«Γίνετε πιο παραγωγικοί». Αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο το Chat GPT, ένα εργαλείο γενετικής τεχνητής νοημοσύνης από την Open AI, προωθείται στους εργαζόμενους . Ωστόσο, παρά τις ελπίδες της βιομηχανίας ότι η τεχνολογία θα ενισχύσει την παραγωγικότητα σε όλο το εργατικό δυναμικό, δεν φαίνεται να έχουν όλοι όρεξη να γίνουν guru της AI. Σύμφωνα με δύο πρόσφατες μελέτες, οι γυναίκες χρησιμοποιούν το Chat GPT 16-20% λιγότερο από τους άνδρες συνομηλίκους τους, ακόμη και όταν εργάζονται στις ίδιες θέσεις εργασίας.
Όπως μεταδίδει ο Economist, η πρώτη έρευνα διερευνά το Chat GPT στη δουλειά. Πιο συγκεκριμένα, συμμετείχαν 100.000 Δανοί σε 11 επαγγέλματα στα οποία η τεχνολογία θα μπορούσε να εξοικονομήσει χρόνο στους εργαζόμενους, συμπεριλαμβανομένης της δημοσιογραφίας, της ανάπτυξης λογισμικού και της διδασκαλίας. Οι ερευνητές ρώτησαν τους ερωτηθέντες πόσο συχνά στράφηκαν στο Chat GPT και τι μπορεί να τους εμποδίσει να το υιοθετήσουν.
Σε όλα τα επαγγέλματα, οι γυναίκες ήταν λιγότερο πιθανό να χρησιμοποιήσουν το Chat GPT από τους άνδρες που εργάζονταν στον ίδιο κλάδο. Για παράδειγμα, μόνο το ένα τρίτο των γυναικών δασκάλων το χρησιμοποιούσαν στη δουλειά, σε σύγκριση με το ήμισυ των ανδρών δασκάλων. Μεταξύ των προγραμματιστών λογισμικού, σχεδόν τα δύο τρίτα των ανδρών το χρησιμοποιούσαν ενώ λιγότερες από τις μισές γυναίκες το έκαναν. Το χάσμα συρρικνώθηκε ελαφρώς, στις 16 ποσοστιαίες μονάδες, όταν συγκρίθηκαν απευθείας άτομα στις ίδιες εταιρείες που εργάζονται σε παρόμοια καθήκοντα. Η έρευνα καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η έλλειψη γυναικείας αυτοπεποίθησης μπορεί να ευθύνεται εν μέρει για αυτά τα αποτελέσματα. Οι γυναίκες που δεν χρησιμοποιούσαν τεχνητή νοημοσύνη ήταν πιο πιθανό από τους άνδρες να τονίσουν ότι χρειάζονταν εκπαίδευση για τη χρήση της ΑΙ.
Μια άλλη πιθανή εξήγηση για την ανισορροπία μεταξύ των φύλων προέρχεται από μια έρευνα σε 486 φοιτητές, η οποία διαπίστωσε ότι οι φοιτήτριες είχαν 18% λιγότερες πιθανότητες να χρησιμοποιούν συχνά το Chat GPT. Όταν οι ερευνητές κατέταξαν τους μαθητές σύμφωνα με τους βαθμούς εισαγωγής, κατέστη σαφές ότι το χάσμα αντανακλούσε τη συμπεριφορά γυναικών με μεσαίες και υψηλές επιδόσεις. Εκείνες που είχαν χαμηλές επιδόσεις ήταν σχεδόν εξίσου πιθανό με τους άνδρες να χρησιμοποιήσουν την τεχνολογία.
Φάνηκε πως οι γυναίκες με υψηλές επιδόσεις απαγόρευαν οι ίδιες στον εαυτό τους το εργαλείο. «Είναι η ιδέα του “καλού κοριτσιού”», πιστεύει η Siri Isaksson, μία από τις ερευνήτριες. «Είναι αυτή η ιδέα ότι “πρέπει να περάσω αυτόν τον πόνο, πρέπει να το κάνω μόνος μου και δεν πρέπει να κλέβω”».
Διαβάστε ακόμη
ΔΝΤ: Φορολογήστε τα κέντρα δεδομένων και την εξόρυξη κρυπτονομισμάτων
Η αυτοκινητοβιομηχανία σε κρίση: Τι θα συμβεί όταν οι πλούσιοι λιγοστέψουν;
Ψηφιακοί νομάδες: Αυτές είναι οι 10 κορυφαίες πόλεις για τηλεργασία
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ