SalamWeb: Ένας browser «αμόλυντος» από τζόγο, πορνογραφία, αλκοόλ και χρηματοπιστωτικά προϊόντα – Ο όρος χαλάλ είναι αραβικός και σημαίνει κάτι το αποδεκτό σύμφωνα με τον ισλαμικό νόμο
Του Γιάννη Τσιρογιάννη
Μια startup από τη Μαλαισία ποντάρει πως θα υπάρξει μεγάλη ζήτηση για έναν περιηγητή διαδικτύου (web browser) που συνάδει με τις Ισλαμικές αξίες, σε μια εποχή που συσσωρεύονται οι ανησυχίες για τα προσωπικά δεδομένα, το διαδικτυακό bullying και οι προκαταλήψεις.
Το SalamWeb, ένας περιηγητής για κινητό και Η/Υ, έχει σχεδιαστεί για να προσφέρει μια φιλική προς τον μουσουλμάνο χρήστη διαδικτυακή εμπειρία.
Η νέα αυτή εφαρμογή θα επιτρέπει στους απανταχού μουσουλμάνους και όχι μόνο, να σερφάρουν σε ένα καθαρό από πορνεία και άλλα ανήθικα στοιχεία για το Ισλάμ διαδίκτυο.
Θα μπορούσε να δώσει απάντηση στο ουτοπικό ερώτημα «πώς θα μοιάζει το Διαδίκτυο χωρίς πορνό;» Οι δημιουργοί της την περιγράφουν ως την πρώτη μηχανή αναζήτησης που πιστοποιήθηκε από τη Σαρία. Το πρόγραμμα περιήγησης θα φιλτράρει σελίδες που περιέχουν υλικό που θεωρείται ανήθικο, όπως τα τυχερά παιχνίδια και η πορνεία.
Η δωρεάν εφαρμογή διαθέτει ροή ειδήσεων σύμφωνα με τη Σαρία, κοινό chat, καθώς και widgets με πυξίδα για προσευχές και τις αντίστοιχες ώρες τους. Προσφέρει επίσης τη δυνατότητα συμμετοχής σε μουσουλμανικές φιλανθρωπίες κάθε φορά που κάποιος χρησιμοποιεί την εφαρμογή.
Ωστόσο, το χαρακτηριστικό της εφαρμογής είναι η επισήμανση του υλικού ως κατάλληλου, ουδέτερου ή ακατάλληλου, σύμφωνα με τις ισλαμικές αξίες και το νόμο της Σαρία, οι οποίες απαγορεύουν τα τυχερά παιχνίδια, την πορνογραφία και την πορνεία, το αλκοόλ, καθώς και τα χρηματοπιστωτικά προϊόντα.
Η εφαρμογή, βασισμένη στην τεχνολογία Chromium, εγκρίθηκε από το εποπτικό συμβούλιο της Amanie Sharia. Έτσι, η start up ισχυρίζεται ότι η SalamWeb έχει γίνει ο πρώτος παγκοσμίως πιστοποιημένος browser Sharia.
Η διευθύνουσα σύμβουλος της Salam Web Technologies Χάσνι Ζαρίνα Μοχάμεντ Χαν επισήμανε ότι ο απώτερος στόχος της εταιρείας είναι να προσελκύσουν το 10% των 1,8 δισ. Μουσουλμάνων στον κόσμο και να κάνουν το διαδίκτυο ένα καλύτερο μέρος.
Επισήμανε τις προκλήσεις στο διαδίκτυο σε μια εποχή που η Google και το Facebook επικρίνονται ότι δεν κατάφεραν να καταπολεμήσουν το επιβλαβές περιεχόμενο και τα Fake News, ενώ το Twitter χαρακτηρίζεται ως τοξικό μέρος για τις γυναίκες από τη Διεθνή Αμνηστία.
«Το διαδίκτυο μπορεί να είναι ένα επιβλαβές μέρος. Είναι προφανές ότι χρειαζόμαστε μια εναλλακτική λύση», ισχυρίστηκε, διαφημίζοντας το προϊόν της.