Επιτυχημένη startup, αλλά και επιχείρηση γενικότερα, είναι αυτή που αφουγκράζεται τις μεταβολές των συνθηκών, διαβλέπει τις εκάστοτε ανάγκες του κόσμου και πράττει εγκαίρως ώστε να τις ικανοποιήσει.
Η ταχύτητα και η διορατικότητα αποτελούν τη λύδια λίθο μιας επιτυχημένης startup. Αυτά τα προσόντα και πολλά άλλα κατέχει η Spill, η οποία προσαρμόστηκε γρήγορα στις ιδιαίτερες συνθήκες της πανδημίας και εντόπισε το αγαθό που διακυβεύεται ίσως παραπάνω και από την σωματική ακεραιότητα, την ψυχική υγεία.
Οι νεοσύστατες εταιρείες που ασχολούνται με την ψυχική υγεία έχουν σημειώσει σημαντική ανάπτυξη τον τελευταίο χρόνο, εν μέσω πανδημίας, καθώς οι επιπτώσεις των περιορισμών της πανδημίας αλλά και η εργασία από το σπίτι επηρέασαν σε μεγάλο βαθμό τον εργαζόμενο πληθυσμό.
Το ψυχικό στήριγμα κάθε εργαζόμενου
Η Spill, με έδρα το Λονδίνο, φροντίζει ώστε κάθε εργαζόμενός να έχει πρόσβαση στην ψυχολογική βοήθεια που χρειάζεται, εξαλείφοντας όλα τα εμπόδια που αποτρέπουν σήμερα τον κόσμο να αποκομίσει τα οφέλη της ψυχοθεραπείας. Η startup συνεργάζεται με εταιρείες και είναι 24 ώρες ‘παρούσα’ για να παρέχει ψυχολογική θεραπεία και άλλες υπηρεσίες εκπαίδευσης ψυχικής υγείας στους εργαζομένους της εκάστοτε επιχείρησης.
Για να εξασφαλίσει ότι όλοι οι υπάλληλοι θα έχουν ανά πάσα στιγμή το ψυχολογικό στήριγμα που χρειάζονται, συνδέεται με τις εταιρείες που συνεργάζεται μέσω της Slack, μιας πλατφόρμας επικοινωνίας, η οποία επιτρέπει στους υπαλλήλους να κάνουν κράτηση διαδικτυακής συνεδρίας με κάποιον ειδικό στην ψυχική υγεία.
“Η βιομηχανία ψυχικής υγείας έχει αλλάξει δραματικά με την καραντίνα”, δήλωσε ο συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Spill, Κάλβιν Μπέντον. «Το φαινόμενο του burnout, της ψυχικής δηλαδή εξάντλησης, έχει αυξηθεί ανησυχητικά, καθώς με την απομακρυσμένη εργασία καθίσταται λεπτός ο διαχωρισμός μεταξύ προσωπικής και επαγγελματικής ζωής, και ταυτόχρονα οι επιλογές κοινωνικοποίησης είναι λιγοστές».
Η startup, έκανε το ντεμπούτο της τον Ιανουάριο του 2020 και έχει καταφέρει μέσα σε ένα χρόνο και κάτι να προσελκύσει σημαντικούς πελάτες στο Ηνωμένο Βασίλειο, την Ευρώπη και τις ΗΠΑ.
Ξεκινώντας ως ομάδα μόνο πέντε ατόμων, η Spill μέχρι τα τέλη του 2020 σύναψε συνεργασία με τουλάχιστον 100 εταιρείες, όπως η εταιρεία αντικατάστασης γευμάτων Huel και η εταιρεία μεταχειρισμένων αγορών, Depop. Οι πρώτοι τέσσερις μήνες του 2021, όμως, ήταν αυτοί που κατοχύρωσαν τη μεγάλη επιτυχία της startup, με τον αριθμό των πελατών να εκτοξεύεται σε περισσότερους από 203 μέχρι αυτή τη στιγμή, με πάνω από 12.000 χρήστες συνολικά. Μάλιστα, η Spill έχει πρόσφατα δήλωσε 1 εκατομμύριο δολάρια ARR, που αποτελεί έναν τρόπο υπολογισμού των ετήσιων τρεχούμενων εσόδων, και χρησιμοποιείται από τις startup για την παρουσιάση της επιχειρηματικής τους ανάπτυξης σε επενδυτές.
Ωστόσο, με τον καιρό, η αρχική ομάδα των πέντε άρχισε ν αδυνατείνα ανταποκριθεί στην συντριπτική ζήτηση. Η ομάδα πλέον απαρτίζεται από 15 άτομα και αναμένεται να αυξηθεί στα 25 άτομα μέχρι το τέλος του καλοκαιριού, καθώς η startup συνεχίζει να διεθνοποιεί την προσφορά της.
Η Spill λειτουργεί με κυλιόμενα μηνιαία συμβόλαια και προσφέρει στους πελάτες της δύο διαφορετικά πακέτα. Το κόστος καθορίζεται από το μέγεθος κάθε εταιρείας, από το πακέτο επιλογής της και από μια πρώτη εκτίμηση σχετικά με το πόσο πιθανό είναι το προσωπικό της εταιρείας να μυηθεί στη θεραπεία.
«Εργαζόμαστε τα τελευταία δύο χρόνια για να χτίσουμε έναν οργανισμό θεραπείας και έχουμε καταρτίσει μια πολύ αυστηρή διαδικασία πρόσληψης για τους γιατρούς με τους οποίους συνεργαζόμαστε, ώστε να είμαστε σίγουροι για το βάθος και το εύρος των ψυχοθεραπευτικών γνώσεων τους, αλλά και για τις τεχνικές τους δεξιότητες, όπως ο χειρισμός των υπολογιστών και η οικειότητα με τις βιντεοκλήσεις», δήλωσε ο Μπέντον.
Κάνοντας την ψυχοθεραπεία προσιτή
Ο Μπέντον προέρχεται από ένα οικογενειακό περιβάλλον όπου η θεραπεία έπαιζε ανέκαθεν σημαντικό ρόλο, κάτι που τον έκανε να είναι σε εγρήγορση και τον έμαθε τόσο για τα οφέλη, όσο και για το απρόσιτο της ψυχολογικής φροντίδας. Μετά την μεγάλη αλλαγή που είδε στον εαυτό του λόγω της ψυχοθεραπείας, έβαλε στόχο να την κάνει προσιτή σε όλο τον κόσμο.
Ο εμπνευστής της startup δεν μπόρεσε παρά να αναρωτηθεί γιατί παρά τη μεγάλη ζήτηση για βοήθεια και την προσφορά θεραπευτικών υπηρεσιών, ο κόσμος απέχει από την ψυχοθεραπεία. Πράγματι, η ζήτηση για υποστήριξη ψυχικής υγείας στο Ηνωμένο Βασίλειο έχει εκτοξευθεί: το 87% των ανθρώπων δηλώνουν ανήμποροι να διαχειριστούν μόνοι τους τα προβλήματά τους. Αντίστοιχα, η προσφορά υπάρχει: 38.000 σύμβουλοι και θεραπευτές εργάζονται επί του παρόντος στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Μετά από έρευνα ο Μπέντον κατέληξε ότι οι παράγοντες που ‘σαμποτάρουν’ τον κλάδο είναι οι ατέλειωτες λίστες αναμονής, η έλλειψη διαδικτυακών συνεδριών, αλλά και η εδραιωμένη άποψη ότι η ψυχοθεραπεία υποδηλώνει αδυναμία. Έτσι, με την Spill αποφάσισε να βοηθήσει όλους να λάβουν τη υποστήριξη που θέλουν κάνοντάς την ψυχοθεραπεία ό, τι δεν είναι σήμερα: εύκολα προσβάσιμη, γρήγορη και φιλική.
Η εταιρεία όχι μόνο εντόπισε τις δυσκολίες που ενέχει η πανδημία για τη διεξαγωγή ψυχοθεραπείας, αλλά και προέβη στη λύση διαχρονικών προβλημάτων, όπως το υψηλό κόστος και οι χρονικές καθυστερήσεις. Εκτιμάται ότι στο Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί να χρειαστούν κατά μέσο όρο έως και έξι εβδομάδες για να κλείσει κάποιος μια συνεδρία με έναν θεραπευτή Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS), ενώ ο αντίστοιχος χρόνος κράτησης μέσω του Spill είναι μόλις 4,5 ημέρες. Έχει μεγάλο ενδιαφέρον το γεγονός ότι οι έρευνες του Spill έδειξαν ότι το 53% των χρηστών δεν είχαν ποτέ πρόσβαση στο παρελθόν σε υποστήριξη ψυχικής υγείας.
“Η ψυχοθεραπεία ήταν παραδοσιακά μια διαδικασία πρόσωπο με πρόσωπο, αλλά το να μεταφέρεις τα οφέλη της στο διαδίκτυο για τον θεραπευόμενο είναι μια πραγματική αλλαγή. Η διαδικτυακή θεραπεία για μας δεν είναι η έσχατη λύση, αλλά η πρώτη μας επιλογή και ο τρόπος που σχεδιάσαμε το προϊόν».
Ψυχική υγεία: Το νέο must για τους επενδυτές
To γεγονός ότι η ψυχική υγεία βρίσκεται στο επίκεντρο των συζητήσεων και αποτελεί έναν κλάδο με μεγάλες προοπτικές δεν έχει αφήσει αδιάφορους τους επενδυτές. Τα τελευταία χρόνια οι επενδυτικές κινήσεις στον χώρο της ψυχικής υγείας έχουν διαρκή ανοδική πορεία.
Το πρώτο τρίμηνο του 2020 σημειώθηκε ρεκόρ επενδύσεων ύψους 576 εκατομμυρίων δολαρίων σε νεοσύστατες εταιρείες ψυχικής υγείας, ενώ το συνολικό ποσό που συγκεντρώθηκε το 2019 ήταν 806 εκατομμύρια δολάρια, πενταπλάσιο από το αντίστοιχο ποσό που συγκεντρώθηκε το 2014, σύμφωνα με στοιχεία του fund Octopus Ventures που εδρεύει στο Λονδίνο.
Στόχος η συνεχής βελτίωση των υπηρεσιών
Παρά τη μεγάλη ενασχόληση των επενδυτών με τον κλάδο, η Spill, η οποία συγκέντρωσε το διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 2,7 εκατομμυρίων δολαρίων τον Ιανουάριο, δηλώνει ότι δεν θέλει να παρασυρθεί από τα μεγάλα χρηματικά ποσά.
«Ο τελευταίος γύρος χρηματοδότησης αφιερώθηκε ως επί το πλείστον στο προϊόν. Η θεραπεία για εμάς είναι το πιο σημαντικό, οπότε όλος ο χρόνος μας έχει δαπανηθεί επενδύοντας περισσότερα στο προϊόν, έχουμε ξοδέψει μόνο 2.000 £ (2.778 $) στο μάρκετινγκ. Επενδύουμε στη βελτίωση των υπηρεσιών μας και όχι στη διαφήμιση», ανέφερε ο Μπέντον.
Η εταιρεία δήλωσε ότι η χρηματοδότηση των 2,7 εκατομμυρίων δολαρίων θα χρησιμοποιηθεί για την ανάπτυξη προληπτικών εργαλείων που θα βοηθήσουν τις επιχειρήσεις να δημιουργήσουν έναν καλύτερο ψυχολογικά χώρο εργασίας. Επίσης, η startup σκοπεύει να δώσει έμφαση στην πρόληψη ζητημάτων ψυχικής υγείας, πέραν της θεραπείας.
Η συμβολή των επιχειρήσεων στην ψυχική υγεία του προσωπικού στο χώρο εργασίας είναι ένα καινούριο εγχείρημα που κερδίζει συνέχεια έδαφος. Ο Μπέντον έχει αναφέρει ότι οι υπηρεσίες της startup διαδίδονται ως επί το πλείστον από στόμα σε στόμα, κάτι που ελπίζει ότι θα συνεχιστεί, καθώς η εταιρεία χτυπάει την πόρτα σε περισσότερες επιχειρήσεις.
“Η πανδημία έφερε τις συναισθηματικές και ψυχολογικές διαταραχές στο προσκήνιο. Περίπου το 60% των υπαλλήλων εταιρειών που συνεργάζονται με τη Spill κάνουν χρήση της υπηρεσίας συστηματικά”, είπε ο Μπέντον. “Είναι πολλά ακόμα αυτά που μπορούμε να κάνουμε ώστε να επαγρυπνήσουμε τον κόσμο σχετικά με τα οφέλη της ψυχικής υγείας. Είμαστε ακόμα έτη φωτός από το σημείο που θέλουμε να είμαστε.”
Διαβάστε ακόμη
Στέλιος Χατζηιωάννου: Πώς κέρδισε 421,4 εκατ. λίρες μέσα στην πανδημία
7 ερωτήσεις και απαντήσεις για το νέο Εργασιακό Νομοσχέδιο
Μεγάλη ζήτηση από ξένους για σπίτι στην Ελλάδα – Ποιες περιοχές και ποια νησιά προτιμούν