Εκτός από τη μαζική υιοθέτηση της δημιουργικής τεχνητής νοημοσύνης (AI), η δημιουργία και η αναπαραγωγή δεδομένων διαρκώς αυξάνεται.
Οι ερευνητές αναμένουν ότι ο σημερινός ρυθμός αύξησής τους κατά 23% σε ετήσια βάση θα συνεχιστεί μέχρι το 2025. Ωστόσο, επειδή η τεχνητή νοημοσύνη όχι μόνο ενεργοβόρα αλλά και τεχνολογία υψηλής υπολογιστικής έντασης, η παρουσία της καθιστά τα μεγάλα δεδομένα (big data) ακόμη μεγαλύτερα.
Σύμφωνα με το δίκτυο CNBC, όλα αυτά θα μπορούσαν να επηρεάσουν την ικανότητα των ηγετών των επιχειρήσεων να επιτύχουν τους στόχους τους για τη βιωσιμότητα, αν τα δεν αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά. Ευτυχώς, οι εταιρείες σε όλο το φάσμα της πληροφορικής επιδιώκουν να δεχθούν αυτή την πρόκληση.
«Από τη δική μας οπτική γωνία, το AI μοιάζει με ένα πραγματικά μεγάλο πρόβλημα δεδομένων», δήλωσε ο Μπεν Γκόλουμπ, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας αποκεντρωμένης αποθήκευσης στο cloud Storj. Μέσω ενός κοινόχρηστου δικτύου, η Storj βοηθά τους οργανισμούς να νοικιάσουν την πλεονάζουσα χωρητικότητά τους. Αυτή η startup συντάσσεται με τις παραδοσιακές επιχειρήσεις, όπως η Dell και η IBM, στην αντιμετώπιση της αποτελεσματικής αποθήκευσης δεδομένων για λόγους οικονομικής και περιβαλλοντικής βιωσιμότητας.
Ο Άρθουρ Λούις, πρόεδρος και COO του Infrastructure Solutions Group της Dell Technologies, βοηθά τους πελάτες της να μεταβούν από ένα παραδοσιακό μοντέλο κέντρου δεδομένων τριών επιπέδων σε μια αρχιτεκτονική που καθορίζεται από το λογισμικό (ή αποκεντρωμένη). Αυτή η μετάβαση βοηθά τους πελάτες να βελτιστοποιήσουν το φόρτο εργασίας τους από άποψη κόστους, απόδοσης, ευκολίας χρήσης και αποδοτικότητας.
Ο Λούις σημείωσε ότι με μια αρχιτεκτονική που καθορίζεται από το λογισμικό, «έχετε τη δυνατότητα να αγοράζετε ό,τι χρειάζεστε όταν το χρειάζεστε και να επεκτείνετε την κλίμακα ανάλογα με τις απαιτήσεις σας σε χωρητικότητα».
Η αγορά χωρίζεται περίπου στα δύο, λέει ο Λούις, σε εκείνους που υιοθετούν την αποκεντρωμένη αποθήκευση δεδομένων και σε αυτούς που παραμένουν στην παραδοσιακή, ενοποιημένη αρχιτεκτονική.
Για το 42% των CEOs, η περιβαλλοντική βιωσιμότητα αποτελεί την κορυφαία πρόκληση για τα επόμενα τρία χρόνια, σύμφωνα με τη μελέτη της IBM για τους CEOs του 2023. Εν τω μεταξύ, οι CEOs αναφέρουν ότι αντιμετωπίζουν πίεση για την υιοθέτηση της δημιουργικής τεχνητής νοημοσύνης, ενώ σταθμίζουν τις ανάγκες διαχείρισης δεδομένων για να καταστεί η υιοθέτηση αυτή επιτυχής. Για πολλούς, η αποθήκευση στο cloud αποτελεί μέρος αυτής της εξίσωσης, επηρεασμένη από την εκρηκτική αύξηση των δεδομένων και τους στόχους βιωσιμότητας.
Υπάρχουν πολλές λύσεις για το πρόβλημα των μεγάλων δεδομένων, αλλά όλες επιδιώκουν τον ίδιο αποτέλεσμα: ένα πιο αποδοτικό και αποτελεσματικό cloud.
Η Storj και άλλες νεοφυείς επιχειρήσεις που βελτιστοποιούν την πλεονάζουσα χωρητικότητα προσφέρουν έναν τρόπο για να αντιμετωπίσουν οι εταιρείες το αποτύπωμα των δεδομένων τους, το οποίο μπορεί να καταναλώνει πάνω από το 40% του συνολικού αποτυπώματος άνθρακα μιας εταιρείας έντασης δεδομένων, υποστηρίζει ο Γκόλουμπ. «Μπορεί να είναι πραγματικά οικονομική η χρήση της πλεονάζουσας χωρητικότητας», δήλωσε. «Αυτό αποδεικνύεται ότι είναι επίσης ο τρόπος με τον οποίο αποφεύγετε το μεγαλύτερο μέρος των επιπτώσεων του άνθρακα».
Εν τω μεταξύ, η Dell επιδιώκει να καθοδηγήσει τους πελάτες της σε μια αποκεντρωμένη, καθορισμένη από το λογισμικό αρχιτεκτονική cloud, αλλά στο μεταξύ κάνει και το παραδοσιακό μοντέλο πιο αποδοτικό. Έχει περισσότερες πιστοποιήσεις EnergyStar από οποιονδήποτε άλλον προμηθευτή αποθήκευσης δεδομένων στην αγορά, λέει ο Λούις. «Έχουμε ενσωματώσει αυτό που αποκαλούμε “σχεδιασμό για βιωσιμότητα” στη διαδικασία του κύκλου ζωής της προσφοράς μας», δήλωσε.
Για όσους προχωρούν σε αποκεντρωμένη λειτουργία, ο Λούις λέει ότι εξακολουθεί να είναι σημαντικό να διατηρείται αυτό που αποκαλεί «κεντρική διαχείριση μιας αποκεντρωμένης αρχιτεκτονικής
Μια άλλη επιλογή επικεντρώνεται στην επαναχρησιμοποίηση κτιρίων γραφείων που παραμένουν κλειστά μετά την επανάσταση της τηλεργασίας. Η Εμεργκράντε Τζαμπίρ, ανώτερη οικονομολόγος της Moody’s Analytics, ειδικεύεται στα εμπορικά ακίνητα. Στη σημερινή αναπτυσσόμενη οικονομία των δεδομένων, αυτό περιλαμβάνει και τα κέντρα δεδομένων.
Η Τζμπίρ παρακολουθεί επισταμένως το αυξημένο επενδυτικό ενδιαφέρον για την επαναχρησιμοποίηση αχρησιμοποίητων κτιρίων γραφείων ως κέντρα δεδομένων. Καθώς τα κέντρα δεδομένων συνεγκατάστασης ή κοινόχρηστου χώρου είναι πιο προσιτά, αυτά τα επαναχρησιμοποιημένα κτίρια όχι μόνο παρέχουν περισσότερες ευκαιρίες για αποκεντρωμένη αποθήκευση δεδομένων, αλλά και βελτιώνουν τη φυσική ασφάλεια του κτιρίου.
Είτε μια εταιρεία επιδιώκει να βελτιστοποιήσει ένα παραδοσιακό μοντέλο κέντρου δεδομένων τριών επιπέδων είτε να κινηθεί προς μια αποκεντρωμένη αρχιτεκτονική, η αποτελεσματικότητα του χρησιμοποιούμενου υλικού παίζει επίσης ρόλο στη βιωσιμότητα. Για να βοηθήσει σε αυτό, το Open Compute Project ανέπτυξε κατευθυντήριες γραμμές για την κυκλικότητα των κέντρων δεδομένων, διατηρώντας τον φυσικό εξοπλισμό σε χρήση για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και μειώνοντας τα απόβλητα. Οι πρώτες ύλες, η συναρμολόγηση, η μεταφορά, η διανομή, η χρήση του προϊόντος, η απόρριψη και η ανακύκλωση που εμπλέκονται στην κατασκευή μονάδων αποθήκευσης δεν είναι μικρή υπόθεση.
Σύμφωνα με τον Άλαν Πίκοκ, γενικό διευθυντή του IBM Cloud, οι οργανισμοί αντιμετωπίζουν αυξανόμενη πίεση από επενδυτές, ρυθμιστικές αρχές και πελάτες για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. «Στο πλαίσιο οποιουδήποτε οδικού χάρτη μετασχηματισμού AI, οι επιχειρήσεις πρέπει να εξετάσουν τον τρόπο διαχείρισης της αύξησης των δεδομένων σε περιβάλλοντα cloud και on-premise», δήλωσε ο Πίκοκ.
Η IBM εγκαινίασε προσφάτως το Cloud Carbon Calculator, ένα ταμπλό με βάση την τεχνητή νοημοσύνη, το οποίο έχει σχεδιαστεί για να παρέχει στους πελάτες πρόσβαση σε δεδομένα εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου βάσει προτύπων και να τους βοηθά στη διαχείριση του αποτυπώματος άνθρακα στο cloud. Αυτός είναι ένας ακόμη τρόπος για τους ηγέτες να ανακατευθύνουν την εστίαση των δεδομένων τους ώστε να περιλαμβάνουν εγγενώς στόχους βιωσιμότητας.
Ο Λούις προβλέπει ότι η αποκεντρωμένη αποθήκευση δεδομένων θα έχει τη στιγμή της τα επόμενα χρόνια, αλλά η μετάβαση έχει ήδη ξεκινήσει. Η τεχνητή νοημοσύνη, με τα μεγάλα δεδομένα και την υπολογιστική της ισχύ, της δίνει περαιτέρω ώθηση.
«Οι πελάτες που επιθυμούν να μειώσουν το αποτύπωμα άνθρακα των προϊόντων τους, πρέπει πραγματικά να αρχίσουν να σκέφτονται πώς θα μετακινηθούν σε πιο υβριδικά και συνδεδεμένα περιβάλλοντα και να καταρρίψουν αυτούς τους ‘’περιφραγμένους κήπους της τεχνολογίας’’», δήλωσε ο Lewis.
Ο Γκόλουμπ συνιστά τη διενέργεια ελέγχου δεδομένων για την αντιμετώπιση του αποτυπώματος άνθρακα μιας εταιρείας, καθώς και στην οικονομική αποδοτικότητα και απόδοση. Ορισμένες ερωτήσεις που πρέπει να τίθενται περιλαμβάνουν: Ποιος είναι ο φόρτος εργασίας σας; Ποιοι φόρτοι εργασίας είναι καταλληλότεροι για ένα αποκεντρωμένο μοντέλο αποθήκευσης δεδομένων;
Ο Γκόλουμπ πρόσθεσε: «Οι άνθρωποι πρέπει να ξεκινήσουν λέγοντας πού δημιουργώ δεδομένα, ποιοι είναι οι στόχοι μου με αυτά τα δεδομένα και τώρα ποιος είναι ο αντίκτυπος των δεδομένων αυτών στον άνθρακα».
Μεγάλα σύνολα δεδομένων όπως φωτογραφίες και βίντεο, ιατρικές εξετάσεις, επιστημονική έρευνα, μεγάλα γλωσσικά μοντέλα και πολλά άλλα συνθέτουν ένα περιβάλλον έντασης δεδομένων. Όπως είπε ο Golub, «η πιο πράσινη μονάδα αποθήκευσης εκεί έξω είναι αυτή που δεν χρειάζεται να κατασκευαστεί ποτέ και το πιο πράσινο κέντρο δεδομένων εκεί έξω είναι αυτό που δεν χρειάζεται να δημιουργηθεί ποτέ».
Διαβάστε ακόμη
Ποιοι παράγοντες θα καθορίσουν το πακέτο μέτρων της ΔΕΘ
Πυρκαγιές στον Καναδά: Έχει καεί μια «Νέα Υόρκη» (vid)
Συνταξιούχοι: Αυτές είναι οι 10 καλύτερες χώρες στην Ευρώπη για να ζήσουν – Η θέση της Ελλάδας
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ