search icon

Τεχνολογία

«Ράλι» νέων διαγωνισμών για ψηφιακά έργα 245 εκατ. ευρώ σε δυο μήνες (pic)

Τα στοιχήματα του 2024, οι ανησυχίες για τις καθυστερήσεις, το προειδοποιητικό μήνυμα από τον CEO της Κοινωνίας της Πληροφοριάς Σταύρο Ασθενίδη και η νέα επιτάχυνση των διαδικασιών

Καθοριστική χρονιά στην προσπάθεια για την πρόοδο και την έγκαιρη ολοκλήρωση της Ψηφιακού Μετασχηματισμού του δημόσιου τομέα στην Ελλάδα θεωρείται το 2024 και έχοντας φτάσει ήδη μετά από το μέσον του έτους, το γεγονός δίνει την ευκαιρία για ορισμένα συμπεράσματα.

Η προειδοποίηση του CEO της Κοινωνίας της Πληροφορίας, Σταύρου Ασθενίδη, κατά το τελευταίο δεκαήμερο του περασμένου Μαϊου, ότι κάποια από τα χρηματοδοτούμενα projects του RRF θα κινδυνεύσουν να μείνουν εκτός πλάνου ήταν σαφής, με τον τρόπο που διατυπώθηκε, χωρίς βέβαια να έχει ληφθεί υπόψη το ενδεχόμενο παρατάσεων.

Δεν πρόκειται να δημοπρατηθούν έργα στα τέλη του 2024, είχε αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Ασθενίδης, τα οποία έχουν ορίζοντα υλοποίησης πέραν του 2025, γιατί δεν θα προλάβουν να τελειώσουν.

Από την άλλη πλευρά, ο ίδιος αποκάλυψε, εκείνες τις ημέρες, ότι θα επιταχυνόταν η προκήρυξη 60 έργων συνολικής αξίας 300 εκατ. ευρώ τους επόμενους μήνες.

Η πρόθεση της ΚτΠ επιβεβαιώθηκε στην πράξη, στην διάρκεια του διμήνου σχεδόν που μεσολάβησε από τότε (από τα μέσα προς τα τέλη του Μαϊου, έως τώρα, το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του Ιουλίου) και όλα δείχνουν ότι ο φορέας καταβάλει έναν «αγώνα δρόμου» για να απομείνουν όσο λιγότερες εκκρεμότητες θα ήταν δυνατόν, για να παραμείνουν όλα τα σημαντικά ψηφιακά έργα της χώρας εντός χρονοδιαγραμμάτων.

Το αμέσως προηγούμενο χρονικό διάστημα, από την περίοδο περίπου που έκανε τις συγκεκριμένες δηλώσεις ο Σταύρος Ασθενίδης, προκηρύχθηκαν, ανάμεσα σε άλλους για έργα μικρότερου μεγέθους, σε ένα «ράλι» που δεν σταματά, τουλάχιστον 5 νέοι μεγάλοι διαγωνισμοί συνολικού budget 240,1 εκατ. ευρώ, με τα δικαιώματα προαίρεσης, χωρίς ΦΠΑ (σ.σ. που προσεγγίζει τα 245 εκατ. ευρώ, αν συνυπολογιστούν και οι πιο μικροί, οι οποίοι μεσολάβησαν) για:

– (8/7) Το Yποέργο 1: «Εθνικό Σύστημα Διαχείρισης Κρίσεων και Εθνικής Βάσης Δεδομένων, Υπηρεσίες Υποδομών και συναφείς υπηρεσίες» του έργου: «Εθνική Βάση Δεδομένων: Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Διαχείρισης Κινδύνων και Πρόληψης», του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, προϋπολογισμού 32.452.729,03 ευρώ χωρίς ΦΠΑ (Πηγή χρηματοδότησης: «Πρόγραμμα ΑΙΓΙΣ/Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ)», Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Πολιτική Προστασία 2021-2027»).

– (5/7) Το έργο: «Δράσεις για την Ενίσχυση της Ασφάλειας των Πληροφοριών και των Συστημάτων του Δημοσίου Τομέα», με φορέα το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, αξίας 82.393.548,39 ευρώ χωρίς ΦΠΑ (Πηγή χρηματοδότησης: Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0».)

– (4/6) Το Υποέργο 3: «Υπηρεσίες διαχείρισης, επεξεργασίας και αξιοποίησης δεδομένων πολιτικής προστασίας με χρήση τεχνητής νοημοσύνης» του έργου: «Εθνική Βάση Δεδομένων: Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Διαχείρισης Κινδύνων και Πρόληψης», για το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, με budget 15.780.000 ευρώ χωρίς ΦΠΑ (Πηγή χρηματοδότησης: Πρόγραμμα ΑΙΓΙΣ/Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, ΕΤΕπ).

– (20/5) Το Yποέργο 2: «Εθνικό Σύστημα Έγκαιρης Προειδοποίησης με χρήση Τεχνητής Νοημοσύνης» του έργου: «Εθνική Βάση Δεδομένων: Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Διαχείρισης Κινδύνων και Πρόληψης», για το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, με προϋπολογισμό 21.660.000 ευρώ χωρίς ΦΠΑ (Πηγή χρηματοδότησης: Πρόγραμμα ΑΙΓΙΣ/Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, ΕΤΕπ).

– (17/5) Το Έργο: «Σύστημα Παρακολούθησης επαγγελματικών οχημάτων και εμπορευματοκιβωτίων» της Δράσης 16291 «Ψηφιακός Μετασχηματισμός φορολογικών και τελωνειακών αρχών», για την ΑΑΔΕ, αξίας 87.821.200 ευρώ χωρίς ΦΠΑ (Πηγή χρηματοδότησης: Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0», Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, ΠΔΕ).

Ανεκτέλεστα και καθυστερήσεις

Η πλειοψηφία των ελληνικών ομίλων πληροφορικής, ή και των τηλεπικοινωνιών οι οποίοι συμμετέχουν σε διαγωνισμούς από την αρχή του Ψηφιακού Μετασχηματισμού «κουβαλούν», αυτή την εποχή, ανεκτέλεστα αθροιστικού ύψους πολλών εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ μόνο για τα συμβασιοποιημένα έργα του δημόσιου τομέα που έχουν κερδίσει (και κάτι ανάλογο ισχύει για συμφωνίες που αφορούν τον ιδιωτικό).

«Τρέχουν» λοιπόν και από την δική τους πλευρά για να μπορέσουν να εκτελέσουν αυτά τα έργα και να τα παραδώσουν έγκαιρα, να μη χάσουν τις προθεσμίες και φυσικά για να πληρωθούν.

Οι ρυθμοί των διαδικασιών και της απορρόφησης των σχετικών κονδυλίων έχουν προκαλέσει κάποιες γκρίνιες, καθώς πολλές εταιρείες αναγκάζονται να προσλάβουν πολυάριθμο νέο προσωπικό και να καταβάλουν κατακόρυφα αυξημένες μισθοδοσίες και να ανεβάσουν γενικότερα τα έξοδά τους, χωρίς απαραίτητα να ανταποκρίνονται με την επιθυμητή ευκολία στους χρόνους τέλεσης των έργων, έχοντας παράλληλα να διεκπεραιώσουν τις υποχρεώσεις τους προς επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα ή και έναντι διεθνών συνεργασιών τους.
Το 2024 φαίνεται να αποτελεί ένα συνολικότερο στοίχημα για το σύνολο των εμπλεκομένων στον Ψηφιακό Μετασχηματισμό της ελληνικής οικονομίας, ως προς τα χρονοδιαγράμματα των μεγάλων έργων, αλλά και τα έσοδα.

Ο κλάδος της πληροφορικής διατηρεί ωστόσο τους ισχυρούς μέσους ρυθμούς ανάπτυξής του, με υψηλές κερδοφορίες και με πολλές ακόμα προοπτικές για την επόμενή του ημέρα.

Διαβάστε ακόμη

Πρόδρομος Μαυρόπουλος στο newmoney: Τι σχεδιάζω για το ακίνητο της «Μύλοι Αλλατίνη» (pics)

Μάνατζερ και στελέχη με μισθούς αγοράς – «Τέλος» ΤΧΣ και ΤΑΙΠΕΔ – Eγένετο «Εθνικό Επενδυτικό Ταμείο»

Ιntrakat: Ρελάνς στην Ρουμανία με στόχο διπλάσιο ανεκτέλεστο – Νέες εξαγορές στην Ελλάδα, έμφαση σε παραχωρήσεις και ΑΠΕ

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Exit mobile version