Ο διευθύνων σύμβουλος του ιταλικού αμυντικού ομίλου Leonardo δήλωσε την Παρασκευή ότι ανησυχεί περισσότερο για τη «ηλιθιότητα» των χρηστών της τεχνητής νοημοσύνης παρά για τις απειλές που ενέχει η ίδια η τεχνολογία.
Τα σχόλιά του έρχονται εν μέσω επανειλημμένων προειδοποιήσεων για τους κινδύνους της τεχνητής νοημοσύνης, με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες να καλεί προσφάτως τους πολιτικούς διεθνώς και τις επιχειρήσεις να δώσουν προτεραιότητα σε μια παγκόσμια στρατηγική για την αντιμετώπιση της εν λόγω τεχνολογίας.
Μιλώντας στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας στις 17 Ιανουαρίου, ο Γκουτέρες δήλωσε ότι η ταχεία ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης θα μπορούσε να οδηγήσει σε «σοβαρές ακούσιες συνέπειες».
«Για να είμαι ειλικρινής, αυτό που με ανησυχεί περισσότερο είναι η έλλειψη ελέγχου από τους ανθρώπους, οι οποίοι εξακολουθούν να κάνουν πολέμους ύστερα από 2.000 χρόνια», δήλωσε ο Ρομπέρτο Τσινγκολάνι, διευθύνων σύμβουλος της Leonardo, στην εκπομπή «Squawk Box Europe» του CNBC την Παρασκευή.
«Με αυτό το σκεπτικό, η τεχνητή νοημοσύνη είναι ένα εργαλείο. Είναι ένας αλγόριθμος φτιαγμένος από ανθρώπους, που τρέχει από υπολογιστές φτιαγμένους από ανθρώπους, που ελέγχουν μηχανές φτιαγμένες από ανθρώπους. Φοβάμαι περισσότερο, ανησυχώ περισσότερο [για] την εθνική βλακεία παρά για την τεχνητή νοημοσύνη για να είμαι ειλικρινής», πρόσθεσε.
«Έχω επιστημονικό υπόβαθρο, οπότε σίγουρα θεωρώ την τεχνολογία ουδέτερη. Το πρόβλημα είναι ο χρήστης, όχι η ίδια η τεχνολογία», πρόσθεσε.
Οι υποστηρικτές της τεχνητής νοημοσύνης λένε ότι η τεχνολογία μπορεί να αξιοποιηθεί προς όφελος της ανθρωπότητας με διάφορους τρόπους, όπως η ταχεία διάγνωση ασθενών, η βοήθεια στη μοντελοποίηση της κλιματικής αλλαγής και η καταπολέμηση κυβερνοεπιθέσεων.
Ωστόσο, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ανέφερε σε έκθεση που δημοσιεύθηκε στις 14 Ιανουαρίου ότι σχεδόν το 40% των θέσεων εργασίας παγκοσμίως θα μπορούσε να επηρεαστεί από την άνοδο της τεχνητής νοημοσύνης.
Το ίδρυμα με έδρα την Ουάσινγκτον προειδοποίησε επίσης ότι ο δυνητικός αντίκτυπος της τεχνολογίας στην παγκόσμια αγορά εργασίας είναι πιθανό να επιδεινώσει τις ανισότητες στις περισσότερες περιπτώσεις.
Ο Τσινγκολάνι δήλωσε ότι οι αμυντικές εταιρείες, όπως η Leonardo, πρέπει να καταβάλουν «μεγάλη προσπάθεια» για να εισαγάγουν μια «μαζική ψηφιοποίηση» των πλατφορμών τους, συμπεριλαμβανομένης της παροχής αυτόνομων συστημάτων και υπηρεσιών που λειτουργούν με τεχνητή νοημοσύνη.
«Πρόκειται για μια πλήρη αλλαγή παραδείγματος. Πρόκειται πραγματικά για μια διαφορετική τεχνολογική προσέγγιση της άμυνας και της ασφάλειας. Πρόκειται για μια μεγάλη τεχνολογική πρόκληση», πρόσθεσε.
Οι μετοχές της Leonardo αυξήθηκαν περισσότερο από 4% γύρω το πρωί της Παρασκευής στο Λονδίνο. Η εισηγμένη στο Μιλάνο μετοχή έχει ενισχυθεί περισσότερο από 37% από την αρχή του έτους.
Διαβάστε ακόμη
Eurostat: Στο 3,2% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Φεβρουάριο – Στο 2,6% στην Ευρωζώνη (γράφημα)
Ο γαλλικός κολοσσός CMA CGM στέλνει πλοία του από την Ερυθρά Θάλασσα
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ