search icon

Τεχνολογία

Κινητό τηλέφωνο: Συμπλήρωσε 50 χρόνια – Από τις τεράστιες συσκευές, στα smartphones

Μισό αιώνα από την πρώτη κλήση μέσω κινητού τηλεφώνου, οι πρώτες ογκώδεις συσκευές έχουν εξελιχθεί σε έξυπνα κινητά με άπειρες δυνατότητες

Στις 3 Απριλίου 1973, ο Μάρτιν Κούπερ στάθηκε στο πεζοδρόμιο της 6ης λεωφόρου στο Μανχάταν με μία συσκευή στο χέρι, που είχε το μέγεθος… τούβλου και έκανε την πρώτη κλήση από κινητό τηλέφωνο.

«Σας καλώ από ένα πραγματικό κινητό τηλέφωνο, ένα προσωπικό, φορητό κινητό τηλέφωνο», είπε ο Κούπερ, τότε μηχανικός της Motorola, στον Τζόελ Ένγκελ, επικεφαλής της Bell Labs που ανήκε στην AT&T.

Αν και τα κινητά τηλέφωνα δεν θα ήταν διαθέσιμα στον μέσο καταναλωτή για τα επόμενα δέκα χρόνια, όποιος εκείνη την ιστορική ημέρα περνούσε στον δρόμο δίπλα από τον Κούπερ θα καταλάβαινε ότι τα επόμενα χρόνια θα γραφόταν ιστορία.

Μισό αιώνα από εκείνη την πρώτη κλήση, η ογκώδης συσκευή του Κούπερ έχει εξελιχθεί και έχει αντικατασταθεί από μια μεγαλύτερη γκάμα λεπτότερων, πιο γρήγορων τηλεφώνων που είναι πλέον παντού και αναδιαμορφώνουν τις βιομηχανίες, τον πολιτισμό και τον τρόπο με τον οποίο σχετιζόμαστε μεταξύ μας, αλλά και με τον εαυτό μας.

Όμως, ενώ η τεράστια εμβέλεια και ο αντίκτυπος των κινητών τηλεφώνων μπορεί να ξάφνιασε ορισμένους, ο Κούπερ είπε ότι η πιθανότητα κάποια μέρα να θεωρηθούν απαραίτητα για μεγάλο μέρος της ανθρωπότητας ήταν ξεκάθαρη από την αρχή.

«Δεν εξεπλάγην που όλοι έχουν κινητό τηλέφωνο», είπε ο Κούπερ, σήμερα 94 ετών, στο CNNi.

«Συνήθιζα να λέμε την ιστορία ότι κάποια μέρα, όταν γεννηθείς, θα σου δώσουμε έναν αριθμό τηλεφώνου. Αν δεν απαντούσες στο τηλέφωνο, θα πέθαινες».

Η εξέλιξη του κινητού τηλεφώνου

Για μήνες πριν από αυτή την πρώτη κλήση, η Motorola αγωνιζόταν να κατασκευάσει ένα κινητό τηλέφωνο, έχοντας βασικό της αντίπαλό την Bell Labs, τον θρυλικό ερευνητικό βραχίονα της AT&T που είχε αναπτύξει το τρανζίστορ και άλλες για την επόχή καινοτομίες.

«Ήταν η μεγαλύτερη εταιρεία στον κόσμο και εμείς ήμασταν μια μικρή παρέα στο Σικάγο», θυμάται ο Κούπερ. «Απλώς δεν πίστευαν ότι ήμασταν πολύ σημαντικοί».

Μετά την πρώτη κλήση του Κούπερ από κινητό τηλέφωνο, τα ζητήματα κατασκευής και η τότε κυβερνητική ρύθμιση επιβράδυναν την πρόοδο, έτσι ώστε να αποκτήσουν εύκολα όλοι από ένα.

Για παράδειγμα, ο ίδιος θυμάται την Ομοσπονδιακή Επιτροπή Επικοινωνιών, μια υπηρεσία στην οποία τώρα υπηρετεί ως σύμβουλος, να αγωνίζεται να διευθετήσει πώς να χωρίσει τα ραδιοφωνικά κανάλια για να εξασφαλίσει τον ανταγωνισμό.

Θα χρειαζόταν μια δεκαετία για να βγει στην αγορά μια έκδοση του Motorola DynaTAC(Dynamic Adaptive Total Area Coverage), στην τιμή των 3.900 δολαρίων.

Το τηλέφωνο, παρόμοιο με αυτό που κρατούσε ο «Γκόρντον Γκέκο», ο ρόλος που υποδυόταν ο Μάικλ Ντάγκλας στην ταινία Wall Street, ζύγιζε 2,5 κιλά. Μόλις τη δεκαετία του 1990 το σύγχρονο κινητό τηλέφωνο απογειώθηκε, καθώς μίκρυνε πολύ σε μέγεθος και έγινε πολύ πιο φιλικό προς τον χρήστη. Σήμερα, το 97% των Αμερικανών κατέχουν κάποιο κινητό τηλέφωνο, σύμφωνα με μια μελέτη του 2021 από το Pew Research Center.

Ο Κούπερ έγραψε ένα βιβλίο για τη μεταμορφωτική δύναμη του κινητού τηλεφώνου, δημιούργησε εταιρείες και έκανε σεμινάρια και εμφανίσεις σε όλα τα ΜΜΕ της χώρας.

Κοιτάζοντας πίσω τα τελευταία 50 χρόνια, ο ίδιος δείχνει ευχαριστημένος για πού μας οδήγησε η εξέλιξη του κινητού τηλεφώνου.

«Είμαι αισιόδοξος. Ξέρω ότι το κινητό έχει μειονεκτήματα. Έχουμε ανθρώπους που εθίζονται σε αυτό. Έχουμε ανθρώπους που περπατούν στον δρόμο, μιλώντας στα κινητά τους τηλέφωνα», είπε ο Κούπερ και κατέληξε: «Νομίζω ότι το κινητό τηλέφωνο έχει αλλάξει την ανθρωπότητα προς το καλύτερο και αυτό θα συνεχιστεί στο μέλλον».

Διαβάστε ακόμη

JP Morgan: Ευνοϊκή συγκυρία οι εκλογές στην Ελλάδα για τις τράπεζες

Η περίπτωση Ραγκούση, ο γάμος Στασινόπουλου-Καντώνια, ο έφεδρος Τσαμάζ και οι νέοι στόχοι της Intrakat

Γιατί οι εφοπλιστές αγοράζουν… με πάθος Ελλάδα

Exit mobile version