Η τεχνητή νοημοσύνη θα είναι σημαντική το 2024 στις κλινικές δοκιμές τουλάχιστον 11 φαρμάκων και θεραπειών, όπως για την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του πνεύμονα, για νέα εμβόλια, αλλά και την αντιμετώπιση της νόσου Πάρκινσον, σύμφωνα με το περιοδικό Nature Medicine
Σε έρευνα με τη συμμετοχή 150.000 ατόμων σε έξι νοσοκομεία στο Ηνωμένο Βασίλειο, θα χρησιμοποιηθεί ένα μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης για να εξεταστούν οι ακτινογραφίες θώρακος ασθενών, προκειμένου να γίνει έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου στους πνεύμονες. «Μία από τις πρώτες εφαρμογές της Τεχνητής Νοημοσύνης στον κλινικό τομέα είναι ακριβώς στη διαγνωστική απεικόνιση», προσθέτει ο Τζιουζέπε Ντε Πιέτρο, διευθυντής του Ινστιτούτου Υπολογιστών Υψηλής Απόδοσης και Δικτύων του Εθνικού Συμβουλίου Ερευνών Icar-Cnr. «Είναι άλλη μια πολλά υποσχόμενη δοκιμή, γιατί ο καρκίνος του πνεύμονα έχει μεγάλες πιθανότητες θεραπείας αν εντοπιστεί έγκαιρα».
Η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης αναπτύσσεται και σε κλινικές δοκιμές σε πολλά νοσοκομεία στην Ολλανδία, ειδικά στην πρόβλεψη του κινδύνου θνησιμότητας για ασθενείς που είναι στην εντατική, ώστε να εντοπιστεί αμέσως τι χρειάζονται περισσότερη προσοχή. «Είναι μια ιδέα που γεννήθηκε πριν από αρκετά χρόνια, αλλά αυτή η νέα δοκιμή είναι πολύ πιο στιβαρή», παρατηρεί ο Ντε Πιέτρο.«Πρόκειται για την αυτοματοποίηση της αρχικής εκτίμησης της βαρύτητας του ασθενούς που γίνεται στην είσοδο των επειγόντων περιστατικών χάρη στους ηλεκτρονικούς ιατρικούς φακέλους που είναι ήδη διαθέσιμοι».
Οι μελέτες που επιλέχθηκαν έχουν κοινό χαρακτηριστικό «την εγκυρότητα των δομών και τον μεγάλο αριθμό ασθενών που εμπλέκονται», αλλά είναι σημαντικό να υπογραμμιστεί βέβαια ότι και στις δύο αυτές εφαρμογές, «τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης χρησιμοποιούνται ως υποστήριξη: δεν αντικαθιστούν τους γιατρούς, αλλά τους βοηθούν να λαμβάνουν πιο ενημερωμένες αποφάσεις».
Νέα φάρμακα για τον καρκίνο του μαστού και το μελάνωμα
Τρεις άλλες κλινικές δοκιμές αφορούν επίσης διαφορετικές μορφές καρκίνου. Η πρώτη θα επικεντρωθεί στη χρησιμότητα του προσυμπτωματικού ελέγχου κάθε δύο χρόνια για την πρόληψη θανάτων που προκαλούνται από καρκίνο του πνεύμονα: η μελέτη θα εξετάσει 26.000 άτομα σε έξι ευρωπαϊκές χώρες.
Η δεύτερη κλινική δοκιμή αφορά στην αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας και της ασφάλειας του trastuzumab deruxtecan, ενός φαρμάκου για τον καρκίνο του μαστού με μεταστάσεις στον εγκέφαλο.
Μια τρίτη κλινική μελέτη με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης περιλαμβάνει την Αυστραλία, την Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Αφορά την αποτελεσματικότητα μιας νέας θεραπείας κατά του μελανώματος
Δύο δοκιμές για την ψυχική υγεία
Δύο δοκιμές θα αφορούν την ψυχική υγεία. Μια εφαρμογή που αναπτύχθηκε από το βρετανικό Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ που επιτρέπει σε μια γυναίκα χωρίς εμπειρία στην υγειονομική περίθαλψη να παρέχει βοήθεια σε άλλες γυναίκες στην κοινότητα που πάσχουν από κατάθλιψη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
Μια άλλη μελέτη από το Ηνωμένο Βασίλειο θα διερευνήσει την αποτελεσματικότητα ενός νέου μοντέλου παρέμβασης στην ψυχική υγεία αφιερωμένο σε παιδιά ηλικίας έως 5 ετών που βρίσκονται σε ανάδοχη φροντίδα.
Δοκιμές για εμβόλια
Ο κατάλογος των κρίσιμων κλινικών δοκιμών περιλαμβάνει επίσης εμβόλια, συμπεριλαμβανομένου ενός κατά του ιού HIV που ευθύνεται για το AIDS και ενός κατά της ελονοσίας σε παιδιά. Οι δοκιμές αυτές έχουν προγραμματιστεί στην Αφρική, στην Μπουρκίνα Φάσο, την Κένυα, την Τανζανία και το Μάλι.
Τέλος, μια μελέτη μέσω τεχνητής νοημοσύνης βρίσκεται σε εξέλιξη στη Σουηδία και το Ηνωμένο Βασίλειο και επισημαίνεται ως πολύ ενδιαφέρουσα, αφορά σε νευρώνες που λαμβάνονται από ανθρώπινα εμβρυϊκά βλαστοκύτταρα και θα μεταμοσχευθούν στον εγκέφαλο ασθενών που πάσχουν από τη νόσο του Πάρκινσον.
Τέλος, σε εξέλιξη είναι στο Ηνωμένο Βασίλειο και τη Νέα Ζηλανδία μια γονιδιακή θεραπεία που στοχεύει στην τροποποίηση του γονιδίου που ευθύνεται για μια ασθένεια που προκαλεί τη συσσώρευση της LDL χοληστερόλης, της λεγόμενης «κακής» χοληστερόλης.
Διαβάστε ακόμη
Οι Έλληνες πλοιοκτήτες με τους μεγαλύτερους στόλους δεξαμενόπλοιων
Πληθωρισμός: Ό,τι αφήνει η ενέργεια το… τραβάει η ακρίβεια στα τρόφιμα
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ