Καθώς το Ozempic – το νέο trend αδυνατίσματος – βρίσκεται έντονα στο προσκήνιο, οι ειδικοί της κυβερνοασφάλειας προειδοποιούν τους χρήστες να είναι προσεκτικοί με τις φτηνές προσφορές στο διαδίκτυο, καθώς μπορεί να είναι ψεύτικες και να οδηγήσουν σε χρηματικές απώλειες και κλοπή δεδομένων. Οι ειδικοί της Kaspersky ανακάλυψαν μια ανησυχητική τάση με phishing ιστοσελίδες που προσφέρουν το περίφημο φάρμακο για την απώλεια βάρους σε καταναλωτές που δίνουν τη “μάχη των κιλών”.
Το φάρμακο για τον διαβήτη Ozempic παρατηρήθηκε ότι έχει ιδιότητες που βοηθούν στην απώλεια βάρους και στην καταστολή της όρεξης, οδηγώντας celebrities – και κατά συνέπεια και το κοινό τους – να αγοράσουν το φάρμακο, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί μια νέα τάση γύρω από αυτό. Η τάση που δημιουργήθηκε από τους celebrities υποκίνησε πλήθος από άτομα που επιθυμούν να αδυνατίσουν να αγοράσουν το φάρμακο, οδηγώντας σε αύξηση των πωλήσεων σε ετήσια βάση κατά 58%… και σε αντίστοιχη αύξηση της τιμής του.
Αλλά οι φαρμακευτικές εταιρείες δεν είναι οι μόνες που επιδιώκουν να επωφεληθούν από τη δημοτικότητα του Ozempic. Οι ειδικοί της Kaspersky έχουν ανακαλύψει μια σειρά από απάτες phishing που απευθύνονται σε ανθρώπους που ελπίζουν να χάσουν γρήγορα κιλά όπως οι αγαπημένοι τους celebrities, αλλά δεν είναι σε θέση να πληρώσουν την ολοένα και πιο υψηλή τιμή του. Οι απατεώνες δημιούργησαν ψεύτικες ιστοσελίδες με χαμηλού κόστους Ozempic, και προτρέπουν τα ανυποψίαστα θύματα να συμπληρώσουν μια φόρμα, παρέχοντας προσωπικά δεδομένα, όπως όνομα, διεύθυνση και τραπεζικές πληροφορίες. Τα scam sites είναι δύσκολο να διακριθούν από τις υπόλοιπες ιστοσελίδες αγορών ώστε να μπορούν εύκολα να παγιδεύσουν τη λεία τους.
Εκτός από τις πωλήσεις του Ozempic, ορισμένες από αυτές τις πηγές προσφέρθηκαν να εγκαταστήσουν μια τηλεφωνική εφαρμογή που θα βοηθούσε στην παρακολούθηση της προόδου.
Οι ανυποψίαστοι αγοραστές που εξαπατήθηκαν είναι πιθανό να χάσουν χρήματα, πληρώνοντας για ένα ψεύτικο προϊόν ή ακόμα και για να μην λάβουν απολύτως τίποτα. Επιπλέον, το πιο ανησυχητικό είναι ότι μπορεί να δώσουν κατά λάθος το όνομα, τη διεύθυνση, τις τραπεζικές τους πληροφορίες και άλλα ευαίσθητα δεδομένα σε έναν αδίστακτο εγκληματία.
Οι απατεώνες προσαρμόζονται γρήγορα στις κοινωνικές και πολιτιστικές τάσεις για να παγιδεύσουν απροστάτευτα θύματα που αναζητούν εναλλακτικά μέσα για να γίνουν μέρος της εκάστοτε τελευταίας τάσης, είτε πρόκειται για εισιτήρια Barbenheimer, είτε για παιχνίδια Mortal Kombat, είτε για φθηνές διακοπές. Το 2023, το anti-phishing σύστημα της Kaspersky απέτρεψε πάνω από 709 εκατομμύρια απόπειρες πρόσβασης σε ιστοσελίδες phishing και απάτης, σημειώνοντας αύξηση της τάξης του 40% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.
«Ανακαλύψαμε μια ανησυχητική τάση με παραπλανητικές σελίδες phishing που έχουν σχεδιαστεί για να μιμούνται έγκυρες προσφορές του Ozempic, με αποτέλεσμα ανυποψίαστοι χρήστες να πέφτουν θύματα οικονομικών απωλειών και παραβίασης δεδομένων. Πιστεύουμε ότι το να ρίξουμε φως σε αυτό το ζήτημα είναι αναγκαίο για τη διαφύλαξη της ευημερίας και της ασφάλειας των καταναλωτών, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της περιόδου απονομής των βραβείων, όταν πολλές διασημότητες αναμένεται να εμφανιστούν σε εκδηλώσεις όπως τα Όσκαρ έχοντας πρόσφατα χάσει βάρος λόγω Ozempic. Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι η αγορά μιας τέτοιας θεραπείας θα πρέπει να γίνεται μόνο μέσω αυθεντικών φαρμακευτικών δικτύων και με συνταγογράφηση», δήλωσε η Olga Svistunova, security expert της Kaspersky.
Για να αποφύγετε να πέσετε θύμα phishing, οι ειδικοί της Kaspersky συνιστούν τα εξής:
- Λαμβάνετε φάρμακα μόνο κατόπιν σύστασης πιστοποιημένου γιατρού ή φαρμακοποιού και χρησιμοποιείτε μόνο τα συνιστώμενα και εγκεκριμένα φάρμακα.
- Σκεφτείτε καλά πριν κάνετε κλικ σε μια προσφορά – όταν κάτι φαίνεται πολύ καλό για να είναι αληθινό, συνήθως δεν είναι.
- Μην ανοίγετε emails και μην κάνετε κλικ σε συνδέσμους αν δεν είστε σίγουροι ότι μπορείτε να εμπιστευτείτε τον αποστολέα.
- Όταν ο αποστολέας είναι νόμιμος, αλλά το περιεχόμενο του μηνύματος φαίνεται περίεργο, αξίζει να ελέγξετε τον αποστολέα χρησιμοποιώντας εναλλακτικά μέσα επικοινωνίας.
- Πριν επισκεφτείτε έναν ιστότοπο, κάντε μια αναζήτηση στο Google για το όνομά του, ελέγξτε προσεκτικά τις κριτικές και επαληθεύστε την ημερομηνία δημιουργίας του μέσω των υπηρεσιών WHOIS.
- Να είστε προσεκτικοί εάν ο ιστότοπος φαίνεται να έχει καταχωρηθεί πρόσφατα. Χρησιμοποιήστε μια αποδεδειγμένη λύση ασφαλείας κατά την πλοήγηση στο διαδίκτυο. Χάρη στην πρόσβαση σε διεθνείς πηγές πληροφοριών για απειλές, αυτές οι λύσεις είναι ικανές να εντοπίζουν και να αποκλείουν εκστρατείες spam και phishing.
Διαβάστε ακόμη:
ΒΟΑΚ: Το δύσκολο σταυρόλεξο της μεγάλης παραχώρησης του 1,8 δισ. και τα επόμενα ορόσημα
FSRU Αλεξανδρούπολης: Με το χέρι στο… «κλειδί» για την έναρξη λειτουργίας
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ