Το Instagram στοχεύει να καταστήσει δυσκολότερο για πιθανούς απατεώνες και κυβερνοεγκληματίες να εξαναγκάζουν εφήβους να στέλνουν γυμνές φωτογραφίες και στη συνέχεια να τους εκβιάζουν ζητώντας χρήματα.
Η εταιρεία ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι δοκιμάζει νέα χαρακτηριστικά για να περιορίσει μια ανησυχητική τάση που ονομάζεται οικονομικός εκβιασμός (sextortion), ο οποίος συχνά στοχεύει παιδιά και εφήβους. Μόλις αποσταλούν οι γυμνές φωτογραφίες , οι απατεώνες ισχυρίζονται ότι θα τις δημοσιεύσουν στο διαδίκτυο, είτε σε δημόσιους ιστότοπους είτε σε ροές ειδήσεων όπου θα τις δουν οι φίλοι τους, εκτός αν τα θύματα στείλουν χρήματα ή δωροκάρτες.
Τις επόμενες εβδομάδες και σε μία μικρή ομάδα χρηστών, το Instagram θα θέσει σε λειτουργία διάφορες νέες λειτουργίες , όπως το θάμπωμα των γυμνών εικόνων που αποστέλλονται σε άμεσα μηνύματα και η ενημέρωση των χρηστών όταν έχουν αλληλεπιδράσει με κάποιον που έχει εμπλακεί σε οικονομικό sextortion. Τα εργαλεία θα γίνουν διαθέσιμα σε όλους τους χρήστες παγκοσμίως αμέσως μετά, όπως μεταδίδει το CNNbusiness.
«Πρόκειται για ένα πραγματικά φρικτό έγκλημα που εκμεταλλεύεται το γεγονός ότι κάνει τους ανθρώπους να αισθάνονται μόνοι και ντροπιασμένοι», δήλωσε στο CNN η Antigone Davis, διευθύντρια παγκόσμιας ασφάλειας της Meta. «Είναι δεδομένο πλέον ότι η εγκληματικότητα αυξάνεται και αυτός είναι ένας από τους λόγους που θέλουμε να είμαστε μπροστά και να διασφαλίσουμε ότι οι άνθρωποι γνωρίζουν τι κάνουμε καθώς εξελίσσουμε συνεχώς τα εργαλεία μας».
Η μη συναινετική κοινοποίηση γυμνών εικόνων αποτελεί πρόβλημα εδώ και χρόνια, συνήθως μεταξύ ανθρώπων που επιδιώκουν εκδίκηση σε θύματα που γνωρίζουν προσωπικά. Ωστόσο, το FBI δήλωσε πρόσφατα ότι έχει παρατηρήσει αύξηση των οικονομικών υποθέσεων sextortion από αγνώστους, που συχνά ξεκινούν από απατεώνες στο εξωτερικό. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο εξαναγκασμός έχει οδηγήσει σε αυτοκτονίες.
Τα τελευταία εργαλεία της Meta βασίζονται στα υπάρχοντα, σχετικά χαρακτηριστικά ασφαλείας για εφήβους της Meta, συμπεριλαμβανομένων αυστηρών ρυθμίσεων που αποτρέπουν την ανταλλαγή μηνυμάτων μεταξύ μη συνδεδεμένων λογαριασμών, την αύξηση των ειδοποιήσεων ασφαλείας και την επιλογή αναφοράς DM που απειλούν να μοιραστούν ή να ζητήσουν προσωπικές εικόνες. Πέρυσι, η Meta συνεργάστηκε με το National Center for Missing and Exploited Children (NCMEC) για την ανάπτυξη του Take It Down, μιας πλατφόρμας που επιτρέπει στους νέους να δημιουργούν ένα μοναδικό ψηφιακό αποτύπωμα για τις ρητές εικόνες που θέλουν να αφαιρεθούν από το διαδίκτυο.
Πώς λειτουργούν τα νέα εργαλεία
Η Meta δήλωσε στο CNN ότι θα δοκιμάσει πρώτα τη λειτουργία προστασίας αναφορικά με τις γυμνές φωτογραφίες στα άμεσα μηνύματα του Instagram. Όταν αποστέλλεται μια εικόνα, η πλατφόρμα θα θολώνει την εικόνα και θα ενημερώνει τον παραλήπτη ότι περιέχει γυμνό. Η ειδοποίηση θα υπενθυμίζει επίσης στους χρήστες ότι δεν χρειάζεται να απαντήσουν και θα τους ρωτάει αν θέλουν να μπλοκάρουν τον αποστολέα. Μια ειδοποίηση θα εμφανίζεται επίσης όταν η πλατφόρμα ανιχνεύει ότι ένας χρήστης θέλει να στείλει μια γυμνή φωτογραφία, ωθώντας τον να το ξανασκεφτεί.
Το εργαλείο θα είναι ενεργοποιημένο από προεπιλογή για τους εφήβους κάτω των 18 ετών, αλλά και οι ενήλικες θα λαμβάνουν μια ειδοποίηση που θα τους ενθαρρύνει να ενεργοποιήσουν το εργαλείο.
Η Meta ανακοίνωσε ότι επεξεργάζεται επίσης τρόπους για τον εντοπισμό λογαριασμών που μπορεί να εμπλέκονται σε απάτες εξαναγκασμού, ανιχνεύοντας και παρακολουθώντας πιθανή συμπεριφορά εξαναγκασμού. Αυτό περιλαμβάνει τη δυσκολότερη αλληλεπίδραση με αυτούς τους λογαριασμούς, όπως το μπλοκάρισμα των εξερχόμενων μηνυμάτων, ή την ειδοποίηση των χρηστών που μπορεί να έχουν αλληλεπιδράσει με έναν λογαριασμό που έχει αφαιρεθεί για εξαναγκασμό. Το μήνυμα θα τους κατευθύνει σε πόρους που υποστηρίζονται από ειδικούς, σύμφωνα με την εταιρεία.
Τον Νοέμβριο, η Meta προσχώρησε σε ένα πρόγραμμα που ονομάζεται Lantern, το οποίο λειτουργεί από την ομάδα του κλάδου Tech Coalition και επιτρέπει στις εταιρείες τεχνολογίας να μοιράζονται πληροφορίες σχετικά με λογαριασμούς και συμπεριφορές που παραβιάζουν την ασφάλεια των παιδιών.
Διαβάστε ακόμη
Ελληνικές Τράπεζες: Πότε βάζουν λουκέτο για έξι ημέρες – Για ποιες συναλλαγές θα υπάρξει πρόβλημα
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ