Ο απολογισμός της πορείας του εγχώριου startup οικοσυστήματος τα τελευταία χρόνια γίνεται αρκετά πιο εντυπωσιακός αν συμπεριληφθούν σε αυτόν οι επιδόσεις και τα επιτεύγματα νεοφυών εταιρειών Ελλήνων founders και partners με έδρα και παρουσία κατά κύριο λόγο στο εξωτερικό.
Με την συνδρομή της τεχνητής νοημοσύνης αυξήθηκε μάλιστα κατά πολύ ο αριθμός των startup με «ελληνικό DNA», ή και αμιγώς ελληνικών, οι οποίες κατάφεραν να προσελκύσουν χάρη στην υψηλή τεχνογνωσία τους το επενδυτικό ενδιαφέρον από ξένους τεχνολογικούς «κολοσσούς», προερχόμενους από την Αμερική, αλλά όχι μόνο, όπως οι Facebook, Google, Samsung και Microsoft κ.ά. και να βρουν, τελικά, μια θέση στα χαρτοφυλάκιά τους.
Τα πιο πρόσφατα παραδείγματα καταγράφηκαν σε ρεπορτάζ του newmoney και αποτελούν οι περιπτώσεις τόσο της Numa, με συνιδρυτή και CEO τον Τάσο Ρουμελιώτη, η οποία ιδρύθηκε το 2017 και «φέρνει» μέσω της ΑΙ και μια αυτοματοποιημένη λειτουργία για χιλιάδες αντιπροσωπείες αυτοκινήτων όσο και της Axelera AI, με συνιδρυτή και CTO της, τον Ευάγγελο Ελευθερίου, που αναπτύσσεται δυναμικά στον ιδιαίτερα επίκαιρο κλάδο της κατασκευής τσιπ Τεχνητής Νοημοσύνης.
Η Numa φέρεται να διατηρεί δραστηριότητα και στην ελληνική αγορά, ενώ στις ΗΠΑ απευθύνεται σε έναν κλάδο αποτελούμενο από 17.000 αντιπροσωπείες πώλησης καινούργιων αυτοκινήτων, μια «βιομηχανία» 1,2 τρισ. δολ. Το 2024 σήκωσε 32 εκατ. δολ. (Series B) με τις Touring Capital και Mitsui Global Investment, να ηγούνται του γύρου χρηματοδότησης, με συμμετοχή μεταξύ άλλων του επιχειρηματικού ταμείου της Google με επίκεντρο την ΑΙ, η Gradient Ventures.
Η Axelera AI, με έδρα στο Αϊντχόφεν της Ολλανδίας, πέτυχε επιπλέον χρηματοδότηση ύψους 68 εκατ. δολ. (Series B), από τις μεγαλύτερες της χρονιάς, με την παρουσία του νοτιοκορεατικού «κολοσσού» της Samsung, με όχημα το Samsung Catalyst Fund. Η Resolve AI, με επικεφαλής της τον Σπύρο Ξανθό και τεχνολογικό αντικείμενό της την παροχή εργαλείων προς τους προγραμματιστές για τον αυτοματισμό των διαδικασιών δημιουργίας λογισμικού και focus στην αγορά των ΗΠΑ, συγκέντρωσε το 2024 κεφάλαια 35 εκατ. δολ. σε γύρο Seed, με επικεφαλής την Greylock, ένα VC με έδρα την Silicon Valley, το οποίο πιστώνεται επενδύσεις στις Airbnb και την Meta. Ωστόσο συμμετείχαν και επενδύτές του διαμετρήματος του ιδρυτή του LinkedIn Reid Hoffman, του Chief Scientist της Google Jeff Dean, του CEO της Amazon Web Services Matt Garman, και του CTO της Accenture Paul Daugherty.
Η νεοφυής Connectly.ai η οποία ιδρύθηκε στην Καλιφόρνια και διαθέτει Έλληνα στην ηγετική της ομάδα, τον συνιδρυτή και CEO της Στέφανο Λουκάκο, άντλησε 20 εκατ. δολ. σε γύρο χρηματοδότησης Series B με επικεφαλής τον κινεζικό «γίγαντα» του e commerce, της τεχνολογίας και όχι μόνο Alibaba. Αντικείμενό της η χρήση μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης για την παροχή βοήθειας στους λιανοπωλητές να αναπτύξουν την επιχείρησή τους, μέσω εξατομικευμένων μηνυμάτων για τους πελάτες τους…
Το deal του 2024 δεν ήταν άλλο βέβαια από την εξαγορά της BETA CAE Systems, με «ρίζες» στη Θεσσαλονίκη, από την αμερικανική εισηγμένη στο Nasdaq Cadence Design Systems, με τίμημα ύψους 1,15 δισ. ευρώ.
Hγέτιδα στη δημιουργία λογισμικού προσομοίωσης και ανάλυσης, έχει πελάτες τη NASA και ισχυρές αυτοκινητοβιομηχανίες, διαθέτει 13 θυγατρικές, εκ των οποίων η ελληνική διατηρεί την ευθύνη της παραγωγής της και συμπεριλαμβάνεται στο ελληνικό startup οικοσύστημα.
Στα 12 συνολικά deals του 2024 με ελληνικό ενδιαφέρον σε επίπεδο εξαγορών, ανήκουν ανάμεσα σε άλλα και αυτά που αφορούν τις νεοφυείς multi.app (Open AI), InAccel (Intel) κ.ά.
«Tριπλό χτύπημα» Ζούκερμπεργκ
Στις χρηματοδοτήσεις του έτους προς τις startups με «ελληνικό DNA», αντίστοιχα, συναντά κανείς και την Acuity MD με χρηματοδότηση 45 εκατ. δολ. (πηγή: Marathon Venture Capital/Business Wire) και lead investor την ICONIQ Growth, υπέρ της οποίας καταγράφεται ένα «τριπλό επενδυτικό χτύπημα» στο εγχώριο οικοσύστημα.
Το AcuityMD (CEO & co-Founder: Michael Monovoukas) είναι μια εμπορική πλατφόρμα που δημιουργήθηκε για τη βιομηχανία της ιατρικής τεχνολογίας. Χιλιάδες επαγγελματίες πωλήσεων και μάρκετινγκ χρησιμοποιούν το AcuityMD για να εντοπίσουν αγορές-στόχους, να εμφανίσουν κορυφαίες ευκαιρίες και να αναπτύξουν την επιχείρησή τους.
Η ICONIQ Growth, από την πλευρά της, διαχειρίζεται κεφάλαια δισεκατομμυριούχων του κλάδου της τεχνολογίας, όπως ο ιδρυτής της Facebook/Meta Μάρκ Ζούκερμπεργκ, ο Τζέρι Γιανγκ, συνιδρυτής της Yahoo, ο συνδιευθύνων σύμβουλος του αμερικανικού private equity KKR Χένρι Κράβις κ.λπ.
Νωρίτερα, τον Ιούλιο του 2023, προηγήθηκε η επένδυσή της στην Causaly με συνιδρυτή και CEO τον Γιάννη Κιαχόπουλο, με την άντληση κεφαλαίων 60 εκατ. δολ. (Series B). Η Causaly, υπενθυμίζεται, με παρουσία σε Αμερική, Βρετανία, Ελλάδα, αναπτύσσει ένα εργαλείο βιοϊατρικής έρευνας και μπορεί να ενσωματώνει σταδιακά τεχνολογίες αιχμής, όπως το generative AI προκειμένου να διαβάσει, να κατανοήσει και να οπτικοποιήσει έναν τεράστιο όγκο πληροφοριών, με στόχο την διευκόλυνση και την επιτάχυνση του έργου των ερευνητών και των επιστημόνων.
Στο portfolio του «Mr.Faceboοk» ανήκει, όπως είναι πολύ γνωστό, επίσης από τα τέλη Ιανουαρίου 2022 και η Αccusonus. Μια ελληνική startup υψηλής τεχνολογίας η οποία «γεννήθηκε» το 2013 στην Πάτρα, όπου διατηρεί γραφεία όπως και στην Αθήνα, με έδρα στη Βοστώνη, και εξαγοράστηκε από την μητρική του Facebook, Meta Platforms Inc., με ποσό το οποίο κυμάνθηκε από 70 έως 100 εκατ. ευρώ, σε ένα από τα πιο πολυσυζητημένα deals της 3ετίας.
Με ιδρυτές της, αλλά και βασικούς μετόχους της, εκείνη την εποχή, τους Αλέξανδρο Τσιλφίδη, Ηλία Κοκκίνη και λίγο αργότερα τον Μιχάλη Τζάννε, η Αccusonus εστίασε στην παραγωγή καινοτόμων τεχνολογιών στον τομέα του ψηφιακού ήχου, αξιοποιώντας τεχνολογίες, όπως η τεχνητή νοημοσύνη και η μηχανική μάθηση και δεν άργησε να «μαγνητίσει» έναν από τους «γίγαντες» της παγκόσμιας αγοράς.
Το μεγάλο σερί
Το επενδυτικό σερί των ξένων τεχνολογικών «κολοσσών» στο ελληνικό startup οικοσύστημα ξεκινά πολύ πιο πριν και στις πολλές αυτές περιπτώσεις, εκ των οποίων όσες αναφέρονται θεωρούνται ενδεικτικές, αλλά δεν είναι ίσως οι μόνες, συμπεριλαμβάνονται οι συμφωνίες deals εξαγορών των Microsoft για την Softomotive (2020), Hewlett Packard Enterprise για την Arrikto (2023), της Cisco για την Code BGP (2023), της Sony για την iSIZE (2023), της Dell για την Mist.io (2022) της Nabtesco για την DeepSea Technologies (2023), πολύ πιο παλιά της Google για την Blindtype (2010) κ.ά. και η φημολογούμενη μετοχική είσοδος της επίσης αμερικανικής Carlyle Group στην Hack the Box (2023).
Στα mega deals των ελληνικών νεοφυών εταιρειών ανήκουν φυσικά αυτό για την εξαγορά του 48,5% της Viva Wallet από την JP Morgan το 2022 με ποσό κοντά στο όριο του 1 δισ. δολ, της Instashop από την γερμανική Delivery Hero έναντι 360 εκατ. δολ. το 2020 και της Augmenta από την CNH Industrial των Ανιέλι το 2023 με τίμημα 110 εκατ. δολ.
Στις καλύτερα χρηματοδοτημένες ελληνικές startup ανήκουν οι Viva Wallet (322,75 εκατ. ευρώ), FlexCar (300 εκατ. ευρώ), Blueground (261,32 εκατ. ευρώ), D-Orbit (230,60 εκατ. ευρώ) κ.λπ., μέλη ενός οικοσυστήματος, η αθροιστική αξία του οποίου εκτινάσσεται πλέον στα 12 δισ. ευρώ (πηγή: report Startups in Greece 2024-2025, Found.ation/EIT Digital).
Διαβάστε ακόμη
Entersoft – Softone: Στόχος να γίνουν ο μεγαλύτερος όμιλος λογισμικού για επιχειρήσεις στη ΝΑ Ευρώπη
Χρυσός: Πώς θα κινηθεί μετά το μεγάλο ράλι – Τι προβλέπει το Παγκόσμιο Συμβούλιο (tweets)
Πέθανε ο Κώστας Σημίτης σε ηλικία 88 ετών
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα