search icon

Τεχνολογία

Ευρώπη: Ο σεισμός στην Ταϊβάν «ταρακουνά» την επάρκεια στους ημιαγωγούς

Ο σεισμός στις 3 Απριλίου οδήγησε σε αυξημένες εκκλήσεις προς την Ευρώπη να μειώσει την εξάρτησή της από τα τσιπ ημιαγωγών της Ταϊβάν

Η Ταϊβάν έζησε το χειρότερο σεισμό των τελευταίων 25 ετών Το πρωί της Τετάρτης 3/4. Η Κεντρική Μετεωρολογική Υπηρεσία της Ταϊβάν εκτίμησε ότι ο σεισμός ήταν μεγέθους 7,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, αν και το Γεωλογικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ τον τοποθετεί στους 7,4 βαθμούς.

Μέχρι στιγμής, τουλάχιστον επτά άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, ενώ περισσότεροι από 500 άλλοι έχουν τραυματιστεί και περισσότερα από 100 κτίρια έχουν υποστεί ζημιές. Ακυρώθηκαν πολλές πτήσεις και προειδοποιήσεις για τσουνάμι εκδόθηκαν στην Ιαπωνία, την Ταϊβάν και τις Φιλιππίνες. Οι προειδοποιήσεις έχουν πλέον αρθεί.

Ο μεγαλύτερος παραγωγός ημιαγωγών στον κόσμο, η Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC) είδε τις μετοχές της να υποχωρούν κατά 1,69% στα 128,0 ευρώ, αφού αναγκάστηκε να σταματήσει την παραγωγή και να εκκενώσει το προσωπικό από ορισμένα εργοστάσιά της.

Αυτό έγινε για να εκτιμηθούν τυχόν ζημιές στις λειτουργίες. Η εταιρεία διευκρίνισε αργότερα ότι τα συστήματα και τα εργοστάσια λειτουργούσαν κανονικά. Ο παραγωγός είναι σημαντικός προμηθευτής εταιρειών τεχνολογίας όπως η Nvidia και η Apple.

Η TSMC ανέφερε σε ανακοίνωσή της: “Τα συστήματα ασφαλείας της TSMC λειτουργούν κανονικά. Για να διασφαλιστεί η ασφάλεια του προσωπικού, ορισμένα εργοστάσια εκκενώθηκαν σύμφωνα με τη διαδικασία της εταιρείας. Προς το παρόν επιβεβαιώνουμε τις λεπτομέρειες των επιπτώσεων”.

Μια άλλη εταιρεία τσιπ, η United Microelectronics, αναγκάστηκε επίσης να διακόψει τις εργασίες της και να εκκενώσει τις εγκαταστάσεις της στην Tainan και την Hsinchu.

Ο σεισμός προκάλεσε σημαντικούς φόβους για τις αλυσίδες εφοδιασμού ημιαγωγών που αντιμετωπίζουν μπλοκαρίσματα και επιβραδύνσεις στην Ευρώπη. Η Ταϊβάν αντιπροσωπεύει πάνω από το 60% της τρέχουσας προμήθειας ημιαγωγών παγκοσμίως, καθώς και πάνω από το 90% των πιο προηγμένων τσιπ.

Τα τσιπ χρησιμοποιούνται στα πάντα, από κινητά τηλέφωνα μέχρι αυτοκίνητα, και είναι εξαιρετικά ευαίσθητα στις μικρότερες δονήσεις. Ως εκ τούτου, αυτού του είδους οι σεισμοί μπορούν να προκαλέσουν μεγάλες ζημιές σε αρκετές παρτίδες ευαίσθητων ημιαγωγών.

Σε μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προς τους πελάτες της, η IG ανέφερε: “Ένας ισχυρός σεισμός, ο ισχυρότερος που έπληξε την Ταϊβάν τα τελευταία 25 χρόνια, έπληξε το νησί που αντιπροσωπεύει το 90% της παραγωγής της μεγάλης εταιρείας παραγωγής τσιπ TSMC. Οι μετοχές της TSMC και άλλων τεχνολογικών εταιρειών της Ταϊβάν, όπως η Foxconn και η AU Optronics, υποχώρησαν μετά τον σεισμό, αντανακλώντας τις ανησυχίες των επενδυτών για πιθανές διαταραχές.

“Σοβαρές ζημιές στα χυτήρια τσιπ της Ταϊβάν θα μπορούσαν να επηρεάσουν τις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού και να αναδείξουν τον επείγοντα χαρακτήρα της μείωσης της εξάρτησης από την Ταϊβάν για την παραγωγή τσιπ, που αποτελεί στόχο της στρατηγικής των ΗΠΑ για την ενθάρρυνση της εγχώριας παραγωγής.

“Ο σεισμός προσέθεσε νευρικότητα στην αγορά ενόψει των σχολίων του προέδρου της Fed Powell και των οικονομικών στοιχείων των ΗΠΑ. Η άνοδος των αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων επιβάρυνε επίσης τις αγορές. Το ιαπωνικό γιεν παρέμεινε σταθερό γύρω στα 151,55 ανά δολάριο εν μέσω προειδοποιήσεων από τις αρχές για πιθανή νομισματική παρέμβαση”.

Πώς θα μπορούσε ο σεισμός της Ταϊβάν να επηρεάσει τις αλυσίδες εφοδιασμού τσιπ στην Ευρώπη;

Το 2021, πάνω από το 60% των εισαγωγών συσκευών και μηχανημάτων της ΕΕ προήλθε από την Ταϊβάν, σύμφωνα με το Politico. Από αυτά, τα τσιπ ημιαγωγών αποτελούσαν σημαντικό μέρος. Η Ταϊβάν είναι ήδη σημαντικά επιρρεπής σε φυσικές καταστροφές, όπως σεισμούς και τσουνάμι, οι οποίες μπορούν να επηρεάσουν την παραγωγή ημιαγωγών ανά πάσα στιγμή.

Εάν συμβεί κάτι τέτοιο, οι ευρωπαϊκές αλυσίδες εφοδιασμού θα μπορούσαν να τεθούν σε σημαντικό κίνδυνο, όπως παρατηρήθηκε επίσης κατά τη διάρκεια της κρίσης των ημιαγωγών πριν από μερικούς μήνες, καθώς και καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19.

Επιπλέον, η Ταϊβάν βλέπει επίσης αυξανόμενες εντάσεις με την Κίνα, η οποία τη θεωρεί αποστατημένη επαρχία. Αυτή η αβεβαιότητα σχετικά με τη στρατιωτική κλιμάκωση αποτελεί μια ακόμα απειλή για τις αλυσίδες εφοδιασμού.

Ως αποτέλεσμα αυτού, οι ΗΠΑ ενθαρρύνουν τους ταϊβανέζους παραγωγούς ημιαγωγών, όπως η TSMC, να επεκταθούν παγκοσμίως, ιδίως στις ΗΠΑ και την Ιαπωνία, ώστε να μην εδρεύουν αποκλειστικά σε μια ολοένα και πιο ασταθή Ταϊβάν.

Ωστόσο, η επέκταση αυτή θα μπορούσε να διαρκέσει αρκετούς μήνες, αν όχι χρόνια, κατά τη διάρκεια των οποίων οι ευρωπαϊκές αλυσίδες εφοδιασμού θα παραμείνουν ευάλωτες σε οικονομικούς και γεωπολιτικούς κλυδωνισμούς που προέρχονται από την Ταϊβάν.

Εξαιτίας αυτού, η ΕΕ δρομολόγησε την Ευρωπαϊκή Πράξη για τα τσιπ, ήδη από το 2023, προκειμένου να αυξήσει την εγχώρια παραγωγή ημιαγωγών, καθώς και να μειώσει την εξάρτηση από οποιονδήποτε προμηθευτή.

Το EUR-Lex, ένας επίσημος δικτυακός τόπος για το δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανέφερε σχετικά με τα σχέδια της ΕΕ για την παραγωγή ημιαγωγών: “Φιλοδοξία της είναι να διπλασιάσει το μερίδιο της παγκόσμιας παραγωγής της σήμερα στο 20% έως το 2030. Στόχος δεν είναι μόνο η μείωση των εξαρτήσεων, αλλά και η αξιοποίηση των οικονομικών ευκαιριών, καθώς η παγκόσμια αγορά ημιαγωγών αναμένεται να διπλασιαστεί πριν από το τέλος της δεκαετίας, αυξάνοντας την ανταγωνιστικότητα του οικοσυστήματος των ημιαγωγών και της βιομηχανίας γενικότερα, μέσω καινοτόμων προϊόντων για τους Ευρωπαίους πολίτες”.

Διαβάστε ακόμη

Ιστορική απόφαση από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο: Η κλιματική αλλαγή παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα – Υπόλογες οι κυβερνήσεις (tweets)

Δάνεια: οι δύο πυλώνες που έσωσαν την παρτίδα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Πρόστιμα 790.000 ευρώ σε τρεις servicers για κόκκινα δάνεια

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Exit mobile version