Τις πασίγνωστες γελοιογραφίες του New Yorker, που είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με την αμερικανική εικαστική κουλτούρα, θέλησαν να φτιάξουν χρησιμοποιώντας την τεχνητή νοημοσύνη ο καλλιτέχνης κόμικς Ilan Manouach και ο μηχανικός τεχνητής νοημοσύνης, Ioannis Siglidis.
Το διάσημο Cartoon Caption Contest του περιοδικού, στο οποίο ζητείται από τους αναγνώστες να στείλουν πνευματώδεις φράσεις μίας αράδας, κάθε εβδομάδα δέχεται κατά μέσον όρο 5.732 συμμετοχές.
Επίσης, ο New Yorker λαμβάνει κάθε μήνα χιλιάδες σκίτσα από επίδοξους σκιτσογράφους.
Ωστόσο, οι Ilan Manouach και Ioannis Siglidis αποφάσισαν να φτιάξουν τον «Neural Yorker», μια μηχανή τεχνητής νοημοσύνης, η οποία ποστάρει στο Twitter γελοιογραφίες που έχει φτιάξει ένας υπολογιστής.
Το πρότζεκτ συνίσταται σε συνδυασμούς εικόνας – λεζάντας που παράγει ένα δίκτυο GAN (Generative Adversarial Network), μοντέλο βασισμένο σε βαθιά μηχανική μάθηση.
Το δίκτυο έχει «εκπαιδευτεί» χρησιμοποιώντας μια βάση δεδομένων με λεζάντες και γελοιογραφίες που βρίσκονται στο διαδίκτυο και στη συνέχεια «μαθαίνει» να δημιουργεί καινούργιες γελοιογραφίες στο στυλ του New Yorker.
Είτε πρόκειται για τα περίφημα κόμικ στριπ του Gary Larson, είτε για «τις γελοιογραφίες μιας μικρής τοπικής εφημερίδας από έναν άγνωστο καλλιτέχνη, η γελοιογραφία βρίσκει γόνιμο έδαφος στην παραξενιά, στο παράλογο, στο αυθαίρετο και στο φτηνό τέχνασμα για να μπορέσει να περάσει το μήνυμά της», είπαν οι Manouach and Siglidis μιλώντας στο Hyperallergic.
«Κατά παράδοξο τρόπο, η δημιουργία γελοιογραφιών είναι μια μορφή τέχνης του 21ου αιώνα που τροφοδοτεί για μια σύντομη οπτική ικανοποίηση ένα αναγνωστικό κοινό με περιορισμένη προσήλωση. Το Neural Yorker εξερευνά τα όρια ενός σημαντικού στοιχείου στην ιστορία και στους τρόπους με τους οποίους επιδίδεται κανείς στη δημιουργία γελοιογραφιών: Το non-sequitur (ανακολουθία)», πρόσθεσαν.
View this post on Instagram
Διαβάστε ακόμη
BofA: Οι ελληνικές τράπεζες αποκτούν νέα δυναμική
Νέο «ράλι» στην οικονομία ανοίγει δρόμο για παροχές
Ναυλαγορά ξηρού φορτίου: «Ξαποσταίνει» και ξανά προς τη δόξα τραβά