search icon

Τεχνολογία

Kaspersky: Το νέο όπλο των κυβερνοεγκληματιών που απειλεί ολοένα και περισσότερο τις επιχειρήσεις

Η Kaspersky αναλύει τους τρόπους με τους οποίους οι κυβερνοεγκληματίες χρησιμοποιούν την Τεχνητή Νοημοσύνη, τις συνέπειες για τις εταιρείες που πέφτουν θύματα τέτοιων επιθέσεων, καθώς και τις μεθόδους προστασίας των εταιρικών υποδομών

Η Τεχνητή Νοημοσύνη αλλάζει ριζικά τις βιομηχανίες παγκοσμίως. Παρά τις ευκαιρίες που δημιουργεί για μεγαλύτερη καινοτομία και αποτελεσματικότητα, προσφέρει επίσης στους κυβερνοεγκληματίες νέες δυνατότητες. Από την αυτοματοποίηση επιθέσεων μέχρι την παραβίαση συστημάτων υψίστης ασφαλείας, η Τεχνητή Νοημοσύνη αποτελεί ένα αδιαμφισβήτητα ισχυρό όπλο για τους χάκερς, καθιστώντας τις επιχειρήσεις ευάλωτες σε πρωτοφανείς απειλές.

Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη της Kaspersky που πραγματοποιήθηκε σε επαγγελματίες ασφάλειας πληροφοριών από μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις παγκοσμίως, το 46% των ερωτηθέντων πιστεύει πως στην πλειονότητα των κυβερνοεπιθέσεων που δέχτηκαν οι οργανισμοί τους τους τελευταίους 12 μήνες χρησιμοποιήθηκαν τεχνολογίες Τεχνητής Νοημοσύνης. Σε αυτό το άρθρο, η Kaspersky αναλύει τους τρόπους με τους οποίους οι κυβερνοεγκληματίες χρησιμοποιούν την Τεχνητή Νοημοσύνη, τις συνέπειες για τις εταιρείες που πέφτουν θύματα τέτοιων επιθέσεων, καθώς και τις μεθόδους προστασίας των εταιρικών υποδομών.

Πώς οι κυβερνοεγκληματίες χρησιμοποιούν την Τεχνητή Νοημοσύνη

Η Τεχνητή Νοημοσύνη επιτρέπει στους κυβερνοεγκληματίες να επιτίθενται στους στόχους τους με μεγαλύτερη ταχύτητα και ακρίβεια. Μία από τις πιο σημαντικές εξελίξεις είναι ο επαναστατικός τρόπος με τον οποίο η Τεχνητή Νοημοσύνη έχει αυτοματοποιήσει τις εκστρατείες phishing και κοινωνικής μηχανικής. Χρησιμοποιώντας εργαλεία Τεχνητής Νοημοσύνης, οι χάκερς μπορούν πλέον να αναλύουν δεδομένα εργαζομένων σε βάθος, σχετικά με τις θέσεις τους στην εταιρεία, τα πρότυπα συμπεριφοράς στις επικοινωνίες τους και τη δραστηριότητά τους στα κοινωνικά δίκτυα, δημιουργώντας έτσι εξαιρετικά εξατομικευμένες και πειστικές τακτικές κοινωνικής μηχανικής.

Είναι επίσης ανησυχητικό το ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη χρησιμοποιείται και για τη δημιουργία ψεύτικου περιεχομένου ήχου και βίντεο (deepfake), το οποίο μιμείται τη φωνή και την εμφάνιση διευθυνόντων συμβούλων ή άλλων στελεχών σε απάτες. Επιπλέον, η Τεχνητή Νοημοσύνη επιτρέπει στους επιτιθέμενους να παρακάμπτουν τα παραδοσιακά συστήματα ασφαλείας. Με τη χρήση αλγορίθμων μηχανικής μάθησης μπορούν να δοκιμάζουν σε πραγματικό χρόνο όλες τις πιθανές παραλλαγές μιας επίθεσης, αποφεύγοντας πιο αποτελεσματικά την ανίχνευση από λογισμικά κυβερνοασφάλειας και firewalls.

Η Έκταση των Απειλών και το Κόστος για τις Επιχειρήσεις

Η εμφάνιση επιθέσεων βασισμένων στην Τεχνητή Νοημοσύνη θέτει πια σε αυξημένο κίνδυνο όλες τις κατηγορίες και τα μεγέθη επιχειρήσεων. Παρόλο που στο παρελθόν ορισμένες επιχειρήσεις μπορεί να μην θεωρούνταν στόχοι, η Τεχνητή Νοημοσύνη επιτρέπει στους επιτιθέμενους να επεκτείνουν τις εκστρατείες τους. Οι κυβερνοεγκληματίες μπορούν με ελάχιστη προσπάθεια να επιτίθενται ταυτόχρονα σε χιλιάδες εταιρείες. Οι επιθέσεις πλέον πραγματοποιούνται πιο αποτελεσματικά, καλύπτοντας τα ίχνη που οδηγούν στην προέλευση της κακόβουλης ενέργειας.

Η ζημιά που σχετίζεται με επιθέσεις βασισμένες στην Τεχνητή Νοημοσύνη μπορεί να είναι σοβαρή, τόσο σε οικονομικό επίπεδο όσο και στη φήμη των επιχειρήσεων. Ακολουθούν επίσης πιθανώς πρόστιμα και νομικά έξοδα, καθώς και μακροπρόθεσμη ζημιά στην εμπιστοσύνη των πελατών — ένα θέμα ιδιαίτερα ευαίσθητο σε τομείς όπως οι χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, η υγειονομική περίθαλψη και οι νομικές υπηρεσίες, όπου η εχεμύθεια και η εμπιστοσύνη των καταναλωτών έχουν μεγάλη βαρύτητα.

Πώς μπορούν να προστατευτούν οι επιχειρήσεις

Για να αντιμετωπίσουν την αυξανόμενη απειλή των κυβερνοεγκλημάτων που πραγματοποιούνται με χρήση Τεχνητής Νοημοσύνης, οι επιχειρήσεις πρέπει να επικεντρωθούν στη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου πλαισίου κυβερνοασφάλειας, αντί να βασίζονται μόνο σε λύσεις που υποστηρίζονται από Τεχνητή Νοημοσύνη. Τα εργαλεία AI δεν αρκούν από μόνα τους, παρότι παίζουν καθοριστικό ρόλο στην παρακολούθηση απειλών σε πραγματικό χρόνο και την ανίχνευσή τους. Η αποτελεσματικότητα στην κυβερνοασφάλεια απαιτεί μια πολυδιάστατη προσέγγιση που περιλαμβάνει προηγμένα εργαλεία ασφαλείας, τακτική εκπαίδευση των εργαζομένων και προληπτικό σχεδιασμό για την αντίδραση σε περιστατικά. Μόνο με τον κατάλληλο συνδυασμό τεχνολογίας, εκπαίδευσης και προετοιμασίας μπορούν οι επιχειρήσεις να χτίσουν την αναγκαία ανθεκτικότητα για να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις που θέτουν οι ολοένα και πιο εξελιγμένες απειλές της Τεχνητής Νοημοσύνης.

Διαβάστε ακόμη

Capital Economics: Θα συνεχίσει η περιφέρεια στην Ευρώπη να υπεραποδίδει; (γραφήματα)

Τα «έξυπνα» λιμάνια της Ελλάδας – Πώς αλλάζουν στο πλαίσιο της τέταρτης βιομηχανικής επανάστασης

Όμιλος Κοπελούζου στο Bloomberg: «Bλέπει» έναρξη της διασύνδεσης με την Αίγυπτο το 2030

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα

Exit mobile version