Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε σήμερα ότι χαρακτήρισε έξι τεχνολογικούς κολοσσούς ως «ρυθμιστές πρόσβασης» (gatekeepers) βάσει του κανονισμού για τις ψηφιακές αγορές (Digital Markets Act, DMA) ο οποίος στοχεύει στην καταπολέμηση των καταχρηστικών πρακτικών που χρησιμοποιούν οι μεγάλες πλατφόρμες.
Η Επιτροπή ανέφερε ότι θεωρεί την Amazon, την Apple, την Alphabet, τη Meta, τη Microsoft και την κινεζική ByteDance ως gatekeepers. Ο όρος αναφέρεται σε μαζικές διαδικτυακές πλατφόρμες, οι οποίες κατά την άποψη της ΕΕ περιορίζουν την πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες της πλατφόρμας, όπως η διαδικτυακή αναζήτηση, η διαφήμιση και η ανταλλαγή μηνυμάτων και επικοινωνιών.
Ωστόσο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο εκτελεστικός βραχίονας της ΕΕ, ανέφερε ότι χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να διερευνήσει αν οι υπηρεσίες Bing, Edge και Advertising της Microsoft και το iMessage της Apple θα πρέπει να εξαιρεθούν από τους νέους κανόνες. Η έρευνα δεν θα οδηγήσει σε πρόστιμο.
Σύμφωνα με το Bloomberg, από την πλευρά της, η Microsoft υποστηρίζει ότι το Bing είναι πολύ μικρός ανταγωνιστής της Google και γι’ αυτό θα πρέπει να εξαιρεθεί, ενώ η Apple λέει ότι δεν έχει τα διαθέσιμα στοιχεία για να υπολογίσει τον αριθμό των χρηστών του iMessage.
Η Επιτροπή έχει επίσης ξεκινήσει έρευνα για να εξετάσει αν το λειτουργικό σύστημα iPad της Apple θα πρέπει να συμπεριληφθεί στον κανονισμό.
Οι νέοι κανόνες – οι οποίοι τίθενται σε ισχύ τον Μάρτιο – θα επιβάλουν ένα αυστηρό καθεστώς στις επιχειρήσεις, οι πρακτικές των οποίων έχουν στο παρελθόν οδηγήσει σε πρόστιμα δισεκατομμυρίων ευρώ και εντολές για φορολογικούς ελέγχους από την εποπτική αρχή.
Θα είναι παράνομο για ορισμένες πλατφόρμες να ευνοούν τις δικές τους υπηρεσίες έναντι εκείνων των ανταγωνιστών. Θα απαγορεύεται να συνδυάζουν προσωπικά δεδομένα στις διάφορες υπηρεσίες τους, θα απαγορεύεται να χρησιμοποιούν δεδομένα που συλλέγουν από τρίτους εμπόρους για να τους ανταγωνίζονται και θα πρέπει να επιτρέπουν στους χρήστες να κατεβάζουν εφαρμογές από αντίπαλες πλατφόρμες.
Όπως είχε γράψει το newmoney, οι εν λόγω πλατφόρμες θα έχουν περιθώριο έξι μήνες να αναμορφώσουν τις υπηρεσίες προκειμένου να ευθυγραμμιστούν με τους κανόνες ή να προχωρήσουν σε νομικές ενέργειες αμφισβητώντας τις αποφάσεις. Πάντως, αν κάποιες από αυτές ενδεχομένως αποφασίσουν να… τεστάρουν τα όρια της νομοθεσίας στα δικαστήρια, είναι πιθανόν να μην έχουν ιδιαίτερη επιτυχία, υποστηρίζει ο Κριστόφ Καρουγκάτι, ειδικός σε ψηφιακά ζητήματα στο think tank Bruegel.
Διαβάστε ακόμη
ΕΛΣΤΑΤ: Αύξηση στο ΑΕΠ για το β’ τρίμηνο – Στο 2,7% η ετήσια ανάπτυξη (γραφήματα)
ΟΔΔΗΧ: Στο 3,81% η απόδοση των ετήσιων εντόκων του Ελληνικού Δημοσίου
Δοκιμάζουμε το μενού του Matsuhisa Paros – Το νέο δημιούργημα του Nobu στην Ελλάδα
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ