Στο πανεπιστήμιο, η Ίντα Τιν σκόπευε να σπουδάσει τέχνες, όταν τυχαία, κατάφερε να αποκτήσει μια θέση σε ένα επιχειρηματικό μάθημα. Λίγο αργότερα, έγινε πρωτοπόρος μιας βιομηχανίας η αξία της οποίας υπολογίζεται πως ανέρχεται σε περισσότερα από 1 τρισεκατομμύρια δολάρια.
«Χάθηκα κυριολεκτικά στους διαδρόμους του πανεπιστημίου και βρέθηκα τελικά, σε μία αίθουσα στην οποία περίμεναν έναν υποψήφιο για συνέντευξη στο συγκεκριμένο επιχειρηματικό μάθημα», ανέφερε η Τιν καθώς περιέγραφε τα πρώτα της βήματα στον επιχειρηματικό κόσμο.
Παρακολούθησε το μάθημα και αργότερα συνδύασε τις καλλιτεχνικές της δεξιότητες με το επιχειρηματικό ταλέντο για να ιδρύσει μια εταιρεία κοσμημάτων. Τελικά, το 2012 συνίδρυσε την Clue, μια εφαρμογή εμμηνορροϊκής υγείας που έχει τώρα 11 εκατομμύρια ενεργούς χρήστες μηνιαίως.
Η Clue ήταν μια από τις πρώτες εφαρμογές παρακολούθησης του κύκλου των γυναικών. Επιτρέπει στους χρήστες να παρακολουθούν την πορεία της εμμήνου ρύσεως, καθώς και παρενέργειες όπως η διάθεση, τα επίπεδα ενέργειας και οι διατροφικές συνήθειες. Καθώς η Clue κατάφερνε να αυξάνει τον αριθμό των χρηστών, η Τιν συνειδητοποίησε ότι δεν υπήρχε μεγάλη κοινότητα γύρω από τις υπηρεσίες και τα προϊόντα υγείας των γυναικών, παρά το γεγονός ότι όλο και περισσότερα κυκλοφορούσαν στην αγορά.
Έτσι, το 2016, χρησιμοποίησε για πρώτη φορά τον όρο «FemTech». Ο όρος καλύπτει πλέον όλους τους τύπους τεχνολογίας και καινοτομίας που έχουν σχεδιαστεί για την αντιμετώπιση ζητημάτων υγείας που επηρεάζουν αποκλειστικά την υγεία των γυναικών, από εφαρμογές παρακολούθησης εμμηνορροϊκού κύκλου και προϊόντα σεξουαλικής ευεξίας έως καρδιαγγειακές ιατρικές συσκευές και θεραπείες ψυχικής υγείας.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του CNBC, η αξία της βιομηχανίας FemTech υπολογίζεται πως θα αγγίξει τα 1,186 τρισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2027, σύμφωνα με προβλέψεις του μη κερδοσκοπικού οργανισμού FemTech focus.
Πάνω από το 80% των startups της FemTech έχουν γυναίκα ιδρυτή, σύμφωνα με την υπηρεσία πρόβλεψης τάσεων Ultra Violet Futures, και είναι ευρέως τεκμηριωμένο ότι οι εταιρείες που ιδρύονται από γυναίκες συγκεντρώνουν λιγότερη χρηματοδότηση. Το 2022, εταιρείες που ιδρύθηκαν από γυναίκες έλαβαν μόλις το 2% του συνολικού κεφαλαίου που επενδύθηκε σε νεοφυείς επιχειρήσεις στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τα στοιχεία του PitchBook για τον Φεβρουάριο.
Τα κενά στην αγορά
Υπάρχουν μεγάλα κενά στην αγορά όσον αφορά στην τεχνολογία που έχει σχεδιαστεί γύρω από την υγεία των γυναικών, σύμφωνα με την Τιν. «Γιατί δεν έχω πολύ καλή αίσθηση των ορμονικών μου αλλαγών κατά τη διάρκεια της ζωής μου; Δεν έχω ακόμα καμία προγνωστική ανάλυση. Πότε θα μπω στην εμμηνόπαυση;» αναρωτιέται η ίδια. «Όλα αυτά είναι προβλήματα που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε πιο προηγμένη τεχνολογία για να λύσουμε. Θα ήθελα πολύ να το δω και δεν το έχω δει ακόμα», πρόσθεσε η Τιν.
Η επιτυχημένη επιχειρηματίας παραιτήθηκε από τη θέση της διευθύνουσας συμβούλου της Clue το 2021, μόλις η εφαρμογή ελέγχου των γεννήσεων της εταιρείας έλαβε έγκριση από τον FDA ως ιατρική συσκευή. «Μπορούσα να δω ότι τα πράγματα που θα έπρεπε να μάθω για να υπηρετήσω πραγματικά την εταιρεία ήταν πράγματα στα οποία δεν είμαι τόσο καλή και δεν με ενδιέφεραν τόσο πολύ σοβαρά επιχειρησιακά πράγματα και αυτό δεν με ενθουσίασε όσο», αναφέρει η Τιν.
«Αν πιστεύετε ότι δεν μπορείτε να υπηρετήσετε αρκετά καλά ή δεν είστε ο καλύτερος για να υπηρετήσετε, τότε είναι καλό να εγκαταλείψετε την ηγεσία», πρόσθεσε. Η Όντρεϊ Τσανγκ και η Κάρι Γουόλτερ είναι οι δύο νέες CEO της Clue, ενώ η Τιν συνεχίζει να συνεργάζεται με την εταιρεία ως πρόεδρος και να γράφει ένα βιβλίο για τις εμπειρίες της στον κόσμο της FemTech.
Διαβάστε ακόμα
Ο «μαύρος κύκνος» της Silicon Valley Bank και η αγωνία στα χρηματιστήρια