search icon

Τεχνολογία

Stranger Things: Πώς η τηλεοπτική σειρά «γεννά» κυβερνοεπιθέσεις

Οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου αδειάζουν τα πορτοφόλια των θαυμαστών της δημοφιλούς σειράς

Στις αρχές Ιουλίου κυκλοφόρησε η τέταρτη σεζόν της εξαιρετικά δημοφιλούς τηλεοπτικής σειράς Stranger Things. Παρά το διάλειμμα τριών ετών λόγω καθυστερήσεων που σχετίζονται με την πανδημία, oι fans περίμεναν τη σειρά με αγωνία και την ανέβασαν για ακόμα μια φορά στην κορυφή των streaming charts.

Δυστυχώς, η επιθυμία των ένθερμων θαυμαστών να δουν νέα επεισόδια το συντομότερο δυνατό χρησιμοποιήθηκε καταχρηστικά από απατεώνες. Οι ερευνητές της Kaspersky βρήκαν πολυάριθμα παραδείγματα spam emails και σελίδων phishing που είχαν σχεδιαστεί για να κλέψουν χρήματα και προσωπικές πληροφορίες των fans.

Παρόλο που έχουν ήδη κυκλοφορήσει τα νέα επεισόδια, οι fans εξακολουθούν να μην είναι ασφαλείς, επειδή δεν επιλέγουν όλοι να παρακολουθήσουν τη σειρά στον επίσημο ιστότοπο. Όταν οι χρήστες αρνούνται να πληρώσουν για συνδρομή σε μια streaming υπηρεσία και επιλέγουν να παρακολουθήσουν μια ταινία ή μια εκπομπή σε κάποια παράνομη σελίδα, καταλήγουν να πληρώσουν βαρύτερο τίμημα από αυτό που εξοικονομούν – χάνοντας τα προσωπικά τους στοιχεία και τα δεδομένα της κάρτας τους.

Πώς λειτουργεί η απάτη

Εκμεταλλευόμενοι το ενδιαφέρον γύρω από αυτήν τη δημοφιλή σειρά, ορισμένοι εγκληματίες του κυβερνοχώρου έχουν προσφέρει στους χρήστες τη δυνατότητα «να παρακολουθούν τα νέα επεισόδια μόνο με 1 δολάριο». Για να αποκτήσουν πρόσβαση σε αυτήν την προσφορά, τους ζητήθηκε να δημιουργήσουν νέο λογαριασμό και να εισαγάγουν τη διεύθυνση και τα τραπεζικά τους στοιχεία. Αφού εισήγαγαν τα στοιχεία τους, οι απατεώνες άδειαζαν τα πορτοφόλια των θυμάτων, χωρίς τα θύματα να έχουν πρόσβαση στη νέα σεζόν της αγαπημένης τους σειράς.

Εντοπισμός spam emails

Οι ειδικοί της Kaspersky έχουν εντοπίσει spam emails που επίσης κάνουν κατάχρηση της δημοτικότητας του Stranger Things. Τέτοια emails χρησιμοποιούνται για την πώληση προϊόντων αμφιβόλου ποιότητας και διαδίδονται μέσω emails χωρίς τη συγκατάθεση του παραλήπτη. Για παράδειγμα, σε ένα από τα spam emails δόθηκε στους χρήστες η ευκαιρία να αγοράσουν graphic t-shirts limited-edition που σχετίζονται με τη νέα σεζόν του Stranger Things.

Ο ιστότοπος υποστήριζε όλες τις γλώσσες και όλα τα νομίσματα για πληρωμή. Μπορεί να μην είναι απαραίτητα μια σελίδα phishing, αλλά το γεγονός ότι οι διαφημίσεις για αυτά τα προϊόντα προωθήθηκαν μέσω spam και το ίδιο το domain δημιουργήθηκε μόλις πρόσφατα, εγείρουν υποψίες για την ασφάλεια της αγοράς από αυτήν τη σελίδα.

Διαβάστε ακόμη:

Από εφοπλιστής, επικεφαλής σε κέντρο αποτοξίνωσης στην Αντίγκουα (pics + vid) 

Πάνος Δάβαρης: Βγαίνει στο σφυρί η βίλα του στη Μύκονο (pics) 

Η απίθανη ιστορία του Δανού που κέρδισε 120 εκατ. ευρώ στο Eurojackpot 

Exit mobile version