search icon

Τεχνολογία

Η Google δημιουργεί τον νέο υπερυπολογιστή που αλλάζει όλο το διαδίκτυο

Η εταιρεία στρέφει την υπεροχή της σε εντελώς νέους τομείς, όπως η καλύτερη κατανομή σπάνιων πόρων, ο σχεδιασμός νέων υλικών και φαρμάκων, η χρήση του αζώτου της ατμόσφαιρας για να κάνουμε λίπασμα κλπ

Ο ισχυρισμός της Google ότι έχει επιτύχει “κβαντική υπεροχή”, ανοίγει νέες διαστάσεις στην πληροφορική, πολύ πέρα από τα ως τώρα όριά της, έχει κάνει πολλούς στον ανταγωνιστικό αυτό τομέα, να χάσουν τον ύπνο τους.

Αλλά αυτό δεν είναι τίποτα σε σύγκριση με αυτό που ο γίγαντας του διαδικτύου λέει ότι σχεδιάζει να κάνει στη συνέχεια: να δημιουργήσει έναν πλήρως λειτουργικό, μεγάλης κλίμακας κβαντικό υπολογιστή που να μπορεί να διαχειριστεί ζητήματα, όπως η μοντελοποίηση της φύσης στο πιο βασικό επίπεδο και να προσφέρει ένα τεράστιο βήμα στην τεχνητή νοημοσύνη – ένα πεδίο όπου η Google είναι ήδη ευρέως παραδεκτή ως παγκόσμιος ηγέτης.

Η πρόθεση της εταιρείας ήρθε την Τετάρτη καθώς το επιστημονικό περιοδικό Nature δημοσίευσε ένα ερευνητικό έγγραφο σχετικά με την ανακάλυψη της Google, το σημείο στο οποίο μια μηχανή βασισμένη στις αρχές της κβαντικής μηχανικής πραγματοποίησε έναν υπολογισμό ο οποίος ως τώρα ήταν αδύνατος ακόμη και για τους πιο ισχυρούς υπολογιστές που κατασκευάστηκαν με χρήση των παραδοσιακών γραμμών κατασκευής.

Το περιοδικό Nature βασίστηκε σε μια τεράστια τεχνική δοκιμή της κβαντικής τεχνολογίας της Google. Μιλώντας δημοσίως για πρώτη φορά σχετικά με την επιτυχία τους, οι ερευνητές της εταιρείας περιέγραψαν αυτό που κατάφεραν ως εφαλτήριο που θα τους επέτρεπε να προχωρήσουν μέσα στην επόμενη δεκαετία σε έναν υπερυπολογιστή που θα μπορούσε να αντιμετωπίσει θέματα παγκόσμιας σημασίας.

Κατά τα λεγόμενα του Έρικ Λουκέρο, μηχανικού hardware στο ερευνητικό εργαστήριο της Google στη Σάντα Μπάρμπαρα της Καλιφόρνιας, «προσπαθούμε να δώσουμε στην ανθρωπότητα ένα νέο εργαλείο για την επίλυση προβλημάτων, που διαφορετικά θα ήταν αδύνατο να επιλυθούν».

Οι δυνατότητες που αναφέρει η Google περιλαμβάνουν την επίλυση μαζικά πολύπλοκων προβλημάτων βελτιστοποίησης, για παράδειγμα, για την καλύτερη κατανομή σπάνιων πόρων και το σχεδιασμό νέων υλικών και φαρμάκων. Μια ελπίδα είναι να βρούμε έναν καλύτερο τρόπο να χρησιμοποιήσουμε το άζωτο από την ατμόσφαιρα για να κάνουμε λίπασμα, μια διαδικασία που σήμερα αντιπροσωπεύει το 2% της παγκόσμιας κατανάλωσης ενέργειας κάθε χρόνο.

Exit mobile version