search icon

Τεχνολογία

Mastercard: Γιατί σταματά να εκδίδει κάρτες με μαγνητική ταινία

Η μαγνητική ταινία πρωτοεμφανίστηκε τη δεκαετία του 1960 στο πλαίσιο project δημιουργίας δελτίων ταυτότητας για το προσωπικό της CIA

Μέχρι το 2033, καμία από τις χρεωστικές ή πιστωτικές της κάρτες της Mastercard δεν θα διαθέτει μαγνητική ταινία, με τις τράπεζες σε πολλές περιοχές -συμπεριλαμβανομένης της Ευρώπης- να έχουν τη δυνατότητα να εκδίδουν κάρτες χωρίς την ταινία από το 2024.

Το Ηνωμένο Βασίλειο υιοθέτησε το chip-and-pin (με την τοποθέτηση αριθμού PIΝ για την έγκριση πληρωμών) για όλες τις πληρωμές με κάρτα το 2006, αλλά στις ΗΠΑ, ορισμένα συστήματα με μαγνητικές ταινίες εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται.

Η Mastercard ισχυρίζεται ότι οι κάρτες chip-and-pin και οι νέες βιομετρικές κάρτες που χρησιμοποιούν δακτυλικά αποτυπώματα, προσφέρουν μεγαλύτερη ασφάλεια.

Σύμφωνα με την εταιρεία, πρόκειται το πρώτο δίκτυο πληρωμών που σταματά σταδιακά τη συγκεκριμένη τεχνολογία.

Εκπρόσωπος της εταιρείας δήλωσε στο BBC ότι το επίπεδο παγκόσμιας αποδοχής των chip-and-pin ήταν τέτοιο που ήταν η κατάλληλη στιγμή για να αρχίσει σταδιακά η κατάργηση της μαγνητικής ταινίας.

Η μαγνητική ταινία πρωτοεμφανίστηκε τη δεκαετία του 1960 στο πλαίσιο project της IBM για τη δημιουργία δελτίων ταυτότητας για το προσωπικό της CIA.

Ο Forrest Parry, ένας από τους μηχανικούς της, είχε την ιδέα να κολλήσει πληροφορίες που έχουν κωδικοποιηθεί σε μια λωρίδα μαγνητικής ταινίας σε μια πλαστική κάρτα, αλλά δυσκολευόταν να τις ενώσει.

Τότε η Dorothea Parry, η σύζυγός του, σκέφτηκε την ιδέα να χρησιμοποιήσει θερμότητα για να ενώσει την ταινία με την κάρτα, αρχικά με το σίδερο που χρησιμοποιούσε εκείνη τη στιγμή.

Αλλά η πανδημία, όπως λέει η εταιρεία, ανέδειξε διαφορετικούς τρόπους πληρωμής, στέλνοντας σταδιακά την εφεύρεση των Parrys στο χρονοντούλαπο της ιστορίας.

Οι ανέπαφες πληρωμές που μπορούν να γίνουν με κάρτα ή smartphone αυξήθηκαν κατά περισσότερο από ένα δισεκατομμύριο το πρώτο τρίμηνο του 2021 σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Την ίδια ώρα ο πειραματισμός σε βιομετρικά συστήματα πληρωμών συνεχίζεται με συστήματα που επιτρέπουν πληρωμές με αναγνώριση προσώπου ή σάρωση παλάμης.

Πηγή: BBC

Διαβάστε ακόμα:

Έρχονται οι πρώτες εγκρίσεις για τις επιδοτήσεις στον τουρισμό

Ακίνητα: Ζητούν αυξήσεις – φωτιά στα ενοίκια λόγω των νέων αντικειμενικών

Πιο δυνατά στην ελληνική φιλοξενία η Hyatt με το mega deal της ALG (pic)

Exit mobile version