search icon

Τεχνολογία

TikTok: 12χρονος πέθανε από ασφυξία συμμετέχοντας στην πρόκληση “blackout challenge”

Ανήλικος στις ΗΠΑ έχασε τη ζωή του μετά τη συμμετοχή του σε δοκιμασία του TikTok - Πιο αυστηρούς ελέγχους στο περιεχόμενο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης ζητούν οι Aρχές

12χρονο αγόρι στην Οκλαχόμα των ΗΠΑ έχασε τη ζωή του από ασφυξία ως αποτέλεσμα συμμετοχής του σε μια «πρόκληση» της δημοφιλούς στα παιδιά πλατφόρμας TikTok, που λέγεται «blackout challenge» ή αλλιώς «πρόκληση συσκότισης».

Ο ανήλικος βρέθηκε στο σπίτι του, τραυματισμένος, χωρίς τις αισθήσεις του. Το αγόρι είχε σημάδια γύρω από τον λαιμό του και μεταφέρθηκε στο πανεπιστημιακό παιδιατρικό νοσοκομείο της περιοχής, όπου και εξέπνευσε την επόμενη ημέρα. Έπειτα από προκαταρκτική έρευνα της αστυνομίας, βγήκε το πόρισμα ότι ο θάνατός του οφείλεται στη συμμετοχή του σε παιχνίδι του TikTok.

Τι είναι το Blackout Challenge

H «πρόκληση συσκότισης», ή αλλιώς «blackout challenge», ενθαρρύνει τους ανθρώπους να προκαλέσουν ασφυξία στον εαυτό τους, μέχρι να χάσουν προσωρινά τις αισθήσεις τους, για να ανεβάσουν στη συνέχεια το βίντεο στο TikTok. Μόνο που, ουκ ολίγες φορές, το παιχνίδι αυτό έχει αποβεί μοιραίο.

Οι γιατροί έχουν και στο παρελθόν προειδοποιήσει για τους κινδύνους από τη συμμετοχή στη συγκεκριμένη πρόκληση, που μπορεί να οδηγήσει ακόμη και στον θάνατο, όπως έγινε και στην περίπτωση του 12χρονου. Άλλοτε, σύμφωνα με τους γιατρούς, το Blackout Challenge μπορεί να προκαλέσει λιποθυμία, κρίσεις, ακόμη και εγκεφαλικές βλάβες. 

«Θα θέλαμε να προειδοποιήσουμε τους γονείς να παραμένουν απασχολημένοι με τα παιδιά τους και να αφιερώνουν χρόνο για να ελέγχουν τι κάνουν στα social media. Τώρα, περισσότερο από ποτέ, λόγω των lockdowns, τα παιδιά βαριούνται και αναζητούν τρόπους να γεμίσουν τον χρόνο τους. Τα social media έχουν μεγάλη επιρροή στα παιδιά και θα πρέπει να ελέγχεται βαθέως από τους γονείς» επισήμανε στέλεχος του αστυνομικού τμήματος της Οκλαχόμα, όπου ο 12χρονος έχασε τη ζωή του από το επικίνδυνο challenge.

Το blackout challenge προηγείται του TikTok

Αν και το blackout challenge, όπως και άλλες παρόμοιες επιβλαβείς δοκιμασίες, έχει γίνει δημοφιλές τα τελευταία χρόνια μέσω της πλατφόρμας παραγωγής βίντεο, στην πραγματικότητα προηγείται του TikTok. Μάλιστα, υπάρχουν ενδείξεις ότι παιδιά έχουν πεθάνει εξαιτίας παιχνιδιών που περιλαμβάνουν πνιγμό ήδη από το 1995, σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC).

Οι προκλήσεις ασφυξίας, που μερικές φορές ονομάζονται «παιχνίδι πνιγμού», προηγούνται του TikTok και των περισσότερων κοινωνικών μέσων. Μελέτη CDC του 2008 εντόπισε 82 θανάτους με πιθανό αίτιο τον πνιγμό από παιχνίδια μεταξύ νέων ηλικίας 6-19 ετών 1995-2007.

Ενώ στο παρελθόν, όταν δεν υπήρχαν κοινωνικά μέσα, οι προκλήσεις αυτές διαδίδονταν από στόμα σε στόμα, το Time Magazine αναφέρει το 2018 ότι η επικράτηση και η δημοτικότητα των διαδικτυακών πλατφορμών έκαναν τη διάδοσή τους πιο εύκολη και προσιτή.

Το TikTok, το οποίο στη συνείδηση του κοινού έχει γίνει συνώνυμο με τη νεολαία και τη γενιά των μετα-millenials, είναι απλώς η τελευταία πλατφόρμα που συνδέεται με αυτήν τη θανατηφόρα πρόκληση.

Η πρόκληση δεν «φαίνεται» σε αναζητήσεις στο TikTok

Ωστόσο, οι ρυθμίσεις ασφαλείας και οι προστατευτικές δικλείδες αναζήτησης του TikTok καθιστούν δύσκολη την εύρεση περιεχομένου που σχετίζεται με την πρόκληση, κάτι που δυσχεραίνει την απόδειξη του ότι η συγκεκριμένη πρόκληση ήταν πρόσφατα ‘τάση’ στην εφαρμογή.

Η αναζήτηση του όρου ” blackout challenge ” στο TikTok καταλήγει στο “δεν βρέθηκαν αποτελέσματα” μαζί με μια προειδοποίηση ότι η φράση θα μπορούσε να σχετίζεται με συμπεριφορά που παραβιάζει τους όρους χρήσης της εφαρμογής, οι οποίοι απαγορεύουν περιεχόμενο που «απεικονίζει, προωθεί, ομαλοποιεί ή δοξάζει… ερασιτεχνικά ακροβατικά ή επικίνδυνες προκλήσεις».

Εκπρόσωπος του TikTok δήλωσε ότι η πλατφόρμα αποκλείει «σχετικά hashtag και αναζητήσεις για να αποθαρρύνει τους ανθρώπους να συμμετάσχουν ή να μοιραστούν δυνητικά επικίνδυνο περιεχόμενο».

Ανησυχίες για τον έλεγχο στο περιεχόμενο του TikTok

Ωστόσο, το TikTok έχει αντιμετωπίσει δυσκολίες στο παρελθόν να αφαιρέσει επικίνδυνες προκλήσεις από την εφαρμογή και έχει εγείρει ανησυχίες για την ασφάλεια των ανηλίκων κατά τη χρήση του.

Ένα hashtag για την «πρόκληση μοσχοκάρυδου», το οποίο καλούσε τους συμμετέχοντες ανθρώπους να καταναλώσουν επικίνδυνα μεγάλες ποσότητες μπαχαρικών, είχε πάνω από 46 εκατομμύρια προβολές. Το TikTok είχε επισημάνει εκείνη την εποχή ότι αφαιρούσε ενεργά βίντεο που σχετίζονται με την πρόκληση και το hashtag έκτοτε δεν είναι διαθέσιμο.

Άλλες λιγότερο επικίνδυνες, αλλά ακόμα δυνητικά επιβλαβείς τάσεις, όπως το γέμισμα του σκόρδου στη μύτη για την ανακούφιση της συμφόρησης, παραμένουν στην πλατφόρμα.

Σύνδεση του TikTok με πληθώρα δυστυχημάτων

Δυστυχώς, δεν είναι πρώτη φορά που η συγκεκριμένη πλατφόρμα έχει συνδεθεί με δυστυχήματα. Ο 12χρονος Τζόσουα Χαϊλεγέσους από το Κολοράντο και ο 14χρονος Τζέιμς Μπόιντ-Γκέργκελι από τη Νότια Ουαλία της Αυστραλίας υπήρξαν επίσης θύματα της συγκεκριμένης πρόκλησης.

Την πλατφόρμα θεωρεί, επίσης, υπαίτια η οικογένεια ενός 9χρονου αγοριού στο Τενεσί των ΗΠΑ που βρήκε τραγικό θάνατο στο δωμάτιό του τον περασμένο Ιούνιο, μετά τη συμμετοχή του σε πρόκληση «στραγγαλισμού» στο TikTok.

Τον Ιανουάριο η Ιταλική Ανεξάρτητη Αρχή για την Προστασία των Προσωπικών Δεδομένων μπλόκαρε την πρόσβαση στην διαδικτυακή πλατφόρμα, για χρήστες η ηλικία των οποίων δεν έχει εξακριβωθεί με βεβαιότητα. Η απόφαση ελήφθη μετά τον θάνατο ενός δεκάχρονου κοριτσιού, το οποίο έχασε τη ζωή του ενώ προσπαθούσε να βιντεοσκοπήσει τη συμμετοχή του σε «ακραία πρόκληση» και να την αναρτήσει στο TikTok. Η δεκάχρονη Αντονέλα από τη Σικελία, έσφιξε μια ζώνη στον λαιμό της και έχασε τη ζωή της από ασφυξία.

Τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν τότε ότι, μετά το δραματικό συμβάν, θα πρέπει να υπάρξει και μια γενικότερη, πανευρωπαϊκή κινητοποίηση, με στόχο τον αυστηρότερο έλεγχο κάθε πλατφόρμας και μέσου κοινωνικής δικτύωσης που χρησιμοποιείται από ανήλικα.

Τον τελευταίο καιρό η συζήτηση στην παγκόσμια κοινότητα για τον έλεγχο του περιεχομένου των μέσων κοινωνικής δικτύωσης έχει αναζωπυρωθεί.

Διαβάστε ακόμη:

Πόσα κερδίζουν οι Ολυμπιονίκες από τα μετάλλια σε κάθε χώρα – Λίστα

To Λονδίνο προσλαμβάνει – Ποιοι κλάδοι ζητούν εργαζόμενους

Φορολοταρία Iουνίου: Δείτε αν κερδίσατε 1.000 ευρώ

Exit mobile version