search icon

Τεχνολογία

Meta – Nvidia: Ξεκίνησε η συνεργασία για τον υπέρ-υπολογιστή του metaverse

Ο νέος πανίσχυρος υπολογιστής θα είναι έτοιμος μέσα στο 2022 και αναμένεται να είναι ο ταχύτερος στον κόσμο – Εκτιμάται ότι θα μπορεί να διαχειρίζεται πακέτα δεδομένων μέχρι και ένα Exabyte, δηλαδή έως και 1 δισ. GB δεδομένων

Τη συνεργασία της με την Nvidia για τη δημιουργία ενός υπερυπολογιστή που θα τροφοδοτεί την έρευνά της για την τεχνητή νοημοσύνη και το metaverse, ανακοίνωσε η θυγατρική του Facebook, Meta.

Σύμφωνα με την εταιρεία, ο υπερυπολογιστής θα ονομάζεται RCS (Research SuperCluster), θα είναι έτοιμος μέσα στο 2022 και αναμένεται να είναι ο ταχύτερος υπολογιστής στον κόσμο.

Όπως ανέφερε η Meta, ο RCS θα βοηθήσει τους ερευνητές να δώσουν περισσότερα δεδομένα στα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης που αναπτύσσουν, ώστε αυτά να λειτουργούν σε περισσότερες γλώσσες και να αναλύουν κείμενα, εικόνες και βίντεο, τόσο για λόγους μετάφρασης, όσο και για να εντοπίζουν το κακόβουλο περιεχόμενο.

«Οι εμπειρίες που ετοιμάζουμε για το metaverse απαιτούν τεράστια υπολογιστική ισχύ», αναφέρει σε ανακοίνωση ο CEO της Meta, Mark Zuckerback. «Ο RSC θα δώσει τη δυνατότητα στα νέα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης να μάθουν από τρισεκατομμύρια παραδείγματα, να καταλαβαίνουν εκατοντάδες γλώσσες και άλλα πολλά».

Πιο συγκεκριμένα, λόγω της συνεργασίας με την Nvidia ο υπερυπολογιστής θα διαθέτει 760 συστήματα Nvidia DGX A100, που ενσωματώνουν περισσότερες από 6.000 κάρτες γραφικών Nvidia A100. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της Nvidia, κατά το 2022 θα προστεθούν σχεδόν 10.000 μονάδες επεξεργασίας γραφικών (GPU), με στόχο να φτάσουν τις 16.000 μέσα στη χρονιά.

Σύμφωνα με το Popular Science, ο RSC υπολογίζεται ότι θα μπορεί να διαχειρίζεται πακέτα δεδομένων μέχρι και ένα Exabyte, δηλαδή έως και 1 δισ. GB δεδομένων. Όπως υπιστηρίζει η Meta, αυτή η ποσότητα δεδομένων ισοδυναμεί με βίντεο υψηλής ανάλυσης διάρκειας 36.000 ετών.

Διαβάστε ακόμη

Πόλυς Β.Χατζηιωάννου: Η Safe Bulkers έφτασε τα 40 φορτηγά πλοία στον στόλο της

Κακοκαιρία «Ελπίς»: Πώς χάθηκε κάθε… ελπίδα στην Αττική Οδό – Η ώρα των ευθυνών

ΟΛΘ: Σύμφωνο Συνεργασίας με την Οικονομική Ζώνη Διώρυγας του Σουέζ

 

Exit mobile version