search icon

Τεχνολογία

Splinternet: Τι προκάλεσε στο διαδίκτυο ο πόλεμος στην Ουκρανία

Πρωταγωνίστρια αυτής της εξέλιξης δεν είναι άλλη από την Κίνα, η οποία με το «ψηφιακό τείχος» της θέλει να έχει τον πλήρη έλεγχο του περιεχομένου που βλέπουν στο διαδίκτυο οι σχεδόν 1 δισ. χρήστες που ζουν στην επικράτειά της

Ο πόλεμος που διεξάγεται στο διαδίκτυο το τελευταίο διάστημα, με πολλές κυβερνήσεις να προσπαθούν να ελέγξουν την πρόσβαση που έχουν οι πολίτες στο ίντερνετ και σε συγκεκριμένες ιστοσελίδες, είναι άλλη μία από τις καταστροφικές συνέπειες που έχει προκαλέσει ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Το «splinternet», όπως ονομάζεται η προσπάθεια που καταβάλλεται για το διαιρεμένο διαδίκτυο, απαγορεύει την πρόσβαση σε ιστοσελίδες, εφαρμογές και υπηρεσίες, με σκοπό τον μεγαλύτερο δυνατό έλεγχο σε όλες τις πληροφορίες που μπορεί να έχουν στη διάθεσή τους οι χρήστες του ίντερνετ.

Πρωταγωνίστρια αυτής της εξέλιξης δεν είναι άλλη από την Κίνα, η οποία με το «ψηφιακό τείχος» της θέλει να έχει τον πλήρη έλεγχο του περιεχομένου που βλέπουν στο διαδίκτυο οι σχεδόν 1 δισ. χρήστες που ζουν στην επικράτειά της.

Στα χνάρια της Κίνας βρίσκεται και η Ινδία, μπλοκάροντας υπηρεσίες και εφαρμογές που προέρχονται από την Κίνα, ενώ λίγες ώρες αφότου ξέσπασε ο πόλεμος στην Ουκρανία η Ρωσία αποφάσισε να περιορίσει σημαντικά την πρόσβαση των πολιτών της στα social media, στο YouTube κ.ά.

Μάλιστα, όπως είπε στο CNET ο Άντριου Σάλιβαν, διευθύνων σύμβουλος του μη κερδοσκοπικού οργανισμού «Internet Society», αν η τάση του splinternet συνεχιστεί, το διαδίκτυο θα αντικατασταθεί από μερικές τοπικές εθνικές νησίδες που κάποιες φορές θα συνδέονται με άλλες.

Το «Internet Society» προωθεί την ιδέα ενός ανοιχτού, ασφαλούς, αξιόπιστου και προσβάσιμου σε όλους διαδικτύου. Μέχρι στιγμής, το ίντερνετ λειτουργεί με τον τρόπο που σχεδιάστηκε αρχικά.

Διαβάστε ακόμη

Στις συμπληγάδες του πολέμου και του πληθωρισμού η ΕΚΤ – Τι θα συμβεί με τα μέτρα στήριξης

Πανωλεθρία στις ευρωαγορές: Η χειρότερη εβδομάδα από το 2020 – Η ουκρανική κρίση «γκρεμίζει» τα Χρηματιστήρια

Ματώνει το ρούβλι: Aπώλειες 20% για το νόμισμα της Ρωσίας στην εβδομάδα

 

Exit mobile version