search icon

Τεχνολογία

Thess Intec: Τα εμπόδια, το restart και το αποτύπωμα των 500 εκατ. ευρώ – Η μετατροπή της Ελλάδας σε τεχνολογικό hub (pic)

Η επανεκκίνηση ενός εμβληματικού project στην Θεσσαλονίκη, Ποια προβλήματα ξεπεράστηκαν, το μήνυμα Θεοδωρικάκου για το Τεχνολογικό Πάρκο 4ης γενιάς

Η μετατροπή της Ελλάδας σε ένα… απέραντο τεχνολογικό hub είναι μια προσπάθεια η οποία ούτε ξεκίνησε χθες ούτε μπορεί να τελειώσει σε μια μέρα. Ο αγώνας θεωρείται διαρκής, οι προκλήσεις πολλές, το ίδιο όμως και οι ευκαιρίες.

Οι μεγάλες επενδύσεις κορυφαίων τεχνολογικών «παικτών» παγκόσμιας εμβέλειας αποτελούν την μια όψη του ιδίου νομίσματος. Την άλλη, η υλοποίηση ενός φιλόδοξου πλάνου για τη δημιουργία των κατάλληλων υποδομών, με την συνδρομή του κράτους.

Η υπόθεση του Thess Intec γίνεται άλλος ένας κρίκος σε μια μεγάλη αλυσίδα γεγονότων στη χώρα, με φόντο τις τεχνολογικές εξελίξεις, την καινοτομία και το επενδυτικό σερί που δεν σταματά ποτέ.

Αν και το εμβληματικό -κατά πολλούς- Thess Intec αναμένεται να καταστεί ένα από τα μεγαλύτερα Κέντρα Καινοτομίας και Τεχνολογίας στην Ευρώπη, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των εμπλεκομένων στο φιλόδοξο project, με στόχο να προσελκύσει μέσα στα επόμενα 10 χρόνια σημαντικές επενδύσεις από επιχειρήσεις τόσο από την Ελλάδα, όσο και από το εξωτερικό, με συνολικό οικονομικό αποτύπωμα που θα υπερβεί το φράγμα των 500 εκατ. ευρώ, «κόλλησε» ως τώρα –και για ένα αρκετό χρονικό διάστημα- λόγω των εμποδίων που ορθώθηκαν από διάφορες πλευρές.

Ένα από αυτά, οι προσφυγές κατά της σχεδιαζόμενης αυτής μεγάλης επένδυσης για την ανέγερση του πρώτου πράσινου και έξυπνου πάρκου καινοτομίας της χώρας, που επανήλθε στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας μετά από την επίσκεψη του ο υπουργού Ανάπτυξης, Τάκη Θεοδωρικάκου στο εργοτάξιο των 750 στρεμμάτων. Εκεί πραγματοποιούνται οι εργασίες για την κατασκευή του, ενώ υπήρξε και συνάντηση εργασίας του κ. Θεοδωρικάκου με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο του φορέα υλοποίησης του project, Νίκο Ευθυμιάδη.

Το σχόλιο του υπουργού «Θα πρέπει να γνωρίζουν όλοι ότι το Τεχνολογικό Πάρκο 4ης γενιάς χρηματοδοτείται με 33 εκατ. ευρώ του υπουργείου Ανάπτυξης από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και ο λόγος που βρίσκομαι εδώ είναι ότι θέλω να λύσουμε αμέσως μια σειρά πρακτικά θέματα, διότι απαιτείται η άμεση επιτάχυνση του έργου. Θέλω να ολοκληρωθεί όσο το δυνατόν πιο γρήγορα και να ξεπεραστεί κάθε είδους καθυστέρηση. Το Thess Intec θα μετατρέψει τη Θεσσαλονίκη σε πρωτεύουσα της ελληνικής καινοτομίας, για το σύνολο της οικονομικής δραστηριότητας …», έστειλε ένα σαφές μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση.

Όσοι παρακολουθούν την υπόθεση, θυμούνται ότι η πρώτη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) απερρίφθη από το ΣτΕ τον Οκτώβριο του 2022 και ακολούθησε η αναθεωρημένη, κατά της οποίας στράφηκε η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία.

Εν ολίγοις, εκ μέρους του συγκεκριμένου φορέα υποστηρίχθηκε ότι δεν προστατεύεται επαρκώς ο υγρότοπος του Ελους της Περαίας, όμως η προσφυγή απορρίφθηκε και ενάμιση χρόνο μετά, φέτος τον Φεβρουάριο, εκδόθηκε το Προεδρικό Διάταγμα για τις χρήσεις γης και τους όρους δόμησης. Υπό τον φόβο οποιασδήποτε νέας πιθανής αντίδρασης, ικανής να λειτουργήσει ως τροχοπέδη και να προκαλέσει νέες κωλυσιεργίες, ο αρμόδιος υπουργός φρόντισε να προειδοποιήσει κάθε ενδιαφερόμενο και για τις δικές του προθέσεις…

Ο σχεδιασμός του άρχισε από το 2017, προ της πανδημίας, που ενδεχομένως επηρέασε τους ρυθμούς υλοποίησής του, ως μια πρωτοβουλία του ιδιωτικού τομέα, με τη συμμετοχή των φορέων της πόλης και την πλήρη υποστήριξη της Πολιτείας, σε μία προνομιακή έκταση δίπλα στο Αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης. Μια συνέργεια ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, μία πρόσμιξη έρευνας, πανεπιστημίων και βιομηχάνων, που πέρασε από «40 κύματα», μετά την εξαγγελία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, το 2019, από το βήμα της ΔΕΘ…

Όπως έχει αναφερθεί και πρόσφατα, για το Επιστημονικό και Τεχνολογικό Πάρκο 4ης γενιάς Thess Intec πρόκειται να υλοποιηθούν επενδύσεις ύψους άνω των 100 εκατ. ευρώ έως το 2027, με τον σχεδιασμό να προβλέπει μεταξύ άλλων από την εγκατάσταση ερευνητικών εργαστηρίων, παραγωγικών μονάδων με σκοπό την αξιοποίηση της νανοτεχνολογίας και της τεχνητής νοημοσύνης, μέχρι χώρους πρασίνου και ένα ξενοδοχείο με θεματικό πάρκο – ενυδρείο.

Ειδικότερα, τα Πανεπιστήμια και ΕΚΕΤΑ έχουν αναλάβει την υλοποίηση κρίσιμων projects στα πεδία των υλικών, της νανοτεχνολογίας, της τεχνητής νοημοσύνης, της ενέργειας, των logistics και των έξυπνων πόλεων.

Το Next Big Thing της Β. Ελλάδας

Το Thess Intec έχει χαρακτηριστεί ως το «Next Big Thing της Βόρειας Ελλάδας» και όχι τυχαία.

Την περασμένη Άνοιξη (20 Μαρτίου 2024) τέθηκαν οι βάσεις για μια πολύ ισχυρή συνεργασία μετά από την υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας του Thess Intec με το Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Καρλσρούης (Karlsruhe Institute of Technology – ΚΙΤ), με τρίτο «άτυπο» εταίρο τον ισραηλινό φορέα Innovation BaseCamp, που διατίθεται να επενδύσει σε βάθος δεκαπενταετίας, ποσό άνω των 200 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία του δικού του οικοσυστήματος στο τεχνολογικό πάρκο τέταρτης γενιάς της Θεσσαλονίκης.

Μάλιστα, το ΜOU υπεγράφη στα γραφεία του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδας, από τον πρόεδρο του Τhess Intec, Νίκο Ευθυμιάδη και τον αντιπρόεδρο του ΚIT, professor Thomas Hirth, παρουσία του υφυπουργού Εσωτερικών /ΥΜΑΘ, Στάθη Κωνσταντινίδη.

Σύμφωνα με όσα είναι γνωστά, η συνεργασία αφορά προηγμένες τεχνολογίες σε τομείς όπως: Health Tech, Clima Tech, Kινητικότητα/Mobility, Τεχνολογίες Πληροφορικής και Α.Ι., Προηγμένα Υλικά και Βιώσιμες Μεθόδους Ανάπτυξης.

Το ΚΙΤ, θα πρέπει να σημειωθεί, συνεργάζεται στρατηγικά με τη βιομηχανία και ενθαρρύνει την νεοφυή επιχειρηματικότητα, καθώς μέσω αυτού μόνο πέρσι «γεννήθηκαν» 49 start ups και, συνολικά 400 από το 2009, όπως αναφέρουν οι άνθρωποί του.

Τότε, είχε επισημανθεί ότι το Τhess Intec θα προσελκύσει high tech εταιρείες και ερευνητές από το εξωτερικό, θα δημιουργήσει 7.000 θέσεις εργασίας και θα ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων.

Μια άλλη παράμετρος: Στα έργα που υποστηρίζονται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας είναι ενταγμένο και το «ΕΚΕΤΑ 2.0», το μεγάλο πρόγραμμα των 33 εκατ. ευρώ, για την ενίσχυση και επέκταση των υποδομών του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης.

Από το 2021, το ΕΚΕΤΑ έχει συμφωνήσει με το Thess Intec για την κατασκευή εργαστηριακών υποδομών του εντός του Πάρκου, αρχικά 11.000 τ.μ., με option για επιπλέον 5.000 τ.μ., επένδυση μεγαλύτερη των 10 εκατ. ευρώ.

Εκτός από τους Ισραηλινούς και το ΕΚΕΤΑ, ενδιαφέρον λέγεται λοιπόν ότι εκδηλώνουν πλέον –μετά από το πέρασμα τόσων μηνών- και άλλες επιχειρήσεις σε αρχικό στάδιο ελληνικές και ξένες, οι οποίες αναζητούν κατάλληλους χώρους για να στεγάσουν στη Θεσσαλονίκη ερευνητικές δραστηριότητες και μονάδες προηγμένων τεχνολογιών.

«Ούτε ένα ευρώ από δημόσιους πόρους»

Πέρα από τον στόχο της ελληνικής κυβέρνησης για την άμεση επιτάχυνση των εργασιών της κατασκευής του εμβληματικού Τεχνολογικού Πάρκου 4ης γενιάς Thess Intec στην Περαία του δήμου Θερμαϊκού, στη Θεσσαλονίκη, ο πρόεδρος και CEO του φορέα υλοποίησης του project, Νίκος Ευθυμιάδης, περιέγραψε στον υπουργό Ανάπτυξης κατά τη συνάντησή τους στο εργοτάξιο, όλες τις εργασίες που θα γίνουν στον χώρο και τόνισε ότι, μέχρι στιγμής, αυτές χρηματοδοτούνται αποκλειστικά και μόνο από τα ιδιωτικά κεφάλαια ύψους 3 εκατ. ευρώ. Ποσό το οποίο συγκεντρώθηκεν από βιομήχανους που στηρίζουν το εγχείρημα, χωρίς να έχει ξοδευτεί «ούτε ένα ευρώ από δημόσιους πόρους».

Θέση για τις νέες εξελίξεις σχετικά με την ουσιαστική επανεκκίνηση ενός πολλά υποσχόμενου έργου για την ελληνική οικονομία πήρε και ο δήμαρχος Θερμαϊκού, Θεόδωρος Τζέκος, κατά τον οποίο η επίσκεψη του υπουργού Ανάπτυξης στον χώρο επιβεβαιώνει το ενδιαφέρον της κυβέρνησης για το μεγαλόπνοο project:

Δήλωσε ότι ο ίδιος και η διοίκηση του δήμου στηρίζουν το έργο και συμπλήρωσε: «Η εγκατάσταση του Thess Intec στην Περαία είναι διαφήμιση και προβολή, όχι μόνο για τον Θερμαϊκό, όχι μόνο για τη Βόρεια Ελλάδα, για όλη την Ελλάδα, αλλά για όλη την Ευρώπη, όπως θα εξελιχθεί».

Στην έκταση των 750 στρεμμάτων, όπου θα κατασκευαστεί το Τεχνολογικό Πάρκο 4ης γενιάς, σύμφωνα με τον δήμαρχο «παραχωρείται κι ένα τμήμα στον Δήμο Θερμαϊκού, ένα τμήμα πρασίνου, όπου φυσικά θα είναι και ο χώρος αναψυχής των εργαζομένων -γιατί σε όλη του την έκταση και στην πλήρη ανάπτυξη το Κέντρο θα απασχολεί 7.000 εργαζόμενους- αλλά και για όλους τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής. Ένας χώρος αναψυχής, ένας χώρος πρασίνου που θα τον διαχειριστεί ο δήμος Θερμαϊκού».

Υπενθυμίζεται, ότι το «παρών» στον χώρο όπου έχει αποφασιστεί να εγκατασταθεί το Τhess Intec, έδωσαν πλην του υπουργού, η υφυπουργός Ανάπτυξης, Άννα Μάνη Παπαδημητρίου, ο υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης), Κωνσταντίνος Γκιουλέκας, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων (ΣΕΒΕ), Σίμος Διαμαντίδης, βουλευτές, εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης και στελέχη των εργολάβων που έχουν αναλάβει ήδη εργασίες για την κατασκευή του project.

Διαβάστε ακόμη

Λύση για 60.000 ακίνητα που είναι μπλοκαρισμένα λόγω λαθών στα συμβόλαια

Οικογένεια Χατζηιωάννου (Sprider): Νέο σφυρί για…παλιά χρέη τον Σεπτέμβριο (pics)

Γιάννης Γιαρέντης (ΔΑΠΕΕΠ): Εως 280 εκατ. η τρύπα του Ειδικού Λογαριασμού Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας το 2024

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

 

Exit mobile version