search icon

Τεχνολογία

Γονείς, προσοχή στο TikTok – Τι είναι το «Blackout Challenge»

Τουλάχιστον 5 παιδιά έχουν χάσει τη ζωή τους συμμετέχοντας στο «blackout challenge»

Οι γονείς ενός κοριτσιού 10 ετών από τη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ κατέθεσαν αγωγή σε βάρος του TikTok, καθώς το παιδί έχασε τη ζωή του έπειτα από συμμετοχή του στο «Blackout Challenge».

«Blackout Challenge» είναι ένα «παιχνίδι» στο οποίο οι χρήστες της πλατφόρμας καλούνται να στραγγαλιστούν με ένα καλώδιο ή κορδόνι παπουτσιού μέχρι να χάσουν τις αισθήσεις τους για λίγα δευτερόλεπτα και έπιετα να καταγράψουν σε βίντεο τη στιγμή ευφορίας, όταν ανακτούν δηλαδή ξανά τις αισθήσεις τους.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η Νάιλα Άντερσον ήταν ένα έξυπνο παιδί που μιλούσε τρεις γλώσσες. Στις 7 Δεκεμβρίου, βρέθηκε αναίσθητη στο δωμάτιό της σε ένα προάστιο της Φιλαδέλφεια. Πέρασε πέντε μέρες στην εντατική και τελικά έχασε τη ζωή της.

Η οικογένεια της Άντερσον κατηγορεί το TikTok για προώθηση ελαττωματικού προϊόντος και αμέλεια, λέγοντας ότι το επικίνδυνο challenge προωθήθηκε στο κορίτσι μέσω της σελίδας «for you» στην πλατφόρμα.

«Ο αλγόριθμος αποφάσισε ότι το θανατηφόρο blackout challenge ταίριαζε και πιθανότατα θα ενδιέφερε την 10χρονη Άντερσον  και ως αποτέλεσμα αυτού, εκείνη πέθανε», αναφέρει η αγωγή σε βάρος της ByteDance, στην οποία ανήκει το  TikTok.

Σε ανακοίνωσή της που είχε εκδώσει σχετικά με τον θάνατο του κοριτσιού, η εταιρεία ανέφερε ότι «αυτό το ανησυχητικό challenge, για το οποίο άνθρωποι φαίνεται να μαθαίνουν από άλλες πηγές πέραν του TikTok, υπήρχε πολύ πριν από την πλατφόρμα μας».

Αυτή η υπόθεση έρχεται να προστεθεί σε άλλες, όπου εταιρείες social media κατηγορούνται για θανάτους, όπως στην περίπτωση ενός αυτοκινητιστικού δυστυχήματος όπου τρεις νεαροί άνδρες σκοτώθηκαν προσπαθώντας να χρησιμοποιήσουν τη λειτουργία ταχύμετρου του Snapchat για να βιντεοσκοπήσουν τους εαυτούς τους καθώς έτρεχαν με περισσότερα από 190 χιλιόμετρα. Η αυτοκτονία ενός 16χρονου αποδίδεται, σε άλλη υπόθεση, στον εθισμό στο Instagram.

Τουλάχιστον άλλα τέσσερα παιδιά έχουν πεθάνει κάνοντας το «blackout challenge», σύμφωνα με την αγωγή της οικογένειας Άντερσον. Η εν λόγω δοκιμασία έχει εμφανιστεί και σε άλλες πλατφόρμες, αλλά η εξέταση του κινητού της ανήλικης κοπέλας έδειξε ότι χρησιμοποιούσε το TikTok τη στιγμή του συμβάντος.

Το κινεζικό TikTok ήταν η εφαρμογή κοινωνικής δικτύωσης με τα περισσότερα  downloads στον κόσμο πέρυσι, καθώς η δημοτικότητά της εκτινάχθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Αρχικά, τα χορευτικά βίντεο έκαναν θραύση ανάμεσα στους εφήβους, όμως κατά τη διάρκεια της πανδημίας  αυξήθηκε το επικίνδυνο περιεχόμενο. Νεαροί χρήστες κατέστρεφαν τις τουαλέτες των σχολείων τους, σκαρφάλωναν σε πυραμίδες από στοιβαγμένα κιβώτια γάλακτος, λίμαραν τα δόντια τους και έτρωγαν καλαμπόκια συνδεδεμένα με ηλεκτρικά τρυπάνια.

Πώς να προστατεύσουμε τα παιδιά μας

Όσον αφορά τη συγκεκριμένη «πρόκληση », το CDC έδωσε στη δημοσιότητα την ακόλουθη λίστα ενδείξεων που μπορεί να υποδεικνύουν ότι κάποιος τη δοκιμάζει:

Εάν οι γονείς πιστεύουν ότι το παιδί τους μπορεί να λαμβάνει μέρος στο εν λόγω παιχνίδι, θα πρέπει να του μιλήσουν για τους απειλητικούς για τη ζωή κινδύνους που συνδέονται με αυτό και να αναζητήσουν πρόσθετη βοήθεια, εφόσον είναι απαραίτητο.

Διαβάστε ακόμα:

Σε κλοιό πωλητών το Χρηματιστήριο, εντείνονται οι πιέσεις στο ταμπλό – Στο κόκκινο και οι διεθνείς αγορές (Upd)

Goldman Sachs: Η ύφεση αλλάζει το επενδυτικό τοπίο – Πώς να τοποθετηθείτε τώρα στις αμερικανικές μετοχές

Κομισιόν: Επιπλέον πόρους 1,5 δισ. για την ενεργειακή μετάβαση θα λάβει η Ελλάδα από το Ταμείο Ανάκαμψης

Exit mobile version