Με το Νόμπελ Ειρήνης τιμήθηκε το 2021 η Μαρία Αντζελίτα Ρέσα, δημοσιογράφος και συγγραφέας από τις Φιλιππίνες και πολιτογραφημένη πλέον ως Αμερικανίδα, για τον αγώνα της για ελευθερία του Τύπου. Η Ρέσα σε ομιλία της στο διάσημο φεστιβάλ λογοτεχνίας και τεχνών Hay στη Βρετανία είπε ότι «τα αφεντικά των social media είναι δικτάτορες» στρέφοντας τα βέλη της στον Μαρκ Ζάκερμπεργκ (Facebook, Instagram) και τον Ελον Μασκ (X, πρώην Twitter).

Η Ρέσα έχει περάσει πολλά χρόνια προσπάθειας αντιμετώπισης των κατηγοριών που είχαν κατατεθεί εναντίον της κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης του τότε προέδρου των Φιλιππίνων Ροντρίγκο Ντουτέρτε, αλλά είπε ότι ο Ντουτέρτε «είναι πολύ μικρότερος δικτάτορας σε σύγκριση με τον Μαρκ Ζούκερμπεργκ και τώρα επιτρέψτε μου να αναφέρω και τον Έλον Μασκ. Αυτοί μας χειραγωγούν με τον ίδιο τρόπο αποδεικνύοντας ότι όλοι, ανεξαρτήτως πολιτισμού, γλώσσας ή γεωγραφίας, έχουμε πολύ περισσότερα κοινά παρά διαφορές. Οι πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης έχουν την ικανότητα να αλλάξουν τον τρόπο που νιώθουμε κάτι που με τη σειρά του αλλάζει τον τρόπο που βλέπουμε τον κόσμο και αλλάζει τον τρόπο που ενεργούμε»

Η Ρέσα είπε ότι οι πολιτικές συζητήσεις στο Διαδίκτυο προκαλούν παρόμοιες περιπτώσεις πόλωσης σε όλο τον κόσμο. «Αυτές οι συζητήσεις ενθαρρύνουν τα είδη των ερωτήσεων που πιστεύουμε ότι είναι η ελεύθερη βούλησή μας αλλά δεν είναι. Στις Φιλιππίνες είναι το δίπολο πλούσιοι εναντίον φτωχών. Στις Ηνωμένες Πολιτείες το ζήτημα είναι το φυλετικό. Το κίνημα Black Lives Matter υπέστη πολύπλευρη επίθεση από τη ρωσική προπαγάνδα. Και ο στόχος δεν ήταν να κάνει τον κόσμο να πιστέψει ένα πράγμα. Ο στόχος ήταν να διευρυνθεί όσο γίνεται περισσότερο αυτό το χάσμα για να δημιουργηθεί χάος. Ο τρόπος με τον οποίο οι εταιρείες τεχνολογίας υποκινούν την πόλωση, υποκινούν φόβο, θυμό και μίσος μας αλλάζει σε προσωπικό επίπεδο, σε κοινωνικό επίπεδο» λέει η νομπελίστρια.

Πρότεινε δύο τρόπους για να μειώσουμε τον έλεγχο που έχουν οι εταιρείες τεχνολογίας πάνω μας. «Πρώτον οι ΗΠΑ θα πρέπει να απαλλαγούν από το άρθρο 230 του νόμου του 1996 για τις επικοινωνίες «που είναι αυτό που δίνει σε αυτές τις εταιρείες ατιμωρησία. Το άρθρο αυτό προστατεύει τις εταιρείες του Διαδικτύου από μηνύσεις για περιεχόμενο που δημοσιεύουν οι χρήστες τους. Και το άλλο είναι, αν έχετε παιδιά, μην τα αφήνετε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μέχρι να γίνουν αρκετά μεγάλα επειδή είναι ήπια εθιστικό. Οι προσπάθειες απαγόρευσης του TikTok στις ΗΠΑ και την Ιταλία είναι εξαιρετικές και δεν είναι μόνο το TikTok» που θα πρέπει να μας ανησυχεί, αλλά όλα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και το Διαδίκτυο συνολικά. Με τη γενετική τεχνητή νοημοσύνη, η ποιότητα των πληροφοριών που λαμβάνετε γίνεται ήδη ολοένα και χειρότερη» ανέφερε η Ρέσα προτρέποντας το κοινό να «βαδίσει στον πραγματικό κόσμο και να οργανωθεί με τις οικογένειες και τους φίλους του επειδή οι εταιρείες πληροφόρησης στοχεύουν εσάς. Και όταν γίνεσαι βραχίονας της μετάδοσης πληροφοριών γίνεσαι αυτόματα και μέλος της ομάδας δοκιμής αυτών των πληροφοριών».

Διαβάστε ακόμη:

Σωκράτης Κόκκαλης: Κομβική η εξαγορά της «Ευρώπη Ασφαλιστική» – Μέσα στο 2024 η είσοδος στο Χρηματιστήριο

Μυτιληναίος: Χρειάζονται αλλαγές στην Ευρώπη – Η Κομισιόν αποδείχθηκε αργή και κοντόφθαλμη

Ηλεκτρονική Αθηνών: 8 χρόνια μετά το «κανόνι» νέο σφυρί για κατάστημά της (pics)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ