Πριν ακόμα από την έλευση των δικτύων 5G, η ανάπτυξη της τεχνολογίας πέμπτης γενιάς στην κινητή τηλεφωνία συνοδεύτηκε από φήμες και θεωρίες συνωμοσίας, που σύμφωνα με τους ειδικούς στερούνται κάθε επιστημονικής βάσης.
Το πιο πρόσφατο παράδειγμα ήταν η θεωρία που αναπαρήχθη κυρίως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με την εμφάνιση του COVID-19, σύμφωνα με την οποία η επιδημία του κορονοϊού συνδέεται με ασύρματες τεχνολογίες, όπως είναι το 5G. Αν και παντελώς παράλογη για τη στοιχειώδη κοινή λογική, η θεωρία βρήκε ωστόσο τέτοια απήχηση που οι πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης αναγκάστηκαν να αναλάβουν δράση προκειμένου να φρενάρουν τη διασπορά της, μετά και από περιστατικά επιθέσεων που σημειώθηκαν σε πύργους κινητής τηλεφωνίας κυρίως στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Ως ένα βαθμό, είναι εύλογο στην αρχή απέναντι σε κάθε τι νέο και καινοτόμο, μια μερίδα της κοινής γνώμης να ‘στέκεται’ με κάποια επιφυλακτικότητα ως προς τις πιθανές μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία. Εκεί ακριβώς εισέρχεται ο καταλυτικός ρόλος της επιστήμης να δώσει τις απαραίτητες απαντήσεις στο όποια ερωτήματα. Μετά από πολυετείς έρευνες και αναθεώρηση όλης της διαθέσιμης σχετικής βιβλιογραφίας παγκοσμίως, η αρμόδια ανεξάρτητη αρχή επιστημόνων από όλο τον κόσμο, η Διεθνής Επιτροπή για την Προστασία από Μη Ιοντίζουσες Ακτινοβολίες (International Commision on Non-Ionizing Radiation Protection (ICNIRP), επιβεβαίωσε και πάλι το Μάρτιο του 2020 πως το 5G είναι ασφαλές και πως δεν υπάρχουν επιστημονικά δεδομένα που να αποδεικνύουν πως αποτελεί απειλή για τον άνθρωπο.
Πόσα είδη ακτινοβολίας υπάρχουν;
Πολλοί από αυτούς μύθους εκπορεύονται από την ελλιπή κατανόηση σχετικά με την ακτινοβολία των πύργων μετάδοσης κινητής τηλεφωνίας και εξακολουθούν να είναι ίδιοι από τότε που είχαμε 2G.
Γιατί επιμένουν παρόλο που έχουν απαντηθεί; Γιατί η λέξη ‘ακτινοβολία’ προκαλεί από μόνη της φόβο, αφού διαχρονικά οι άνθρωποι την έχουν συνδέσει με τα πυρηνικά όπλα αλλά και με ατυχήματα που συγκλόνισαν τον κόσμο, όπως αυτό του Τσερνόμπιλ και πιο πρόσφατα, αυτό της Φουκουσίμα.
Αυτό που δεν γνωρίζει ο περισσότερος κόσμος είναι ότι υπάρχουν δύο μορφές ακτινοβολίας, η Ιονίζουσα και η Μη-ιονίζουσα. Οι προαναφερόμενες πυρηνικές εκρήξεις σχετίζονται με την ιονίζουσα ακτινοβολία.
Αντιθέτως, η τεχνολογία του 5g συνδέεται με την μη-ιονίζουσα μορφή ακτινοβολίας, την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία ή ηλεκτρομαγνητικά πεδία, και σε αυτήν εμπίπτουν πολλές τεχνολογίες που όλοι μας χρησιμοποιούμε καθημερινά, π.χ. οι γραμμές ηλεκτρικού ρεύματος, το ραδιόφωνο FM και το WiFi.
Οι συχνότητες αυτές έχουν ήδη μελετηθεί εκτενώς ως προς τις ενδεχόμενες επιπτώσεις τους στην υγεία. Μέχρι στιγμής και μετά από αρκετές αξιόπιστες έρευνες οι οποίες έχουν διεξαχθεί, καμιά ασθένεια δεν έχει συνδεθεί αιτιωδώς με την έκθεση σε ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία.
Τι απαντά η επιστήμη
Αρμόδιοι φορείς με διεθνές κύρος και διαχρονική εμπειρία, όπως η προαναφερθείσα ICNIRP, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO) και η Επιστημονική Επιτροπή Νέων Κινδύνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (SCENIHR), αλλά και επιστήμονες διεθνώς και στη χώρα μας, έχουν καταρρίψει τους ανυπόστατους φόβους αναφορικά με τη λειτουργία της 5ης γενιάς δικτύων και επιβεβαιώνουν μέσα από συμπεράσματα μακροχρόνιων και εμπεριστατωμένων μελετών, ότι η χρήση της τεχνολογίας 5G είναι ασφαλής και δεν ενέχουν κινδύνους για την ανθρώπινη υγεία ή επιβάρυνση για το περιβάλλον.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον Πρόεδρο της ICNIRP και σε συνέχεια των ορίων ασφάλειας που συστήνει ο οργανισμός διεθνώς, Dr. Eric van Rongen: “Το σημαντικότερο που πρέπει να θυμόμαστε είναι ότι οι τεχνολογίες 5G δεν μπορούν να προκαλέσουν κάποια βλάβη όταν τηρούνται τα όρια που προτείνονται στις κατευθυντήριες γραμμές”.
Εξάλλου και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Π.Ο.Υ.) έχει υιοθετήσει και συστήνει τα όρια ασφάλειας της ICNIRP ως επαρκή για την προστασία της υγείας όλων των κοινωνικών ομάδων, ενώ αναφορικά με τις ανησυχίες που έχουν διατυπωθεί ο Π.Ο.Υ τονίζει ότι: «δεν υπάρχουν πειστικά επιστημονικά στοιχεία ότι τα ασθενή σήματα ραδιοσυχνοτήτων από κεραίες κινητής τηλεφωνίας, προκαλούν βλαβερά αποτελέσματα στην υγεία». Επιπλέον, σύμφωνα με ανακοίνωση του Π.Ο.Υ, «τις τελευταίες δύο δεκαετίες έχει πραγματοποιηθεί μεγάλος αριθμός μελετών για να εκτιμηθεί κατά πόσο τα κινητά τηλέφωνα ενέχουν πιθανό κίνδυνο για την υγεία. Μέχρι σήμερα, δεν υπάρχει καμία τεκμηριωμένη αρνητική επίπτωση στην υγεία από τη χρήση κινητών τηλεφώνων».
Επιπλέον, σύμφωνα με τον καθηγητή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), Θεόδωρο Σαμαρά «η τήρηση των τρεχουσών οδηγιών έκθεσης σε ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία, όπως έχουν προταθεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, που είναι το αρμόδιο όργανο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι ικανή να διασφαλίσει τη δημόσια υγεία», ενώ ο καθηγητής Ιατρικής Φυσικής – Ακτινοφυσικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας και του Ιατρικού Τμήματος Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Κώστας Κάππας, διευκρινίζει ότι «δεν υπάρχει καμία σύνδεση μεταξύ έκθεσης σε ραδιοκυματική ακτινοβολία και ανάπτυξης καρκίνου».
Έλεγχος και αυστηρά όρια: Οι «δικλείδες» που εμπεδώνουν το αίσθημα ασφάλειας
Για το πλέον δύσπιστο κοινό, υπάρχουν επιπλέον «δικλείδες» ασφάλειας προκειμένου να ενισχυθεί η εμπιστοσύνη τους, καθώς μέσω της λειτουργίας των αρμόδιων εθνικών φορέων, όπως η Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (ΕΕΑΕ), ελέγχεται η ασφαλής τήρηση των ορίων ασφάλειας για την υγεία και το περιβάλλον.
Επιπρόσθετα, η χώρα μας έχει υιοθετήσει ακόμα πιο αυστηρά όρια από αυτά που συστήνονται από την ICNIRP κοντά σε σημεία, που συχνάζουν ευάλωτες κοινωνικά ομάδες, όπως παιδιά ή ηλικιωμένοι , παρότι τέτοια ανάγκη δεν τεκμηριώνεται επιστημονικά. Για παράδειγμα σε σχολεία, βρεφονηπιακούς σταθμούς, γηροκομεία και νοσοκομεία συστήνεται από τους αρμόδιους φορείς και διασφαλίζεται ελάχιστη απόσταση για την τοποθέτηση κεραιών κινητής τηλεφωνίας, ενώ ορίζονται ακόμα πιο αυστηρά (κατά 40%) όρια εκπομπής ραδιομαγνητικής ακτινοβολίας από αυτά που συστήνει η Ευρωπαϊκή Ένωση και η ICNIRP.
Οι υποδομές των δικτύων κινητής τηλεφωνίας δεν επιβαρύνουν το περιβάλλον
Η επιστημονική κοινότητα αποδομεί εκείνες τις ‘φωνές’ που λένε ότι η τοποθέτηση νέων κεραιών κινητής τηλεφωνίας 5G επιβαρύνει το φυσικό περιβάλλον, καθώς στην πράξη, η λειτουργία των νέων δικτύων θα βασιστεί στην αναβάθμιση και τη βελτίωση των ήδη υφιστάμενων υποδομών που αξιοποιούνται από τα ψηφιακά δίκτυα χωρίς επιπτώσεις στο φυσικό περιβάλλον και δη σε περιοχές προστατευόμενης φύσης Natura 2000.
Το 5G έχει καταλυτικό ρόλο στην ψηφιακή ωρίμανση της χώρας και αλλάζει τον κόσμο με ασφάλεια
Η παρουσία του 5G εκτείνεται πέρα από την απλή χρήση κινητών συσκευών, με ταχύτητες 100 φορές μεγαλύτερες σε σχέση με το 4G, με εξαιρετική απόκριση και αυξημένη χωρητικότητα, σε όλο το φάσμα της κοινωνικής και επιχειρηματικής δραστηριότητας, αφού όλοι οι επιχειρηματίες θα έχουν τη δυνατότητα να αξιοποιούν μακροπρόθεσμα υπηρεσίες χαμηλού κόστους, σε πολυάριθμες συσκευές (Διαδίκτυο Πραγμάτων- Internet of Things), συλλέγοντας δεδομένα και ανιχνεύοντας τις τάσεις, που θα τους βοηθήσουν να προσαρμόζονται στις εκάστοτε συνθήκες.
Η Ευρώπη και ο υπόλοιπος κόσμος ζει ήδη στους ρυθμούς της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης, καθώς το 5G αναμένεται να αναδείξει περαιτέρω νέες δυνατότητες απλοποίησης και αυτοματοποίησης διαδικασιών, από την τηλεϊατρική και τη ρομποτική ιατρική μέχρι την οικοδόμηση «έξυπνων πόλεων» με αυτόνομα οχήματα να κινούνται σε έξυπνους δρόμους, καλύτερη διαχείριση του περιβάλλοντος και των υποδομών, ορθολογική διαχείριση του νερού και εφαρμογές εικονικής πραγματικότητας που θα αλλάξουν τα μέχρι σήμερα δεδομένα.
Διαβάστε ακόμη
United Group: Η «νέα» NOVA, η πλατφόρμα EON και η εμπορική αντεπίθεση
To 2022 ξεκινά το νέο mega project των 100 εκατ. ευρώ στο Φάληρο