search icon

Τεχνολογία

Αυτό είναι το πιο διαδεδομένο κακόβουλο λογισμικό

Για πρώτη φορά μετά από δύο σχεδόν χρόνια ένα λογισμικό παραγωγής κρυπτονομισμάτων δε βρίσκεται στην κορυφή της λίστας

Η Check Point Research δημοσίευσε τον πιο πρόσφατο Παγκόσμιο Κατάλογο Απειλών για τον Οκτώβριο του 2019.

Η ερευνητική ομάδα αναφέρει πως για πρώτη φορά μετά από δύο σχεδόν χρόνια ένα λογισμικό παραγωγής κρυπτονομισμάτων δε βρίσκεται στην κορυφή της λίστας με τα κορυφαία κακόβουλα λογισμικά.

Η χρήση των cryptominers από τις αρχές του 2018, όταν και κορυφώθηκε, μειώνεται σταθερά. Τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο του 2018, πάνω από το 50% των οργανισμών παγκοσμίως επηρεάστηκαν από σχετικά λογισμικά ενώ τον Ιανουάριο του 2019 το συγκεκριμένο ποσοστό μειώθηκε σε 30%. Τον Οκτώβριο του 2019, τα cryptominers επηρέασαν το 11% των οργανισμών παγκοσμίως.

Το πιο διαδεδομένο κακόβουλο λογισμικό για τον Οκτώβριο ήταν το botnet Emotet, το οποίο βρέθηκε στην πρώτη θέση της λίστας, από την πέμπτη που ήταν τον Σεπτέμβριο, επηρεάζοντας το 14% των οργανισμών παγκοσμίως. Στο τέλος του μήνα, το Emotet αξιοποιήθηκε σε εκστρατεία ανεπιθύμητης αλληλογραφίας σχετική με το Halloween. Τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου είχαν θέμα όπως “Happy Halloween” και “Party Halloween Invitation”, και περιλάμβαναν ένα κακόβουλο συνημμένο αρχείο με όνομα συναφές με το Halloween.

«Ο αντίκτυπος των cryptominers έχει μειωθεί σχεδόν κατά δύο τρίτα εντός 2019, όπως αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι για πρώτη φορά μετά από σχεδόν δύο χρόνια, ένα λογισμικό παραγωγής κρυπτονομισμάτων δε βρίσκεται στην κορυφή της λίστας με τα κορυφαία κακόβουλα λογισμικά. Ωστόσο, το πιο διαδεδομένο malware γι’ αυτό το μήνα, το Emotet, αποτελεί κρίσιμη απειλή. Πρόκειται για ένα εξαιρετικά προηγμένο botnet που χρησιμοποιείται για τη διανομή άλλων malwares – ειδικά για το περίφημο ransomware Ryuk», δήλωσε η Maya Horowitz, Διευθύντρια Πληροφοριών και Έρευνας Απειλών της Check Point.

«Τον Σεπτέμβριο είδαμε ότι το botnet Emotet, αφού παρέμεινε αδρανές για τρεις μήνες, επανενεργοποιήθηκε και τώρα η χρήση του εξαπλώνεται ταχύτατα. Επομένως, είναι απαραίτητο οι οργανισμοί να προειδοποιούν τους υπαλλήλους για τους κινδύνους που σχετίζονται με τα ηλεκτρονικά μηνύματα phishing, με το «άνοιγμα» συνημμένων αρχείων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή με τα κλικ σε συνδέσμους που δεν προέρχονται από αξιόπιστη πηγή ή επαφή. Θα πρέπει επίσης να υιοθετήσουν λύσεις προστασίας από κακόβουλα λογισμικά τελευταίας γενιάς, που μπορούν να αφαιρέσουν αυτόματα ύποπτο περιεχόμενο από μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, προτού αυτά φθάσουν στους τελικούς χρήστες».

Οι 3 πιο διαδεδομένες απειλές κακόβουλου λογισμικού τον Οκτώβριο 2019:

*Τα βέλη υποδεικνύουν τη μεταβολή στην κατάταξη σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα

Για πρώτη φορά μετά από σχεδόν δύο χρόνια το πιο δημοφιλές malware δεν είναι cryptominer. Αυτό το μήνα το Emotet βρίσκεται στην κορυφή της λίστας, επηρεάζοντας το 14% των οργανισμών σε παγκόσμιο επίπεδο. Το XMRig βρίσκεται στη δεύτερη θέση έχοντας αντίκτυπο στο 7% των οργανισμών παγκοσμίως ενώ ακολουθεί το Trickbot με 6%.

1.  ↑ Emotet – Εξελιγμένο modular trojan που αυτοαναπαράγεται. Το Emotet κάποτε λειτουργούσε ως δούρειος ίππος υποκλοπής στοιχείων τραπεζικών λογαριασμών και πρόσφατα χρησιμοποιείται για να διανέμεται άλλο κακόβουλο λογισμικό ή σε εκστρατείες διάδοσης malware. Χρησιμοποιεί πολλές μεθόδους και τεχνικές αποφυγής για να παραμένει στο σύστημα και να αποφεύγει την ανίχνευση. Επιπλέον, μπορεί να διαδίδεται μέσω ανεπιθύμητων email ηλεκτρονικού ψαρέματος (phishing) που περιέχουν συνημμένα ή συνδέσμους με κακόβουλο περιεχόμενο.

2. ↔ XMRig – Το XMRig είναι ένα λογισμικό CPU mining ανοικτού πηγαίου κώδικα το οποίο χρησιμοποιείται για τη διαδικασία παραγωγής του κρυπτονομίσματος Monero και παρατηρήθηκε σε κυκλοφορία για πρώτη φορά τον Μάιο του 2017.

3. ↑ Trickbot – Το Trickbot είναι μια παραλλαγή του Dyre που εμφανίστηκε τον Οκτώβριο του 2016. Από τότε, έχει στοχεύσει κυρίως στους τραπεζικούς χρήστες στην Αυστραλία και το Ηνωμένο Βασίλειο ενώ πρόσφατα άρχισε να εμφανίζεται και στην Ινδία, τη Σιγκαπούρη και τη Μαλεσία.

Exit mobile version