O θεός της θάλασσας του χάρισε το όνομά του και εδώ και δεκαετίες ο πλανήτης Ποσειδώνας εμφανιζόταν σε όλες τις απεικονίσεις του στα επιστημονικά βιβλία και αργότερα τις ιστοσελίδες με τη χαρακτηριστική μπλε απόχρωσή του, κάτι που σύμφωνα με μια νέα μελέτη ήταν μια ψευδής εικόνα αφού στην πραγματικότητα ο Ποσειδώνας έχει πολύ πιο ανοιχτόχρωμη απόχρωση σχεδόν πανομοιότυπη με αυτή του πλανήτη Ουρανού.
Η σκούρα μπλε απόχρωση στον Ποσειδώνα και η ανοιχτόχρωμη γαλαζοπράσινη απόχρωση του Ουρανού που γνωρίζουμε οφείλονται στην επεξεργασία των εικόνων που έστειλε το σκάφος Voyager 2 καθώς πέρασε από τους απομακρυσμένους πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος κατά τη διάρκεια του επικού του ταξιδιού το χρονικό διάστημα 1986-1989, ταξίδι που έχει οδηγήσει το σκάφος και το δίδυμο αδερφάκι του Voyager 1 έξω από το ηλιακό μας σύστημα όπου συνεχίζουν να καταγράφουν δεδομένα και να τα στέλνουν στη Γη.
Επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης υποστηρίζουν ότι και οι δύο πλανήτες έχουν ανοιχτόχρωμη γαλαζοπράσινη απόχρωση με τον Ουρανό να είναι απλά ελάχιστα πιο ανοιχτόχρωμος από τον Ποσειδώνα.
Σύμφωνα με τη νέα μελέτη η διαδικασία ανασύνθεσης των εικόνων που έστειλε το Voyager 2 οδήγησε στην ενίσχυση της απόχρωσης του Ποσειδώνα για να καταδειχθούν οι νεφώσεις του πλανήτη με μεγαλύτερη λεπτομέρεια.
Επιστήμονες που εργάζονταν στην αποστολή Voyager υποστηρίζουν ότι στην επιστημονική κοινότητα είχε καταστεί σαφές τότε ότι το χρώμα των δύο πλανητών είναι παρεμφερές ανοιχτόχρωμο. Όπως λένε η NASA δημοσίευσε τις εικόνες του Ποσειδώνα σημειώνοντας στα σχόλια και τις λεζάντες που τις συνόδευαν τότε ότι η απόχρωση του ήταν τεχνητά ενισχυμένη για να διακρίνονται οι νεφώσεις του αλλά για κάποιο λόγο στην αναπαραγωγή που έγινε στις εικόνες του πλανήτη από εκεί και μετά για κάποιο άγνωστο λόγο δεν γινόταν πλέον αναφορά στην επεξεργασία του χρώματος με αποτέλεσμα να θεωρηθεί ως δεδομένη η σκούρα μπλε απόχρωση.
Η ερευνητική ομάδα επιβεβαίωσε την ανοιχτόχρωμη γαλαζοπράσινη απόχρωση του Ποσειδώνα μελετώντας εικόνες και δεδομένα από το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble και το τηλεσκόπιο VLT του Ευρωπαϊκού Νότιου Παρατηρητηρίου στη Χιλή.
Διαβάστε ακόμη
Eurobank Equities: Αισιοδοξία για τις ελληνικές τράπεζες και αύξηση των τιμών στόχων (πίνακας)
Skroutz: Τι ψώνισαν οι Έλληνες στις γιορτές – Τα 10 top προϊόντα
Τουρισμός για Όλους 2024: Οι δικαιούχοι που θα πάρουν έως και 400 ευρώ – Τα νέα κριτήρια
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ