Η NVISO Security ιδρύθηκε το 2013 σε ένα διαμέρισμα στις Βρυξέλλες από πέντε επαγγελματίες ασφαλείας με όνειρο «να χτίσουν ένα σπίτι και έναν κόμβο για τους ειδικούς της κυβερνοασφάλειας, στην καρδιά της Ευρώπης».

Σήμερα η εταιρεία έχει γραφεία σε Βέλγιο, Γερμανία, Ελλάδα και Αυστρία και απασχολεί πάνω από 200 εργαζόμενους.
Ένα από τα πιο δυναμικά τμήματά της είναι αυτό της Αθήνας, που καταγράφει ετήσιους ρυθμούς ανάπτυξης 30%, χάρη κυρίως στα ελληνικά ταλέντα, αλλά και στο ισχυρό ελληνικό οικοσύστημα κυβερνοασφάλειας.

Για το λόγο αυτό, η εταιρεία αποφάσισε να επεκταθεί περαιτέρω στην χώρα, ανοίγοντας νέα γραφεία -στη Θεσσαλονίκη αυτή τη τη φορά. Eπίσης η εταιρεία οργανώνει για δεύτερη χρονιά μία «ανοιχτή πρόκληση κυβερνοασφάλειας» (open cyber challenge) στις αρχές του 2025.

Ο Chief Operating Officer της NVISO, Jan De Blauwe, βρέθηκε στην Αθήνα για το Emerging Tech Forum, που διοργάνωσε η Ένωση Ελληνικών Εταιρειών Αναδυόμενων Τεχνολογιών (HETiA) και μας μίλησε για τα σχέδια της εταιρείας, αλλά και για το πώς η Ελλάδα μπορεί να αναδειχθεί σε διεθνή κόμβο κυβερνοασφάλειας.

Ο Jan De Blauwe συζήτησε με τον Ηλία Ηλιάδη, διευθυντή προώθησης επενδύσεων της Enterprise Greece  και τον Αλκμάν Γρανίτσας,σύμβουλο μάρκετινγκ της Kyklos Associates τις δυνατότητες ανάδειξης της Ελλάδας σε κόμβο κυβερνοασφάλειας HETiA

«Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι με τα αποτελέσματα της επένδυσής μας στην Ελλάδα» μας είπε. «Ήταν μία τεράστια επιτυχία.Ήρθαμε στην Ελλάδα με τη φιλοδοξία να προσλάβουμε περίπου 60 εργαζόμενους έως το τέλος του 2025. Σήμερα, κοντά στα τέλη του 2024, έχουμε σχεδόν διπλασιάσει αυτόν τον αριθμό. Μας έχει εντυπωσιάσει το ταλέντο, η ποιότητα των ταλέντων, η διαθεσιμότητα καλών υποδομών και δικτύων, οι κανονισμοί που είναι ξεκάθαροι και με διαφάνεια, η αυξανόμενη ψηφιοποίηση της ελληνικής διοίκησης. Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι. Θέλουμε να χτίσουμε πάνω σε αυτή την επιτυχία και να επεκταθούμε από το σημείο που βρισκόμαστε τώρα.»

Έχετε συγκεκριμένα σχέδια επέκτασης για το άμεσο μέλλον;

«Σήμερα απασχολούμε εργαζόμενους κυρίως στην Αθήνα, αλλά επίσης στην Πάτρα, τη Θεσσαλονίκη, ακόμα και στη Σάμο. Επίσης θα ανοίξουμε ένα επίσημο γραφείο στη Θεσσαλονίκη μέσα στο 2025».

Θα προχωρήσετε και σε νέες προσλήψεις;

«Ναι. Αναπτυσσόμαστε με ρυθμό περίπου 30% ετησίως. Οπότε ο αριθμός των εργαζομένων μας, που σήμερα ξεπερνά τους 100, θα συνεχίσει να αυξάνεται, σίγουρα».

Μετά τις πρωτοβουλίες με το Cyber Security Challenge στο Βέλγιο και το CyberSecurityRumble στη Γερμανία, η NVISO Security φέρνει για δεύτερη χρονιά στην Ελλάδα το Cyber Security Challenge σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής στην Αθήνα, το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου Πάτρα και το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας στη Θεσσαλονίκη.

Πιστεύετε ότι η Ελλάδα μπορεί να εξελιχθεί σε διεθνές κέντρο κυβερνοασφάλειας; Πώς θα μπορούσε να το πετύχει;

«Η Ελλάδα σίγουρα έχει αυτή τη δυνατότητα. Στην χώρα σας εδρεύει, εδώ και πολλά χρόνια, η ENISA (European Union Agency for Cybersecurity, Ευρωπαϊκός Οργανισμός για την Ασφάλεια Δικτύων και Πληροφοριών). Η διεθνής κοινότητα της κυβερνοασφάλειας το γνωρίζει αυτό, οπότε υπάρχει ήδη αυτή η σχέση και η σύνδεση μεταξύ της κυβερνοασφάλειας και της Ελλάδας.
Έχετε εταιρείες στην Ελλάδα που είναι πρωταθλητές στην κυβερνοασφάλεια, όπως η Hack The Box για παράδειγμα, αλλά υπάρχουν και άλλες αξιόλογες εταιρείες.

Αυτό που χρειάζεται είναι να αναπτυχθεί περαιτέρω η κοινότητα της κυβερνοασφάλειας, διασφαλίζοντας ότι κυβέρνηση, βιομηχανία και πανεπιστήμια συνεργάζονται και χτίζουν ένα ισχυρό οικοσύστημα. Ίσως θα βοηθούσε και ένα επιχειρηματικά φιλικό περιβάλλον, με σχήματα παροχής κινήτρων, που θα ενθαρρύνουν τις ξένες επενδύσεις στην κυβερνοασφάλεια.

Και φυσικά είναι πολύ σημαντικά τα εκπαιδευτικά προγράμματα, προπτυχιακά και μεταπτυχιακά, αλλά και η συνεχής κατάρτιση του ανθρώπινου δυναμικού, καθώς πρόκειται για έναν κλάδο που συνεχώς εξελίσσεται και ακόμα και οι παλιοί επαγγελματίες έχουν ανάγκη να αναβαθμίζουν τις γνώσεις τους.

Αν γίνουν όλα αυτά, αν η κοινότητα συνεργαστεί, αν υπάρχει φιλικό επιχειρηματικό περιβάλλον και δυνατά εκπαιδευτικά προγράμματα, σε συνδυασμό επίσης με πρόσβαση σε κεφάλαια, τότε ναι, η Ελλάδα βρίσκεται σε καλή θέση για να γίνει μία ισχυρή δύναμη στον χώρο της κυβερνοασφάλειας».

Διαβάστε ακόμη

ΔΥΠΑ: Συνεχίζονται οι αιτήσεις για 315 θέσεις εργασιακών συμβούλων

Τι αλλάζει η μείωση των επιτοκίων σε 420.000 στεγαστικά δάνεια

Politico: Οι δισεκατομμυριούχοι της Silicon Valley ετοιμάζονται να «εισβάλουν» στο Πεντάγωνο

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα