Σκάνδαλο μεγατόνων ξέσπασε για παράνομη χρήση της φωνής διασημότητας σε πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης όχι απλώς χωρίς την συναίνεση του θύματος αλλά έχοντας αρνηθεί στην εταιρεία να συνεργαστούν για αυτό τον σκοπό.
Η OpenAI δημιουργός του ChatGPT προσέγγισε την διάσημη ηθοποιό Σκάρλετ Γιόχανσον τον περασμένο Σεπτέμβριο ζητώντας της να συνεργαστούν ώστε να χρησιμοποιηθεί η φωνή της σε μια αναβαθμισμένη έκδοση του ChatGPT που σχεδιαζόταν εκείνη την περίοδο, το ChatGPT 4ο που κυκλοφόρησε πριν από λίγες μέρες.
Η Γιόχανσον όπως η ίδια με δήλωση της αναφέρει αν και το σκέφτηκε σοβαρά αφού η εταιρεία επιχειρηματολόγησε λέγοντας ότι η φωνή της θα βοηθήσει στο να γίνει πιο φιλική και αποδεκτή η τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης από το ευρύ κοινό τελικά αποφάσισε να μην αποδεχτεί την πρόταση.
Όμως η OpenAI σε μια μάλλον ακατανόητη και πέραν κάθε λογικής απόφαση όχι μόνο αγνόησε την άρνηση της Γιόχανσον και χρησιμοποίησε την φωνή της σε ένα μοντέλο ΑΙ με την ονομασία «Sky» αλλά ο επικεφαλής της εταιρείας Σαμ Άλτμαν έκανε μια ανάρτηση αναφέροντας την λέξη «Her» που είναι ο τίτλος ταινίας στην οποία ο πρωταγωνιστής (Χοακίν Φοίνιξ) αναπτύσσει μια πολύ προσωπική σχέση με ένα λειτουργικό πρόγραμμα που έχει ανθρώπινη γυναικεία φωνή με την Σκάρλετ Γιόχανσον να είναι αυτή που έδωσε την φωνή της για την ταινία.
Όπως είναι ευνόητο η ηθοποιός αντέδρασε άμεσα όχι μόνο μέσω των δικηγόρων της οι οποίοι επικοινώνησαν με την OpenAI ζητώντας εξηγήσεις και απειλώντας με μηνύσεις αλλά δημοσιοποιώντας το τι συνέβη με ανακοίνωση της στα μέσα μαζικής ενημέρωσης.
Η απάντηση και τα ερωτήματα
H OpenAI αρνείται ότι χρησιμοποίησε τη φωνή της Γιόχανσον και υποστηρίζει ότι η φωνή στο μοντέλο είναι προϊόν επεξεργασίας και σύνθεση πέντε φωνών που ανήκουν σε ηθοποιούς φωνής που συνεργάζονται με την εταιρεία την ταυτότητα των οποίων δεν δίνει προς το παρόν στη δημοσιότητα η εταιρεία. Παρόλα αυτά έγινε γνωστό ότι η OpenAI αν και δηλώνει αθώα θα αποσύρει το πρόγραμμα και θα το επαναφέρει προφανώς με νέα φωνή.
Παρόλα αυτά παραμένουν μια σειρά από ερωτηματικά για το τι συνέβη αλλά και τη στάση της εταιρείας.
Γιατί παρά την άρνηση της Γιόχανσον η εταιρεία είτε χρησιμοποίησε την φωνή της ηθοποιού ή έστω μια που της μοιάζει και μάλιστα υπέδειξε την πηγή της αντιγραφής; Περίμενε ότι μιας τέτοιας εμβέλειας και ισχύος στη βιομηχανία του θεάματος καλλιτέχνης δεν θα αντιδρούσε;
Γιατί η εταιρεία μετά την άρνηση της Γιόχανσον στράφηκε όπως λέει σε ηθοποιούς φωνής αλλά αφού ήθελε το μοντέλο της να έχει μια επώνυμη φωνή δεν αναζήτησε τη συνεργασία με κάποια άλλη από τις εκατοντάδες διάσημες ηθοποιούς και τραγουδίστριες που υπάρχουν κάποια εκ των οποίων σίγουρα θα αποδεχόταν την πρόταση; Θα μπορούσε εναλλακτικά να χρησιμοποιήσει τη φωνή κάποιας διάσημης γυναίκας που δεν ζει πλέον έχοντας φυσικά πάρει τα σχετικά δικαιώματα από τους κληρονόμους της.
Προκύπτουν φυσικά και άλλα ζητήματα από αυτό το περιστατικό όπως το πόσο ευάλωτοι είναι όλοι και ειδικά οι επώνυμοι στις διαθέσεις των εταιρειών για χρήση της εικόνας και των προσωπικών τους χαρακτηριστικών και δεδομένων. Αν δεν είχε κάνει την ανάρτηση ο Άλτμαν πιθανώς να περνούσε καιρός μέχρι να αποκαλυφθεί ποια είναι η φωνή του προγράμματος και πάλι θα υπήρχε πιθανώς πολύχρονη δικαστική διαμάχη ανάμεσα στην Γιόχανσον και την εταιρεία για να αποδειχθεί αν χρησιμοποίησε την φωνή της ή αν η φωνή του μοντέλου απλά μοιάζει με αυτή της ηθοποιού.
Διαβάστε ακόμη:
Εμάνουελ Γκριμάλντι στο newmoney: Τέλος του 2024 οι παραγγελίες για τα νεότευκτα πλοία των Μινωικών
Σκέψεις για παράταση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ στον καφέ
Τα νέα ψηφιακά έργα που αλλάζουν τη χώρα – Σερί εκατοντάδων εκατ. και το 2024
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ