© Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
Από τον Δεκέμβριο του 2023 η Τεχνητή Νοημοσύνη έχει ενσωματωθεί στον μηχανισμό του Ελληνικού Δημοσίου για την εξυπηρέτηση των πολιτών και την αλληλεπίδραση μαζί τους. Το mAIgov.gr είναι η εξέλιξη του -ήδη ευρύτατα γνωστού και πολλαπλώς εύχρηστου- gov.gr. Πολύ σχηματικά, το mAIgov.gr αποτελεί τον πρώτο «ψηφιακό βοηθό» δημόσιο υπερ-υπάλληλο, ένα chatbot-μεσολαβητή μεταξύ του πολίτη και του κράτους. Αυτό σημαίνει στην πράξη ότι ο εκάστοτε χρήστης της εφαρμογής πληκτρολογεί μια ερώτηση ή ένα αίτημα και το ρομπότ του mAIgov.gr μέσα σε ελάχιστα δευτερόλεπτα παρέχει μια απόκριση. Βεβαίως, δεδομένου ότι ο ψηφιακός βοηθός διανύει τα πρώτα βήματά του σε πραγματική λειτουργία (η τρέχουσα μορφή του είναι «beta», ήτοι υπό εξέλιξη), τα αιτήματα που μπορεί να ικανοποιήσει είναι περιορισμένα. Ωστόσο, η ύπαρξή του είναι γεγονός, και μάλιστα κομβικής σημασίας, ενώ οι προοπτικές ανάπτυξης του mAIgov.gr είναι απεριόριστες.
Οπως έχει εξηγήσει με ανακοινώσεις και συνεντεύξεις του ο καθ’ ύλην αρμόδιος υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου, ο ψηφιακός βοηθός mAΙgov.gr είναι η πρώτη εφαρμογή Τεχνητής Νοημοσύνης στην ιστορία του Ελληνικού Δημοσίου. Ενα chatbot (ρομπότ διαλόγου), το οποίο, κατ’ αρχάς, κατανοεί ερωτήσεις, επεξεργάζεται αιτήματα, ζητά περαιτέρω πληροφορίες αν χρειάζεται, αναπτύσσει διάλογο με τον χρήστη και καταλήγει σε κάποιου είδους απάντηση. Μέχρι στιγμής, το mAIgov.gr υποδέχεται 5.000-6.000 ερωτήματα ανά ημέρα, τα οποία συνολικά έχουν ξεπεράσει τις 500.000.
Στο επόμενο στάδιο εξέλιξης, όπως έχει σχεδιαστεί από την ανάδοχο του όλου έργου, την ελληνική εταιρεία Τεχνητής Νοημοσύνης Ubitech, το chatbot του mAIgov.gr μετατρέπεται σε action bot, δηλαδή σε ρομπότ άμεσης εξυπηρέτησης. Οποιος, λοιπόν, χρειάζεται ληξιαρχική πράξη γάμου, μπορεί να το ζητά από το ρομπότ και θα το λαμβάνει σε μορφή pdf απευθείας στη θυρίδα του στο gov.gr. Και με τον ίδιο τρόπο θα είναι δυνατή η αποστολή του πιστοποιητικού γάμου σε οποιαδήποτε δημόσια υπηρεσία χρειάζεται.
Παράλληλα με το μεγάλο βήμα του mAIgov.gr, προβλέπεται ότι οι εφαρμογές Τεχνητής Νοημοσύνης θα πολλαπλασιάζονται και θα εξαπλώνονται σε ολόκληρο το φάσμα του Ελληνικού Δημοσίου – οριζοντίως και καθέτως, θα έλεγε κανείς. Το οποίο σημαίνει ότι ενσωματώνεται -έστω και με τη γνωστή υστέρηση στην ψηφιοποίηση, που είναι ενδημική νόσος στην Ελλάδα- τόσο σε πολλαπλές πτυχές και υπηρεσίες όσο και στη φιλοσοφία της λειτουργίας του κράτους, τη νομοθεσία κ.ο.κ.
Συγκεκριμένα, το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, σε συνέργειες με άλλα υπουργεία, αυτοδιοικητικούς φορείς κ.λπ., έχει ετοιμάσει μια πλατφόρμα ελέγχου και παρακολούθησης της χρήσης των παραλιών ανά τη χώρα. Εχει αναπτυχθεί ένα ειδικό, αυτόματο εργαλείο Τεχνητής Νοημοσύνης που επιτρέπει τον άμεσο έλεγχο της νόμιμης ή μη κατάληψης της εκάστοτε παραλίας από ξαπλώστρες ή άλλον παρόμοιο εξοπλισμό. Το εργαλείο αυτό είναι διαθέσιμο για κάθε πολίτη. Και μέσω ανίχνευσης QR code, θα έχει άμεση πληροφόρηση για την κατάσταση της παραλίας, ενώ θα μπορεί να προχωρήσει ακόμη και σε καταγγελίες σε περιπτώσεις παρανομίας.
Σε ό,τι αφορά το νομοθετικό πλαίσιο για την Τεχνητή Νοημοσύνη, το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης εναρμονίζεται με την Ευρωπαϊκή Νομοθεσία και τη σχετική Πράξη (AI Act), προωθώντας προς ψήφιση από τη Βουλή των Ελλήνων του νομοσχεδίου «Πράξη για τις Ψηφιακές Υπηρεσίες» (Digital Services Act – DSA).
Πρόκειται για ένα σύγχρονο θεσμικό πλαίσιο με στόχο την καταπολέμηση απειλών όπως η παραπληροφόρηση, η διασπορά παραποιημένων εικόνων και βίντεο deep fake και, κυρίως, την προστασία των ανηλίκων στον ψηφιακό κόσμο. Οπως υπογραμμίζει ο κ. Παπαστεργίου, στο νομοσχέδιο DSA έχει προβλεφθεί η καθολική απαγόρευση στοχευμένων διαφημίσεων σε ανήλικους, με βάση το προφίλ τους, όπως αυτό έχει καταρτιστεί από προηγούμενη δραστηριότητα στο Διαδίκτυο.
Τους ελέγχους για την τήρηση του κανονιστικού πλαισίου που εισάγει η Πράξη για τις Ψηφιακές Υπηρεσίες θα διεξάγει η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνίων και Ταχυδρομείων.
Στο ίδιο νομοσχέδιο, εκτός των ως άνω κανόνων, περιλαμβάνονται επίσης καίρια χτυπήματα στην επάρατη γραφειοκρατία, με μέτρα όπως η κατάργηση των δύο πιο δημοφιλών πιστοποιητικών, αυτών της γέννησης και της οικογενειακής κατάστασης. Μοιάζει απίστευτο αλλά, πολύ σύντομα, όποιος οργανισμός ή φορέας απαιτεί κάποιο από τα δύο αυτά έγγραφα θα τα αναζητά στο ενιαίο και ψηφιοποιημένο Μητρώο Πολιτών.
Διαβάστε ακόμη
Έλληνες εφοπλιστές: Παγκόσμιοι κυρίαρχοι σε τάνκερ και LNG
Πωλητήριο σε ένα ιστορικό ξενοδοχείο των Καλαβρύτων (pics)
Εξωδικαστικός: Διαγραφή οφειλών μέχρι 60% και για δάνεια σε Ελβετικό φράγκο
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ