© Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
Φανταστείτε ότι ζείτε σε μια εποχή όπου δεν υπάρχουν ανίατες ασθένειες. Οπου μια εγχείρηση έχει πιθανότητες 0,001% να αποτύχει. Οπου η κατάσταση της υγείας σας παρακολουθείται λεπτομερώς καθημερινά, χωρίς να κουνηθείτε από το σπίτι σας και να χάσετε έστω και ελάχιστο χρόνο. Πόσο μακρινή είναι μια τέτοια πραγματικότητα;
«Καθόλου», απαντούν οι δημιουργοί προγραμμάτων Τεχνητής Νοημοσύνης, οι οποίοι επιμένουν ότι ειδικά στον τομέα της Υγείας, οι ΑΙ εφαρμογές φέρνουν μια πραγματική επανάσταση που πηγαίνει την ανθρωπότητα αιώνες μπροστά. Το τελευταίο, χωρίς καμία υπερβολή, αφού ήδη «τρέχουν» προγράμματα Τεχνητής Νοημοσύνης τα οποία κάνουν δισεκατομμύρια συνδυασμούς ουσιών και προσομοιώσεις φαρμάκων, ολοκληρώνοντας μόλις σε μερικές ώρες έρευνες και κλινικές δοκιμές που θα χρειάζονταν δεκαετίες για να λανσαριστεί ένα φάρμακο.
Η Τεχνητή Νοημοσύνη, λοιπόν, έχει ενσωματωθεί στον τομέα της Υγείας, βοηθώντας στη διάγνωση νόσων και στην παροχή συμβουλών για τη θεραπεία. Μέσω Τηλεϊατρικής και δεδομένων ασθενών, είναι σε θέση να παρέχει ακριβείς διαγνώσεις και να βελτιώσει την παροχή φροντίδας υγείας.
Οχι τυχαία, η αγορά Τεχνητής Νοημοσύνης στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης, η οποία εκτιμάται σε 11 δισ. δολάρια το 2021, αναμένεται να ανέλθει σε 187 δισ. το 2030. Αυτή η τεράστια αύξηση σημαίνει ότι πιθανότατα θα συνεχίσουμε να βλέπουμε σημαντικές αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας των ιατρικών παρόχων, των νοσοκομείων, των φαρμακευτικών και βιοτεχνολογικών εταιρειών και άλλων φορέων του κλάδου της υγειονομικής περίθαλψης.
Οι καλύτεροι αλγόριθμοι Μηχανικής Μάθησης (ML), η μεγαλύτερη πρόσβαση σε δεδομένα, το φθηνότερο υλικό και η διαθεσιμότητα του 5G έχουν συμβάλει στην αυξανόμενη εφαρμογή της Τεχνητής Νοημοσύνης στον κλάδο της υγειονομικής περίθαλψης, επιταχύνοντας τον ρυθμό των αλλαγών. Οι τεχνολογίες AI και ML μπορούν να διατρέξουν τεράστιους όγκους δεδομένων υγείας (από αρχεία υγείας και κλινικές μελέτες έως γενετικές πληροφορίες) και να τα αναλύσουν πολύ ταχύτερα από τους ανθρώπους.
Στο πολύ κοντινό μέλλον, η ΑΙ θα μπορέσει να βελτιώσει την ασφάλεια που παρέχουν τα συστήματα υγείας, παρατηρώντας ασυνήθιστα σημάδια ασθενειών, καταδεικνύοντας ευκαιρίες για την πρόληψη χρόνιων νοσημάτων ή να προτείνουν προσωποιημένη φαρμακευτική αγωγή και θεραπεία ανά περίπτωση.
Οι εικονικοί βοηθοί νοσηλευτών ΑΙ μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να απαντούν σε ερωτήσεις σχετικά με φάρμακα, να προωθούν αναφορές σε γιατρούς ή χειρουργούς και να βοηθούν τους ασθενείς να προγραμματίσουν μια επίσκεψη σε γιατρό.
Τα ρομπότ με δυνατότητα Τεχνητής Νοημοσύνης θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να εργάζονται γύρω από ευαίσθητα όργανα και ιστούς για να μειώσουν την απώλεια αίματος, τον κίνδυνο μόλυνσης και τον μετεγχειρητικό πόνο.
Καθώς τα εργαλεία Τεχνητής Νοημοσύνης συνεχίζουν να αναπτύσσονται, υπάρχει η δυνατότητα να χρησιμοποιηθεί ακόμη περισσότερο στην ανάγνωση ιατρικών εικόνων, ακτίνων Χ και σαρώσεων, στη διάγνωση ιατρικών προβλημάτων και στη δημιουργία σχεδίων θεραπείας.
Οι εφαρμογές ΑΙ θα συνεχίσουν να βοηθούν στον εξορθολογισμό διαφόρων εργασιών, από την απάντηση τηλεφώνων έως την ανάλυση των τάσεων στην υγεία του πληθυσμού (και, πιθανότατα, εφαρμογές που δεν έχουν ακόμη εξεταστεί). Για παράδειγμα, τα μελλοντικά εργαλεία Τεχνητής Νοημοσύνης μπορεί να αυτοματοποιήσουν ή να ενισχύσουν περισσότερο από το έργο των κλινικών ιατρών και των μελών του προσωπικού. Αυτό θα απελευθερώσει τους ανθρώπους για να αφιερώσουν περισσότερο χρόνο σε πιο αποτελεσματική και επαγγελματική φροντίδα πρόσωπο με πρόσωπο.
Διαβάστε ακόμη
Mητσοτάκης: Στα 830 ευρώ ο κατώτατος μισθός από την 1η Απριλίου
Εγνατία: Από 28% έως 32% οι αναπροσαρμογές στα διόδια
Οι 4+1 «Εντολές» του Σπύρου Θεοδωρόπουλου προς τους νέους επιχειρηματίες (vid)
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ