Η «καρδιά» της παγκόσμιας αγοράς των ψηφιακών τεχνολογιών χτυπά αυτές τις μέρες στο Mobile World Congress 2022, ένα από τα σημαντικότερα ραντεβού του κλάδου, το οποίο πραγματοποιείται στη Βαρκελώνη μεταξύ 28 Φεβρουαρίου και 3 Μαρτίου 2022.
Η διεθνοποιημένη Uni Systems – μέλος του ομίλου Quest- είναι η μόνη από τις μεγάλες ελληνικές εταιρείες πληροφορικής που συμμετέχει στο κορυφαίου επιπέδου αυτό συνέδριο και άλλωστε «παίζει» …εντός έδρας. Αυτό συμβαίνει διότι μόλις τον περασμένο Ιούλιο ίδρυσε την νέα, 5η της συνολικά, θυγατρική στο εξωτερικό στην ισπανική πόλη (μετά από αυτές σε Βρυξέλλες, Βουκουρέστι, Λουξεμβούργο και Μιλάνο), με στόχο να εδραιώσει περαιτέρω τη θέση της στην ευρωπαϊκή αγορά.
Από την πλευρά της Uni Systems το παρών στο MWC δίνουν ο Αντώνης Κασσάνο, Business Development Director και ο Σπύρος Μαζαράκης, υπεύθυνος του Pleiades IoT Cluster. Σύμφωνα με πληροφορίες του newmoney, πραγματοποιήθηκαν στην Βαρκελώνη από τους ανθρώπους που εκπροσωπούν τη Uni Systems και το Pleiades IoT Cluster πολλές συναντήσεις με εταιρείες, με start ups, με clusters, αλλά και με ξένους δημοσιογράφους.
Επαφές, κυρίως, με αντίστοιχα στελέχη προερχόμενα από το ισπανικό οικοσύστημα, όπως και από innovation clusters της διεθνούς αγοράς, από διάφορες χώρες και ηπείρους (π.χ. από Αλγερία, Νότια Αφρική, Σκανδιναβία, Αγγλία, Αμερική κ.α.).
Στο πρόγραμμα προστέθηκε, επίσης, συνάντηση με την πρεσβεία της Ελλάδας στην Ισπανία και την κυρία Άλια Παπαναστασίου, που είναι Σύμβoυλος ΟΕΥ Α΄ και Επικεφαλής Γραφείου ΟΕΥΑ της Πρεσβείας, με βασικό στόχο την υπογραφή Συμφώνου Συνεργασίας με ισπανικά innovation clusters.
Σκοπό της συγκεκριμένης κίνησης αποτελεί η επίτευξη συνεργειών μεταξύ ισπανικών και ελληνικών start ups και η δημιουργία κοινών consortia, οι συνέργειες με νέα cluster και σχήματα, η συμμετοχή σε ευρωπαϊκά ερευνητικά προγράμματα κ.α.
Θα πρέπει να σημειωθεί, ότι μέσω του Pleiades IoT Cluster, εκπροσωπούνται και οι εταιρείες που μετέχουν στο σχήμα, οπότε και οι προαναφερόμενες συναντήσεις αφορούν την ανάπτυξη και την εξέλιξή του. Με συνέργειες και ανοιχτή επικοινωνία που δημιουργούν νέες ευκαιρίες και ευρύτερα πλαίσια ανάπτυξης καινοτομίας στην περιοχή του Internet of Things (IοΤ).
Οι προκλήσεις της αγοράς
Την ίδρυση του Συνεργατικού Σχηματισμού Καινοτομίας «Πλειάδες» για το Διαδίκτυο των Πραγμάτων είχε ανακοινώσει η Uni Systems, υπενθυμίζεται, στις 10 Σεπτεμβρίου 2020, σε συνέχεια ένταξής του στο πρόγραμμα επιχορήγησης της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων. Πριν από 18 περίπου μήνες. Από τότε το cluster παρουσιάζει ένα πλούσιο έργο ως προς την ανάπτυξη καινοτομίας, με την Uni Systems ως φορέα αρωγό του Pleiades…
Δεν είναι τυχαίο ότι μέσα από αυτό προέκυψαν οι επενδύσεις της Uni Systems στις ελληνικές start ups PROBOTEK και Optechain, οι οποίες παρίστανται στο MWC. Η ομάδα της Uni Systems που δουλεύει για τον τομέα του innovation (η ίδια που επιβλέπει το Pleiades), επιδιώκει συνέργειες με εταιρείες από πολλούς διαφορετικούς τομείς για την ανάπτυξη καινοτομίας.
Η συμμετοχή στο MWC στη Βαρκελώνη δίνει, λοιπόν, την ευκαιρία και στο Cluster Pleiades IoT να γίνει σημείο στο οποίο συναντιούνται μικρότερες και start-up εταιρείες, ακαδημαϊκοί φορείς και μεγαλύτερες επιχειρήσεις με εξειδίκευση. Με αυτό ενισχύεται η δυναμική όλων των εταιρειών (μικρότερες έρχονται σε επαφή με μεγαλύτερες) με σκοπό να δοθούν λύσεις σε μακροχρόνιες προκλήσεις της αγοράς, μέσω της καινοτομίας.
Εν ολίγοις, η Uni Systems βρίσκεται στη Βαρκελώνη προκειμένου να επεκτείνει το δίκτυο καινοτομίας της, όπως εξηγούν πηγές της εταιρείας, και να εξελίξει περαιτέρω την προσπάθεια που έχει ξεκινήσει με ειδήμονες από πολλά διαφορετικά πεδία ώστε να αξιοποιήσει την εμπειρία και τις γνώσεις τους.
Ποιοι άλλοι είναι εκεί
Στην Βαρκελώνη ταξίδεψαν περισσότερες από 42 ελληνικές τεχνολογικές επιχειρήσεις/start ups για το Mobile World Congress 2022, που προσελκύει το παγκόσμιο ενδιαφέρον του κλάδου των ψηφιακών τεχνολογιών, των τηλεπικοινωνιών και της πληροφορικής, μη εξαιρουμένων «κολοσσών» όπως οι Amazon Web Services, HP, IBM, Deutsche Telekom, Orange κ.α.
Στο εκθεσιακό κέντρο Fira Gran Via αναμένεται να «παρελάσουν» + 60.000 επισκέπτες και πάνω από 400 βαριά ονόματα του τεχνολογικού κλάδου ως ομιλητές. Στον ίδιο χώρο διοργανώνεται το 4YFN (Four Years From Now), από τα top events για start-ups παγκοσμίως που παρέχει δυνατότητες παρουσιάσεων και διασύνδεσης με funds και χρηματοδότες.
Από τον κλάδο της πληροφορικής στο Ελληνικό περίπτερο υπάρχει μόνο η Uni Systems, ενώ, άλλες ελληνικές εταιρείες που έχουν δικά τους.
Διαβάστε ακόμη:
Μιχ. Παναγιωτάκης: Η Δωδώνη προχωρά στην πρώτη επένδυση μετά την είσοδο του CVC