search icon

Τεχνολογία

Ουκρανία: Γιατί η εισβολή έστρεψε τους Ρώσους σε εφαρμογές VPN

Η ιστοσελίδα αναλύσεων AppFigures υποστηρίζει ότι τα «κατεβάσματα» των κορυφαίων εφαρμογών VPN στη Ρωσία αυξήθηκαν έως και 4.375% στη Ρωσία, από τις 24 Φεβρουαρίου και έπειτα

Ο τερματισμός λειτουργίας δυτικών επιχειρήσεων στη Ρωσία αλλά και η επιβολή ρωσικών αντιποίνων σε δυτικές επιχειρήσεις και διαδικτυακές πλατφόρμες είναι κάποιες από τις παρενέργειες της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα εκατομμύρια Ρώσοι πρακτικά να «αποκλειστούν» από το διαδίκτυο ή τουλάχιστον από ένα σημαντικό μέρος του διαδικτύου. Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το Business Insider όλη την προηγούμενη εβδομάδα παρατηρήθηκε μία μαζική αναζήτηση Ρώσων χρηστών για ιντερνετικά εργαλεία που θα τους βοηθήσουν να παρακάμψουν τους παραπάνω περιορισμούς.

Το δημοσίευμα βασίζεται σε αναφορές και αναλύσεις πολλαπλών φορέων οι οποίοι σημειώνουν ότι ο ρωσικός πληθυσμός αναζητά τρόπους πρόσβασης τόσο σε ξένες διαδικτυακές πλατφόρμες κάθε είδους όσο και πρόσβαση στα γνωστά και δημοφιλή μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Πιο συγκεκριμένα, η ιστοσελίδα Top10VPN αναφέρει ότι η αναζήτηση στο διαδίκτυο του όρου «VPN» την προηγούμενη εβδομάδα στη Ρωσία έκανε άλμα 1.092% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Η συγκεκριμένη πλατφόρμα που αναλύει θέματα που αφορούν τα VPN (δηλαδή τα εικονικά ιδιωτικά δίκτυα) αναφέρει επίσης ότι οι ρωσικές αρχές έχουν αναστείλει τη λειτουργία πάνω από 200 δυτικών ιστοσελίδων, συμπεριλαμβανομένων των ρωσόφωνων εκδόσεων των BBC News, Deutsche Welle αλλά και ουκρανικών ιστοσελίδων.

Το περασμένο Σάββατο μπλοκαρίστηκαν τα Facebook και Twitter, ενώ ήδη ψηφίστηκε νόμος που προβλέπει την τιμωρία όσων διαδίδουν «λανθασμένες πληροφορίες» σχετικά με την εισβολή στην Ουκρανία. Ο νόμος προβλέπει ποινή φυλάκισης έως και 15 ετών.

Ωστόσο, άλλες πλατφόρμες, όπως τα TikTok, Amazon και Netflix ανέστειλαν τη λειτουργία τους στη Ρωσία, οικειοθελώς, στο πλαίσιο των κυρώσεων των δυτικών χωρών προς της Μόσχα. Αυτή ακριβώς η αναστολή λειτουργίας ήταν η αιτία για αύξηση των αναζητήσεων για εργαλεία VPN.

Η ιστοσελίδα αναλύσεων AppFigures υποστηρίζει ότι τα «κατεβάσματα» των κορυφαίων εφαρμογών VPN στη Ρωσία αυξήθηκαν έως και 4.375% στη Ρωσία, από τις 24 Φεβρουαρίου και έπειτα. Σε απόλυτους αριθμούς από ένα μέσο όρο 16.000 downloads ημερησίως παρατηρείται μια εκτόξευση στα 700.000 downloads κάθε ημέρα.

Αντίστοιχα, η βρετανική πλατφόρμα ExpressVPN διαπιστώνει μία αύξηση 330% στην κίνηση της ιστοσελίδας από τη Ρωσία, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει το Bloomberg. Παρομοίως η εφαρμογή VPN Surfshark αναφέρει ότι ο μέσος όρος πωλήσεων στη Ρωσία αυξήθηκαν έως και 35 φορές, από τη στιγμή που ξεκίνησε η εισβολή.

Σε μία άλλη παράμετρο, το Twitter έχει ξεκινήσει να περιλαμβάνει το Tor στους υποστηριζόμενους περιηγητές (browsers). Το δίκτυο Tor λειτουργεί με το να δρομολογεί τη σύνδεση του εκάστοτε χρήστη μέσω υπολογιστών άλλων χρηστών ανά την υφήλιο, καθιστώντας πρακτικά τελείως «ανώνυμη» την περιήγηση του χρήστη στο διαδίκτυο και παρακάμπτοντας τους όποιους κρατικούς περιορισμούς.

Διαβάστε ακόμα

ΕΚΤ: Μετατίθεται η αύξηση των επιτοκίων λόγω του πολέμου στην Ουκρανία

Η Βρετανία παγώνει τα περιουσιακά στοιχεία του Αμπράμοβιτς και άλλων έξι Ρώσων επιχειρηματιών

Σοκ στην Ακτοπλοΐα: Πόσο ακριβαίνουν τα εισιτήρια στα πλοία – Στα ύψη το κόστος καυσίμων

Exit mobile version