search icon

Τεχνολογία

Τα «ύπουλα» deals των big tech: Πώς απορροφούν start-ups της Τεχνητής Νοημοσύνης χωρίς να τις αγοράζουν

Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα του τι συμβαίνει το τελευταίο διάστημα είναι η ασυνήθιστη συμφωνία που υπέγραψε η Google με την Character.ai

Δεν υπάρχει τίποτα πιο «hot» αυτό το διάστημα στον χώρο της τεχνολογίας από την generative AI και τις νεοφυείς επιχειρήσεις που την παράγουν. Οι Big Tech έχουν βρει έναν άκρως δημιουργικό τρόπο να παίρνουν τα ταλέντα και την καινοτομία των startups αυτών χωρίς να χρειαστεί να τις εξαγοράσουν.

Microsoft, Google και Amazon γνωρίζουν πολύ καλά ότι οι εξαγορές απαιτούν πολύμηνες διαπραγματεύσεις για τη ρύθμιση και της παραμικρής λεπτομέρειας και ακόμη και εάν αυτές ευοδωθούν μπορεί να είναι τελικά οι ρυθμιστικές αρχές εκείνες, που θα πουν το «όχι». Έτσι και οι τρεις έχουν ανακαλύψει έναν άλλο τρόπο για να επεκτείνουν την παρουσία τους στον μαγικό κόσμο της τεχνητής νοημοσύνης.

Σύμφωνα με το CNBC, ένα από τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα του τι συμβαίνει το τελευταίο διάστημα είναι η ασυνήθιστη συμφωνία που υπέγραψε η Google με την Character.ai – μία από τις πιο δυναμικές startups της generative AI.

Βάσει της συμφωνίας ο διαδικτυακός κολοσσός θα προσλάβει τον ιδρυτή της startup και περισσότερο από το 1/5 του εργατικού δυναμικού της, ενώ παράλληλα θα εξασφαλίσει άδεια για τη χρήση της τεχνολογίας της. Μοιάζει με εξαγορά, αλλά το deal είναι έτσι δομημένo ώστε να μην είναι. Η Google δεν ήταν η πρώτη που ακολούθησε αυτήν την προσέγγιση. Η Microsoft έθεσε τις βάσεις στη συμφωνία της με το Inflection. Ακολούθησε ένα αντίστοιχο deal με το οποίο η Amazon αποκτούσε ταλέντο και τεχνολογία της Adept, χωρίς και πάλι να την εξαγοράζει.

Πρόκειται για ένα νέο playbook που περιορίζει τις δυνατότητες των ρυθμιστικών αρχών για έλεγχο και καταστολή, παρέχει μια έξοδο στις νεοφυείς επιχειρήσεις τεχνητής νοημοσύνης που αγωνίζονται να βγάλουν χρήματα και επιτρέπει στις megacaps να συγκεντρώσουν το ταλέντο που απαιτείται στην κούρσα της AI.
Αλλά, όπως επισημαίνει το CNBC, ενώ οι τεχνολογικοί γίγαντες μπορεί να πιστεύουν ότι έχουν καταφέρει να αποφύγουν τον έλεγχο των ρυθμιστικών αρχών, ίσως να παίζουν με τη φωτιά.

Και αυτό διότι αρκετοί βουλευτές και γερουσιαστές στο Κογκρέσο έχουν αντιληφθεί ότι τέτοιου είδους συμφωνίες πληθαίνουν και τις έχουν βάλει στο δικό τους μικροσκόπιο. Θεωρούν ότι συμφέρουν τις Big Tech και τους ιδρυτές των startups, αλλά είναι επιζήμιες για μετόχους και εργαζομένους. Δεν αποκλείεται πολύ σύντομα όλοι να κληθούν να δώσουν για τις ψευδο- εξαγορές εξηγήσεις.

Διαβάστε ακόμη

Συντάξεις: Έρχονται 12 αλλαγές από το φθινόπωρο – Στη Βουλή το μίνι ασφαλιστικό μετά τη ΔΕΘ

Άκης Σκέρτσος: Ο στόχος της διπλής σύγκλισης και το στοίχημα της περιφερειακής ανάπτυξης

Κέρκυρα: 18χρονος οδηγός αυτοκινήτου παρέσυρε διανομέα και τον εγκατέλειψε (vid)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Exit mobile version