search icon

Τεχνολογία

Πώς οι νέοι κανόνες της ΕΕ για τα πνευματικά δικαιώματα θα αλλάξουν το ίντερνετ

Τι σημαίνουν οι νέοι κανόνες για τις μεγάλες ψηφιακές πλατφόρμες όπως η Google, Twitter και YouTube

Εάν είστε χρήστης του ίντερνετ στην Ευρώπη, οι πιθανότητες είναι ότι ο τρόπος με τον οποίο χρησιμοποιείτε πλατφόρμες όπως το YouTube και το Facebook θα μπορούσαν να αλλάξουν δραματικά τα επόμενα χρόνια.

Με πλειοψηφία 348 βουλευτών υπέρ και 274 κατά η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υπερψήφισε τη διαμφισβητούμενη διάταξη, με την οποία καταβάλλεται στον δημιουργό αμοιβή, για την αναπαραγωγή έργου του στο διαδίκτυο.

Σε διαφορετική περίπτωση, ειδικά φίλτρα θα εμποδίζουν τη δημοσίευση έργου, για το οποίο δεν υπάρχει έγκριση του δημιουργού. Εδώ ακριβώς είναι η διαφωνία ανάμεσα σε αυτούς που λένε, ότι «πρέπει να μπει μια τάξη» στο διαδίκτυο και εκείνους που υποστηρίζουν, ότι «κινδυνεύει η ελευθερία του λόγου». Οι πρώτοι, στους οποίους ανήκει η πλειοψηφία του Ευρωκοινοβουλίου, θεωρούν ότι η ρύθμιση προστατεύει τους δημιουργούς, καθώς υποχρεώνει μεγάλες ψηφιακές πλατφόρμες (Google News, YouTube κ.α.) να μοιράζονται τα κέρδη τους με μουσικούς, ηθοποιούς ή δημοσιογράφους που δραστηριοποιούνται σε ψηφιακό περιβάλλον.

Η νομοθεσία σχετικά με τα «δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας στην ψηφιακή ενιαία αγορά» αποτελεί μέρος των προσπαθειών της ΕΕ να επικαιροποιήσει τους νόμους της ώστε να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις που φέρει η εποχή της πληροφόρησης.

Υπηρεσίες όπως η Google News θα υπόκεινται σε ιδιαίτερη πίεση, καθώς οι κανόνες θα αναγκάζουν επίσης τις εταιρείες τεχνολογίας να συμφωνούν με τους εκδότες προκειμένου να έχουν την άδεια να μοιράζονται τα άρθρα τους.

Οι γίγαντες της τεχνολογίας όπως η Google και το Twitter, εν τω μεταξύ, ανησυχούν ότι οι μεταρρυθμίσεις θα προκαλέσουν περισσότερο κακό στον ιστό από ό,τι καλό. Η Google υποστηρίζει ότι ο νέος νόμος θα «βλάψει τις δημιουργικές και ψηφιακές οικονομίες της Ευρώπης», ενώ το Twitter αναφέρει ότι ανησυχεί για τις πιθανές επιπτώσεις στον «ανοικτό, δημιουργικό και συνομιλητικό χαρακτήρα του Διαδικτύου».

Όσον αφορά το Facebook, ο γίγαντας των social media δηλώνει ότι θα συνεργαστεί με όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη για να εναρμονίσει τους δικούς του κανόνες με αυτούς των κρατών μελών της ΕΕ.

Το περασμένο Σαββατοκύριακο πάνω από 200.000 άνθρωποι κατέβηκαν στους δρόμους σε όλη την Ευρώπη, διαδηλώνοντας την αντίθεσή τους στη νέα οδηγία. Δεν έλειψαν όμως και εκδηλώσεις υποστήριξης, όπως το καλλιτεχνικό χάπενινγκ που έγινε την Τρίτη μπροστά στο κτίριο του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο. Μετά τη θετική απόφαση των ευρωβουλευτών, απομένει η τελική έγκριση του Συμβουλίου Υπουργών, για να τεθεί σε ισχύ η νέα οδηγία.

Exit mobile version