Η ραγδαία αύξηση των επενδύσεων στην κυβερνοασφάλεια που διαπιστώνεται τα τελευταία χρόνια στις χώρες της Μέσης Ανατολής, όπως και οι προβλέψεις ότι αυτό θα συνεχιστεί με ισχυρότερους ίσως ακόμα ρυθμούς, δημιουργούν αντίστοιχες ευκαιρίες εσόδων για τους Έλληνες ειδικούς του κλάδου.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία από διάφορες μελέτες η αξία της αγοράς για το σύνολο των χωρών της περιοχής στο cyber security αναμένεται να υπερδιπλασιαστεί από 14,6 δισ. δολ. το 2023 σε 29,7 δισ. δολ. έως το 2033, παρουσιάζοντας ένα από τα υψηλότερα ποσοστά ανάπτυξης παγκοσμίως.

Προφανώς και ήταν μελετημένη η επιλογή της Ideal Holdings για την επέκταση των δραστηριοτήτων της στη Μέση Ανατολή μέσω του τεχνολογικού βραχίονά της και ειδικότερα των θυγατρικών της στην κυβερνοασφάλεια Adacom/Netbull.

Η εισηγμένη εταιρεία συμμετοχών ίδρυσε από πέρσι νέα τοπική θυγατρική στο Μπαχρέιν και προχώρησε στην υλοποίηση ενός πλάνου προσλήψεων για τη στελέχωσή της.

Εκεί, ανέλαβε όπως ανέφερε και παλαιότερα το newmoney, έργο ψηφιακών ταυτοτήτων και ψηφιακών κλειδιών (remote πιστοποιητικά) με χρήση mobile ID με προϋπολογισμό 6,3 εκατ. ευρώ, κερδίζοντας σχετικό διαγωνισμό, ενώ προηγουμένως ολοκλήρωσε αντίστοιχο project και στην Κύπρο σε συνεργασία με την JCC Payment Systems.

Πρόσφατα, εκ μέρους της διοίκησης επιβεβαιώθηκε η αναζήτηση νέων ευκαιριών σε χώρες όπως το Κατάρ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τη Σαουδική Αραβία με στόχο την επέκταση της Adacom στις αγορές της Μέσης Ανατολής και φέρεται να έχει μπει δυναμικά στη διεκδίκηση και ορισμένων άλλων έργων που θεωρεί ευκαιρίες.

Η εμπιστοσύνη των Αράβων στην ελληνική τεχνογνωσία διευρύνει τη γκάμα των συνεργασιών για τους ελληνικούς ομίλους που ειδικεύονται στις υπηρεσίες και τα προϊόντα κυβερνοασφάλειας, με ένα άλλο παράδειγμα την Obrela Security Industries, στην οποία έχουν επενδύσει το fund της EOS Capital Partners και το LATSCO Family Office.

Η συγκεκριμένη διατηρεί, ανάμεσα σε άλλες μεγάλες ξένες πόλεις (Λονδίνο, Φρανκφούρτη, πλην της Αθήνας) γραφεία και στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας και σε συνδυασμό με το «παρών» της Encode (σ.σ. την οποία εξαγόρασε προ διετίας) στο Ντουμπάι/Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα το νέο σχήμα εξασφάλισε ένα ισχυρότερο εκτόπισμα στην Μ.Ανατολή. Μέσα στο καλοκαίρι μάλιστα η Obrela ανακοίνωσε ότι έλαβε έγκριση για τη συμμετοχή της στο πρόγραμμα Dubai Cyber Force Program για την παροχή υπηρεσιών δοκιμών διείσδυσης και αντιμετώπισης περιστατικών κυβερνοασφάλειας σε κυβερνητικούς φορείς και έργα υποδομής κρίσιμων πληροφοριών του Ντουμπάι.

Τέλη του 2023, ανάμεσα σε άλλες εξελίξεις, και η Pylones Hellas ενημέρωσε για μια νέα στρατηγική συνεργασία της με τη βρετανική Security HQ η οποία διαθέτει 6 Επιχειρησιακά Κέντρα Ασφαλείας (SOC) σε όλον τον κόσμο, σε Λονδίνο, Ντουμπάι, Αφρική, Πούνε (Ινδία), Αυστραλία και ΗΠΑ (Νέα Υόρκη).

Εναρμόνιση με την Ε.Ε.

Αναγνωρίζεται γενικότερα από κύκλους της τεχνολογικής αγοράς ότι στις χώρες και τις κυβερνήσεις της Μέσης Ανατολής επικρατεί η τάση να εναρμονιστούν πλήρως με τους κανόνες της Ε.Ε. για τον κλάδο και να αναπτύξουν την κυβερνοασφάλειά τους σε όλα τα επίπεδα, μη εξαιρουμένων κορυφαίων οργανισμών ή ομίλων.

Οι μέσοι ρυθμοί αύξησης της «πίτας» του cyber security (Middle East Cyber Security Market Value) εκτιμάται ότι θα κυμανθούν στο 9,8% το χρονικό διάστημα από το 2024 έως το 2030 στην περιοχή, έτσι ώστε να εκτιναχθεί η αξία της αθροιστικά από τα 14,6 δισ. δολ. του 2023 σε 29,7 δισ. δολ., σε μια επταετία (Πηγή: MarkNtel Advisors).

Οι σχετικές έρευνες αφορούν στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τη Σαουδική Αραβία, το Κατάρ, την Τουρκία, το Ισραήλ, το Κουβέιτ, το Μπαχρέιν, το Ομάν, την Αίγυπτο και άλλα κράτη.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά σε αυτές, η ανάπτυξη του κλάδου της κυβερνοασφάλειας αποδίδεται στην αυξανόμενη ψηφιοποίηση στις χώρες της Μέσης Ανατολής σε διάφορους τομείς όπως ο χρηματοοικονομικός, η υγειονομική περίθαλψη, οι κυβερνητικοί φορείς, η βιομηχανία, οι τηλεπικοινωνίες κ.λπ.
Μόνο το 2022, το βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας αντιμετώπισε περίπου 110 εκατομμύρια κυβερνοαπειλές συνολικά.

Παράλληλα, τα στοιχεία περιλαμβάνουν την παρουσία ισχυρών διεθνών «παικτών» του τεχνολογικού κλάδου όπως οι IBM, Cisco, Fireeye, Huawei, Fortinet, Palo Alto Networks, Check Point Software Technologies, Trend Micro. Sophos, Kaspersky, Mcafee, Forcepoint, Dts Solution, Ras Infotech, Codegreen Systems, AT&T Cybersecurity, Protiviti, Logrhythm, Malwarebytes και άλλοι.

Την ενίσχυση του αποτυπώματος τους στον τομέα της κυβερνοασφάλειας επιδιώκουν και άλλες ελληνικές εταιρείες, μεταξύ αυτών οι εισηγμένες της πληροφορικής Performance Technologies και Q&R, οι οποίες εξετάζουν και πιθανές εξαγορές στο συγκεκριμένο αντικείμενο, με εξωστρεφή προσανατολισμό.

Παρουσία στο κλάδο έχουν και άλλοι ισχυροί ελληνικοί όμιλοι του κλάδου, η Space Hellas, η Uni Systems, η Adaptit, η Neurosoft κ.ά.

Η «γιγάντωση» του κυβερνοεγκλήματος σε διεθνές επίπεδο δημιουργεί αυξημένες ανάγκες για την κυβερνοπροστασία εκατομμυρίων επιχειρήσεων και οργανισμών σε ολόκληρο τον πλανήτη και οι Έλληνες experts προσπαθούν να αξιοποιήσουν κάθε ευκαιρία.

Αν στη Μέση Ανατολή οι ετήσιοι ρυθμοί αύξησης της αξίας της αγοράς του cyber security φαίνεται πλέον να αγγίζουν το 10%, σημαίνει ότι συμβαδίζουν πράγματι με ότι συμβαίνει σε Ευρώπη και Αμερική, ίσως δε σε ορισμένες περιπτώσεις υπερβαίνουν τον μέσο όρο.

Δικαίως, η κυβερνοασφάλεια συμπεριλαμβάνεται στις βασικές πηγές εσόδων των εταιρειών πληροφορικής και στην Ελλάδα, όπου δυστυχώς σημειώνονται τα τελευταία χρόνια σοβαρά κρούσματα κυβερνοεπιθέσεων και σε μεγάλους οργανισμούς.

Διαβάστε ακόμη

Airbnb που δεν «άνοιξαν βιβλία» και αδήλωτες εισπράξεις μέσω Booking στο στόχαστρο της εφορίας

Πάβελ Ντούροφ: Ο Ρώσος Έλον Μασκ με τα 100 βιολογικά παιδιά – Ποιος είναι ο μυστηριώδης Mr. Telegram (pics + vid)

Αυτή είναι η νέα 5* ξενοδοχειακή άφιξη στην Αθηναϊκή Ριβιέρα από το Σεπτέμβριο (pics)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ