Ένας από τους μεγαλύτερους γκουρού της ψηφιακής τεχνολογίας μίλησε στον δημοσιγράφο του protothema και του newmoney, Στέλιο Μορφίδη στο πλαίσιο του 6ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών.
Ο κ. Νεγκροπόντε έκανε λόγο για επιτυχία στον τρόπο λειτουργίας της κοινωνίας πολιτών ερωτηθείς για το πώς βλέπει το άμεσο μέλλον των σύγχρονων κοινωνιών.
Ερωτηθείς για το αν η πανδημία έχει αλλάξει την οπτική του για το μέλλον ο κ. Νεγκροπόντε απάντησε «Αυτό που έκανε η πανδημία είναι ότι αποκάλυψε το βαθμό επιφανειακότητας που μπορεί να ενέχει ένας συνδεδεμένος κόσμος. Όταν σου έχει επιβληθεί η συνδεσιμότητα».
Ο επίτιμος πρόεδρος του εμβληματικού Media Lab του MIT, ανέφερε το παράδειγμα της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης σημειώνοντας ότι τα περισσότερα παραδείγματα που είδε «πήραν τις χείριστες απόψεις του σχολείου: τον δάσκαλο να στέκεται όρθιο ενώπιον των παιδιών και να παραδίδει στα παιδιά και το αυτοματοποίησαν. Και αυτό δήθεν λύθηκε. Ωστόσο τις πιο σημαντικές πτυχές του σχολείου, τον ρόλο του εργαστηρίου, τη δημιουργική του πλευρά, ακόμα και το παιχνίδι, ειδικά για τα μικρά παιδιά, δεν ενισχύθηκαν, δεν αναδείχθηκαν και σε πολλές περιπτώσεις δεν πραγματώθηκαν». Ο κ. Νεγκροπόντε κατέληξε σημειώνοντας ότι παρότι επιβλήθηκε στους ανθρώπους η συνδεσιμότητα, «καταφέραμε με μεγάλη επιτυχία να μην αλλάξουμε τη θεμελιώδη φύση όλων αυτών!».
Στην ερώτηση αν η πανδημία είναι game changer και κατά πόσο η επιτάχυνση της ψηφιακής μετάβασης θα μπορούσε να επιφέρει ουσιαστικές αλλαγές, ο κ. Νεγκροπόντε απάντησε: «Υπάρχει σειρά πραγμάτων που μπορούμε να προβλέψουμε με κάποια βεβαιότητα. Για παράδειγμα, η έννοια της μετακίνησης. Το να μπεις σε ένα αμάξι και να οδηγήσεις για μια ώρα για να πας σε ένα γραφείο, να περάσεις οκτώ ώρες εκεί , να ξαναμπείς στο αμάξι και να οδηγήσεις ξανά για μία ώρα θα περιοριστεί.
Η γενική τάση θα είναι μία που ταιριάζει στον ψηφιακό κόσμο, που σημαίνει ότι τα όρια μεταξύ των πραγμάτων θα γίνουν ρευστά. Πριν την ψηφιακή εποχή ήσουν μέσα ή έξω. Το ένα πράγμα ήταν η δουλειά και το άλλο το παιχνίδι. Δεν εμπλέκονταν. Ο ψηφιακός κόσμος έκανε τη ζωή μας πιο ανάμεικτη. Μπορείς να είσαι στη δουλειά και να λάβεις ένα email απ’ τον αγαπητό σου. μπορεί να κλείνεις ταυτόχρονα μία συμφωνία κοκ. Με άλλα λόγια όλα είναι πιο ρευστά. Αυτή η ρευστότητα άρχισε να γίνεται ορατή από περισσότερους ανθρώπους μέσα στην πανδημία.
Για τη σημασία της βιοτεχνολογίας ως προς τη συμβολή της στη διασικασία εξύρεσης των εμβολίων, ανέφερε: «Ήταν γρήγορα , αλλά όχι αρκετά. Μου έκανε εντύπωση ο χρόνος που απαιτήθηκε.
Σε μένα προσωπικά φάνηκε αχρείαστα πολύς. Ένας απ’ τους λόγους ήταν ότι υπήρχε περισσότερος ανταγωνισμός απ’ ότι συνεργασία. Ωστόσο τα παραδείγματα βιοτεχνολογίας είναι αυτά που σχετίζονται με τα μωρά κατά παραγγελία, που ζουν μέχρι να φθάσεις τα 250 χρόνια. Η εξάλειψη όλων των ασθενειών. Αυτά είναι τόσο σημαντικά και προκαλούν μεγάλες αλλαγές και δεν είναι τυχαίες εικασίες, πιθανόν να συμβούν. Το θέμα είναι πότε. Ο ψηφιακός κόσμος έκανε τον κύκλο του. Είναι περίπου σαν τα πλαστικά τη δεκαετία του 50. Κι έχει ακόμα πράγματα να κάνει, αλλά δεν είναι εκεί όπου θα συμβούν οι μεγάλες αλλαγές.
Ο Νίκολας Νεγκροπόντε δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις. Αν και του ίδιου δεν του αρέσουν οι χαρακτηρισμοί, πολλοί χαρακτηρίζουν τον συνιδρυτή και επίτιμο πρόεδρο του εμβληματικού Media Lab του MIT έναν από τους γκουρού της ψηφιακής τεχνολογίας.
Ο ίδιος ήδη με την εργασία του αλλά και τα βιβλία του τις δεκαετίες ’80 και ’90 περιέγραψε με ακρίβεια την ψηφιακή επανάσταση στη ζωή των ανθρώπων και τις οικονομίες που ζούμε σήμερα.
Διαβάστε ακόμη:
Σταϊκούρας: Θα επιδιώξουμε να αυξηθούν φέτος τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης
ΕΛΠΕ: Νέα δωρεά 5.500 αντιδραστηρίων στο «ΘΡΙΑΣΙΟ» Νοσοκομείο
Εστίαση: Πώς θα μοιραστεί η ενίσχυση των €330 εκατ. από Παρασκευή – Όλη η προκήρυξη