Στην πιο «γεμάτη» ίσως χρονιά από πλευράς εξελίξεων για τον κλάδο της πληροφορικής στην Ελλάδα, οι επενδυτικές κινήσεις των εταιρειών φαίνεται να συνεχίζονται μέχρι και το τέλος του 2024. Στο μέτωπο των εξαγορών, σημειώνεται ένα ρεκόρ στο ύψος των κεφαλαίων που δαπανήθηκαν για τα μεγαλύτερα φετινά deals, κυρίως αυτά τα οποία αφορούν την εξαγορά της Entersoft από τον όμιλο Olympia και του ποσοστού μειοψηφίας της Epsilon Net από την τριπλή συμμαχία των Ιωάννη Μίχου-Εθνικής Τράπεζας – General Atlantic.

Δυο εισηγμένων που αποχαιρετούν το Χρηματιστήριο Αθηνών μετά από πολυετή παρουσία και χαράσσουν νέες ρότες σε μια ταχέως αναπτυσσόμενη αγορά, με την είσοδο νέων μετόχων. Στην περίπτωση της Entersoft η αποτίμησή της έφτασε στα 240 εκατ. ευρώ με βάση το προσφερόμενο τίμημα των 8 ευρώ ανά μετοχή και σε αυτήν της Epsilon Net στα 650,4 εκατ. ευρώ με 12 ευρώ ανά μετοχή (η αξία του 37,08% που τέθηκε προς εξαγορά αγγίζει τα 241,17 εκατ. ευρώ).

Αν συνυπολογιστούν τα 1,15 δισ. ευρώ του συνολικού ανταλλάγματος για την εξαγορά της ελληνικών συμφερόντων BETA CAE Systems, ηγέτιδας στην αγορά λογισμικού προσομοίωσης και ανάλυσης διεθνώς, αρχές Μαρτίου, από τον αμερικανικό εισηγμένο στο Nasdaq τεχνολογικό όμιλο Cadence Design Systems, όπως και όλες οι μέχρι στιγμής μικρότερου μεγέθους συναλλαγές, τότε το… άθροισμα δίνει ένα ποσό κοντά στα 1,7 δισ. ευρώ για τις συμφωνίες του 2024.

Με δεδομένο ότι σχεδόν άπαντες οι βασικοί «παίκτες» της αγοράς (εισηγμένοι και μη) βρίσκονται, κατά δήλωση των διοικήσεών
τους, είτε σε ετοιμότητα για νέες εξαγορές είτε σε αναζήτηση ευκαιριών, το σερί αναμένεται να συνεχιστεί και κατά το τελευταίο
τετράμηνο του τρέχοντος έτους, εφόσον καταλήξουν σε αίσια έκβαση οι αντίστοιχες διαπραγματεύσεις.

Η χρονιά οδεύει και πάλι προς έναν διψήφιο αριθμό deals, μικρών ή μεγάλων, με πρωταγωνιστή τον τομέα του επιχειρηματικού
λογισμικού (business software), αλλά αυτό που μάλλον καταρρίπτεται είναι ο ισχυρισμός ότι κάποιοι απλά… προσθέτουν πωλήσεις και κέρδη στους ισολογισμούς τους, με την προσάρτηση των εταιρειών που εξαγοράζουν στο «άρμα» των ομίλων τους.

Γίνεται προφανές ότι οι leaders της πληροφορικής επιδιώκουν μέσα από σύνθετα deals τη διεύρυνση του τεχνολογικού «εκτοπίσματός» τους, τη σύναψη στρατηγικών συνεργασιών και τη συμπόρευση με ισχυρούς συμπαίκτες, τη συμπληρωματικότητα στις υπηρεσίες και τα προϊόντα τους, την είσοδο σε νέες κάθετες αγορές, την πρόσβαση σε ομάδες εξειδικευμένου προσωπικού, αλλά αρκετοί και τη γεωγραφική επέκταση των δραστηριοτήτων τους, σε μια εποχή που οι ευκαιρίες για «χρυσά» έσοδα πληθαίνουν εντός και εκτός των συνόρων.

Ideal Holdings και Q&R

Πιο πρόσφατες δυο εξαγορές ήταν το καλοκαίρι αυτή του 75% της Blue Stream από την Ideal Holdings (Byte, Adacom) έναντι 12,2 εκατ. ευρώ και από τη θυγατρική του ομίλου Quest, την Uni Systems, ενός επιπλέον μεριδίου ύψους 30% στην Intelli Solutions αντί 4,8 εκατ. ευρώ, αυξάνοντας τη συμμετοχή της στο μετοχικό κεφάλαιο της συγκεκριμένης εταιρείας στο 90% (με τη
συνολική επένδυση να έχει ανέλθει στα 10 εκατ. ευρώ).

Η προσοχή της αγοράς στρέφεται σε αυτό το timing κυρίως στις νέες κινήσεις των Ideal Holdings και Q&R, για όσα θα συμβούν
από τον Σεπτέμβριο και μετά. Διότι, η μεν πρώτη επιβεβαιωμένα εξετάζει μια δεύτερη εξαγορά στην πληροφορική αυτό το διάστημα, πιθανόν μεγαλύτερης εμβέλειας (με στόχο τη δημιουργία ενός πολύ ισχυρού ομίλου πληροφορικής/κυβερνοασφάλειας) διαθέτοντας εξαιρετική ρευστότητα άνω των 130 εκατ. ευρώ μετά την πώληση της Astir, η δε δεύτερη θέτει ως προτεραιότητα στα νέα της πλάνα μια σειρά εξαγορών στα πεδία της ΑΙ, του Cyber Security και του Fintech, με «καύσιμα» 19,1 εκατ. ευρώ από την έκδοση κοινού ομολογιακού
δανείου, με το χρονοδιάγραμμα να θέλει τη μια τουλάχιστον εξ αυτών να πραγματοποιείται έως την εκπνοή του 2024.

Με ανοικτά τα επενδυτικά τους «ραντάρ» σε Ελλάδα και εξωτερικό πορεύονται, ωστόσο, και οι υπόλοιπες «δυνάμεις» του κλάδου.
Η Profile Software, η οποία κατέχει ηγετική θέση στο λογισμικό για τον χρηματοοικονομικό τομέα και παρουσία σε πάνω από 50 χώρες, διερευνά μεταξύ άλλων τις ισπανόφωνες και γερμανόφωνες αγορές για τον εντοπισμό εταιρειών-στόχων, 3 περίπου χρόνια μετά από την εξαγορά της Centevo στη Σκανδιναβία.

Η Uni Systems, οι δυο υπό μετάταξη εισηγμένες από την Εναλλακτική Αγορά στην Κύρια Αγορά του ΧΑ, Performance Technologies και Real Consulting και η Space Hellas (ενδεχομένως και μέσω της θυγατρικής της SingularLogic) είναι πάντα stand by για νέες εξαγορές, με προϋπόθεση την εύρεση των κατάλληλων ευκαιριών.

Εξαγορές εξετάζουν η εισηγμένη CPI και η μη εισηγμένη Bewise, ενώ τον κλάδο της πληροφορικής «ερευνά» για τον ίδιο σκοπό άλλη μια εταιρεία από το ταμπλό, οι Ευρωσύμβουλοι…

Από ένα «κρεσέντο» εξαγορών τα προηγούμενα χρόνια προέρχονται και οι «Big 3» του business software στην Ελλάδα, SoftOne, Entersoft και Epsilon Net.

Το ερώτημα εάν και κατά πόσο θα αναπροσαρμόσουν και προς ποια κατεύθυνση την αναπτυξιακή στρατηγική τους τους προσεχείς μήνες οι 3 εταιρείες θα απαντηθεί στην πράξη. Θεωρητικά, και οι 3 παραμένουν απόλυτα ενεργές σε όλα τα μέτωπα, με τις δυο πρώτες να ανήκουν πλέον στο ίδιο «μπλοκ». Ο κλάδος του επιχειρηματικού λογαριασμού πάντως πιστώνεται τα περισσότερα σε αριθμό και τα μεγαλύτερα συνολικά σε αξία deals εξαγορών, από τα 50 πάνω-κάτω της 3ετίας κατά την οποία επιταχύνθηκε ο Ψηφιακός μετασχηματισμός της ελληνικής οικονομίας, σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

Οι 11 συμφωνίες

Εκτός από τις 5 προαναφερόμενες συμφωνίες του 2024 για τις μετoχικές αλλαγές στις Epsilon Net, Entersoft, BETA CAE Systems και τα δυο νέα deals των Ideal Holdings (Blue Stream) και Uni Systems (Intelli Solutions), Ιούλιο και Ιούνιο, η «καλή μέρα» φάνηκε από τον Ιανουάριο κιόλας, έστω και αν οι πρώτες συναλλαγές ήταν μικρής αξίας.

Τον πρώτο μήνα του έτους η SoftOne έκανε «ποδαρικό» (10/1) με την εξαγορά της Twinsoft, με την Epsilon Net να ακολουθεί και να αποκτά αρχικά μέσω της Epsilon CSA το λογισμικό διαχείρισης φαρμακείων Lavinet από την Lavisoft A.E. (15/1) με ποσό 184.000 ευρώ και στη συνέχεια των εφαρμογών ERP ERMIS και HR MaSter από την ίδια (24/4), έναντι 400.000 ευρώ αντίστοιχα και 800.000 ευρώ.

Ο δραστήριος επενδυτικά (μη εισηγμένος) όμιλος Qualco ανακοίνωσε επίσης τον Ιούλιο την εξαγορά του 70% της Middle Office, ενώ η «λίστα» συμπληρώθηκε από την πώληση του 50,9% της Πληροφορική Ελλάδος από την Medicon με 356.300 ευρώ, χωρίς να γίνει γνωστός ο αγοραστής.

Διαβάστε ακόμη

Έτοιμες για νέο «πυρετό» δανεισμού οι βρετανικές τράπεζες (πίνακες)

Διονύσης Θεοδωράτος: Ενεργειακή καταιγίδα θα πλήξει την ακτοπλοΐα από το 2025

Τίνος είναι αυτό το κόμμα βρε παιδιά, οι ξέμπαρκοι και το ΠΑΣΟΚ, ο νέος διευθύνων της ΕΡΤ και ο Ζούλας και το placement της Εθνικής Τράπεζας τον Σεπτέμβριο  

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ