Προσπάθειες να αναπτύξει τεχνολογίες που θα επιτρέπουν την ανίχνευση ύποπτης δραστηριότητας σε πραγματικό χρόνο κοντά σε υποβρύχιες κρίσιμες υποδομές καταβάλλει η στρατιωτική συμμαχία του ΝΑΤΟ, στη σκιά των εκρήξεων στους Nord Stream πριν από ένα χρόνο, συμβάν που αποκάλυψε τη δυσκολία σχετικής παρακολούθησης.
Δεκατέσσερις χώρες από τη συμμαχία, μαζί με τη Σουηδία, δοκιμάζουν θαλάσσια drone, αισθητήρες και τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης σε μια άσκηση 12 ημερών στα ανοικτά των ακτών της Πορτογαλίας που ολοκληρώνεται την Παρασκευή. Η άσκηση πραγματοποιείται καθώς η Ρωσία συνεχίζει να χαρτογραφεί τα συμμαχικά καλώδια και τους αγωγούς ως πιθανούς μελλοντικούς στόχους, σύμφωνα με τον Οργανισμό Βορειοατλαντικής Συνθήκης.
Το ΝΑΤΟ δεν έχει ακόμη κατηγορήσει επίσημα κανέναν παράγοντα για τις εκρήξεις του αγωγού Nord Stream, υπογραμμίζοντας την πρόκληση που αντιμετωπίζουν τόσο οι κυβερνήσεις όσο και οι ιδιωτικές εταιρείες στην απόδοση τέτοιων επιθέσεων.
Η ανίχνευση σε πραγματικό χρόνο «στέλνει ένα αποτρεπτικό σήμα στον εχθρό, είτε είναι η Ρωσία είτε κάποιος άλλος», δήλωσε ο αντιστράτηγος Hans-Werner Wiermann, επικεφαλής του πυρήνα του ΝΑΤΟ για την προστασία της υποθαλάσσιας υποδομής.
Εάν μπορεί να εντοπιστεί κακή δραστηριότητα, αυτό επιτρέπει στους 31 συμμάχους του ΝΑΤΟ να εξετάσουν διπλωματικές ή στρατιωτικές απαντήσεις που βασίζονται σε «σταθερή βάση πληροφοριών», είπε σε δημοσιογράφους που επισκέφθηκαν την άσκηση στην Τροία, νότια της Λισαβόνας. Ο στόχος είναι να εντοπιστεί η κακόβουλη συμπεριφορά γύρω από την υποβρύχια υποδομή καθώς συμβαίνει και να κοινοποιηθούν αυτές οι πληροφορίες σε κυβερνήσεις και ιδιωτικούς φορείς.
Η Ρωσία αρνήθηκε τις πρώτες κατηγορίες ορισμένων δυτικών χωρών ότι ήταν υπεύθυνη για τις εκρήξεις του Nord Stream. Όμως τα περιστατικά των τελευταίων μηνών με ρωσικά κατασκοπευτικά πλοία που επιχειρούν κοντά σε συμμαχικά συστήματα έχουν αυξήσει την ανησυχία, ειδικά υπό το φως των προηγμένων υποθαλάσσιων δυνατοτήτων της Ρωσίας. Αυτά παραμένουν σε μεγάλο βαθμό άθικτα σε σύγκριση με τις χερσαίες δυνάμεις της Μόσχας που έχουν βαλτώσει στην εισβολή της στην Ουκρανία.
Το ΝΑΤΟ προειδοποίησε τον Μάιο για έναν σημαντικό κίνδυνο ότι η Μόσχα θα μπορούσε να στοχεύσει υποδομές στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική, ιδιαίτερα για να αποκτήσει μοχλό πίεσης ενάντια στις χώρες που βοηθούν την Ουκρανία. Η Μόσχα χρησιμοποιεί έναν συνδυασμό πολεμικών πλοίων του ναυτικού της, επιστημονικών πλοίων, καθώς και εμπορικών αλιευτικών μηχανότρατων, πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων και δεξαμενόπλοιων για να εντοπίσει τα κρίσιμα υποθαλάσσια συστήματα των συμμάχων του ΝΑΤΟ, είπε ο Wiermann.
Τα υποθαλάσσια καλώδια δεδομένων μεταφέρουν οικονομικές συναλλαγές αξίας περίπου 10 τρισεκατομμυρίων δολαρίων κάθε μέρα και περίπου το 95% της παγκόσμιας κίνησης στο Διαδίκτυο, λέει το ΝΑΤΟ. Τα δύο τρίτα του παγκόσμιου πετρελαίου και φυσικού αερίου είτε εξορύσσονται στη θάλασσα είτε μεταφέρονται δια θαλάσσης. Μερικά από τα συστήματα έχουν μήκος χιλιάδες χιλιόμετρα και εκατοντάδες μέτρα βάθος κάτω από τη θάλασσα, γεγονός που καθιστά την παρακολούθηση περίπλοκη.
Σε μια από τις ασκήσεις του ΝΑΤΟ, οι σύμμαχοι προσπάθησαν να σταματήσουν έναν εχθρικό παράγοντα που προσπαθούσε να διακόψει τα δίκτυα δεδομένων και να προκαλέσει όλεθρο στις χρηματοπιστωτικές αγορές χρησιμοποιώντας ένα εμπορικό σκάφος που χρηματοδοτήθηκε από το κράτος για να καταστήσει πιο δύσκολο τον εντοπισμό της δραστηριότητάς του.
Οι εμπορικοί αισθητήρες οπτικών ινών στα καλώδια υποδομής εντόπισαν ότι το σκάφος του πλασματικού εχθρού προσπαθούσε να αναπτύξει ένα μη επανδρωμένο υποβρύχιο όχημα. Αυτές οι πληροφορίες μεταδόθηκαν στην αλυσίδα διοίκησης και ελέγχου του ΝΑΤΟ. Αφού επιβεβαίωσε την απειλή, το ΝΑΤΟ έστειλε στη συνέχεια έναν συνδυασμό εναέριων, υποβρύχιων και drone επιφανείας για να αναχαιτίσουν και να συνοδέψουν το ύποπτο σκάφος.
Η τεχνολογία θα διαδραματίζει ολοένα και πιο σημαντικό ρόλο για την αποτροπή αυτής της δραστηριότητας στην πραγματική ζωή. Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να παρακολουθεί τις κινήσεις των πλοίων και τη σημαία εάν περνούν πάνω από κρίσιμη υποδομή πολλές φορές, είπε ο Wiermann. Στο μέλλον, τα ίδια τα καλώδια οπτικών ινών μπορεί να είναι σε θέση να ανιχνεύουν την ανάμειξη σε κοντινή απόσταση.
Υπογραμμίζοντας την αυξανόμενη σημασία της υποθαλάσσιας ασφάλειας, οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ συμφώνησαν τον Ιούλιο να ιδρύσουν ένα νέο θαλάσσιο κέντρο για υποθαλάσσιες υποδομές ζωτικής σημασίας στη θαλάσσια διοίκηση του στο Northwood του Ηνωμένου Βασιλείου. Συμφώνησαν επίσης να δημιουργήσουν ένα δίκτυο για τη βελτίωση της ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ του ΝΑΤΟ, των συμμάχων του και του ιδιωτικού τομέα, για να ενεργούν γρήγορα σε θέματα νοημοσύνης όπως αυτά που συλλέγουν οι αισθητήρες ή τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης.
Μετά τις εκρήξεις των Nord Stream, οι περισσότεροι διαχειριστές αγωγών ήταν «πολύ νευρικοί» και ξεκίνησαν σαρώσεις πλήρους κλίμακας των περιουσιακών τους στοιχείων, παρακολουθώντας περίπου 9.000 χιλιόμετρα (5.592 μίλια) αγωγών, είπε ο Wiermann: «Το έκαναν, αλλά τους κόστισε μια περιουσία. Και δεν θέλουν να το ξανακάνουν αυτό απαραίτητα», είπε ο Wiermann. «Θέλουμε να έχουμε όσο το δυνατόν ταχύτερη ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των παραγόντων γιατί αν θέλουμε να εντοπίσουμε ύποπτη συμπεριφορά σε πραγματικό χρόνο, πρέπει να δράσουμε πολύ γρήγορα».
Διαβάστε ακόμη
Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής: Εφικτός ο στόχος για 0,7% πρωτογενές πλεόνασμα το 2023
ΤΑΙΠΕΔ: Ο ΟΛΘ προτιμητέος επενδυτής για το λιμάνι Βόλου
Πετρέλαιο: Ζήτημα χρόνου η εκτόξευση στα $100 – Γιατί οι τιμές βρίσκονται σε υψηλό 13 μηνών
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ