Μπορεί η τεχνητή νοημοσύνη να προσφέρει άπειρες δυνατότητες στον άνθρωπο και στις επιχειρήσεις, ωστόσο έχει προκαλέσει πονοκέφαλο στα ανώτερα στελέχη, καθώς ο κατάλογος των απολύσεων παγκοσμίως αυξάνεται σχεδόν καθημερινά και περιλαμβάνει περικοπές θέσεων εργασίας σε εταιρείες κολοσσούς, όπως οι Google, Duolingo και UPS, μόνο τις τελευταίες εβδομάδες.
Την ώρα που ο συνολικός αριθμός των θέσεων εργασίας που χάνονται άμεσα λόγω της γενετικής τεχνητής νοημοσύνης παραμένει χαμηλός, ορισμένες εταιρείες έχουν δώσει μία σχέση αιτίου- αιτιατού στις νέες τεχνολογίες ενίσχυσης της παραγωγικότητας, όπως η μηχανική εκμάθηση και άλλες εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης, και στις περικοπές στο εργατικό δυναμικό.
Η ΑΙ θα μπορούσε σύντομα να περικόψει ένα πολύ μεγαλύτερο μερίδιο θέσεων εργασίας, συμπεριλαμβανομένων των στελεχών μεσαίου και υψηλού επιπέδου, σύμφωνα με συμβούλους εταιρειών.
Σε αντίθεση με τα προηγούμενα κύματα τεχνολογίας αυτοματισμού, η γενετική τεχνητή νοημοσύνη δεν επιταχύνει απλώς εργασίες ρουτίνας ή κάνει προβλέψεις αναγνωρίζοντας μοτίβα δεδομένων. Έχει τη δύναμη να δημιουργεί περιεχόμενο και να συνθέτει ιδέες—στην ουσία, το είδος της εργασίας που κάνουν τώρα εκατομμύρια άνθρωποι πίσω από υπολογιστές, μεταδίδει η Wall Street Journal.
Ορισμένες από τις περικοπές θέσεων εργασίας που πραγματοποιούνται ήδη είναι άμεσο αποτέλεσμα των αλλαγών που προέρχονται από την τεχνητή νοημοσύνη. Άλλες εταιρείες απολύουν εργαζόμενους για να επενδύσουν τους εν λόγω πόρους στην AI, αλλά και υπό την πίεση να λειτουργήσουν πιο αποτελεσματικά.
Ήρθε το τέλος των managers;
Καθώς όλο και περισσότερες εταιρείες υιοθετούν την τεχνητή νοημοσύνη, είναι πιθανό να υπάρξει αναδιαμόρφωση της εταιρικής ιεραρχίας. Δεδομένου ότι πολλά από τα καθήκοντα των υπαλλήλων που μπαίνουν για πρώτη φορά στον εργασιακό στίβο (entry level) θα αυτοματοποιηθούν, εκείνοι θα αναλάβουν στο μέλλον ρόλους, κάποιου που έχει τώρα 2-3 χρόνια εμπειρίας (junior), καταργώντας ουσιαστικά την πρώτη θέση.
Το κλιμακωτό αποτέλεσμα θα μπορούσε να «αχρηστεύσει» τις θέσεις όσων βρίσκονται στη μεσαία διοίκηση, δηλαδή των managers, που προετοιμάζονται για τη λήψη ανώτερων ηγετικών ρόλων.
Παρ΄όλα αυτά, οι ηγέτες των επιχειρήσεων σε ολόκληρη την οικονομία, αναμένουν ότι η νέα τεχνολογία θα καταστήσει πιο περιζήτητους ορισμένους ρόλους γραφείου, αφού θα δώσει σε υπαλλήλους και διευθυντές τα μέσα να κάνουν πιο ουσιαστική δουλειά – τόσο για τις εταιρείες τους όσο και για την καριέρα τους.
Στην Prosus, έναν παγκόσμιο όμιλο τεχνολογικών επενδύσεων με έδρα την Ολλανδία, στελέχη λένε ότι αυτό συμβαίνει ήδη, καθώς η τεχνητή νοημοσύνη αυτοματοποιεί περισσότερα από τα καθήκοντα του εργατικού δυναμικού της.
«Οι μηχανικοί, οι προγραμματιστές λογισμικού και ούτω καθεξής μπορούν να κάνουν τη δουλειά δύο φορές πιο γρήγορα», δήλωσε ο Euro Beinat, παγκόσμιος επικεφαλής της AI και της επιστήμης δεδομένων της Prosus.
Διαβάστε ακόμη
Κρουαζιέρα: Η γεωπολιτική κρίση στη Μέση Ανατολή ευνοεί την Ελλάδα (pics)
Πλειστηριασμός: Τώρα και… «ψάρια» βγαίνουν στο ηλεκτρονικό σφυρί (pics)
Τουρισμός: Ετσι θα φτάσουμε σε εισπράξεις τα 27 δισ. ευρώ
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ