Παρά την πρόοδο που έχει σημειωθεί τα τελευταία χρόνια, η χώρα μας εξακολουθεί να βρίσκεται πίσω στη ψηφιακή μετάβαση, τόσο στο δημόσιο, όσο και στον ιδιωτικό τομέα.

Το παραπάνω φαίνεται από το χαμηλό σχετικά με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες ποσοστό του εργατικού δυναμικού της που έχει ειδίκευση στις τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών (ICT).

Όπως δείχνουν τα στοιχεία της Eurostat, το ποσοστό αυτό το 2023 ανερχόταν μόλις στο 2,6% των συνολικά απασχολούμενων και ήταν το χαμηλότερο από τις περισσότερες άλλες χώρες της ΕΕ, όπου το μέσο ποσοστό εργαζομένων με ειδικότητα ICT ήταν σχεδόν διπλάσιο (4,8%).

Το δεύτερο χαμηλότερο ποσοστό σημειώθηκε στη Ρουμανία (2,6%), ενώ το τρίτο χαμηλότερο στη Σλοβενία (3,8%). Στον αντίποδα, τα υψηλότερα ποσοστά είχαν η Σουηδία (8,7%), το Λουξεμβούργο (8%) και η Φινλανδία (7,6%). Η συμμετοχή των ειδικών στην πληροφορική στην αγορά εργασίας της ΕΕ αυξανόταν σταθερά τα τελευταία χρόνια και συγκεκριμένα κατά 1,5 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το 2013 και 0,2 μονάδες σε σχέση με το 2022 (4,6%).

Λιγότερο από το 20% των εργαζόμενων σε θέσεις ICT στην ΕΕ ήταν γυναίκες (19,4%), αν και έχει αυξηθεί κατά 2,7 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το 2013 (16,7%) και 0,5 π.μ. σε σχέση με το 2022 (18,9%). Πρέπει ωστόσο να σημειωθεί ότι στην Ελλάδα, το ποσοστό αυτό ήταν λίγο υψηλότερο από τον μέσο όρο.

Διαβάστε ακόμη

Εβδομαδιαίες εκταμιεύσεις επιστροφών φόρων σε δικαιούχους

Γιατί οι Βρετανοί προβλέπουν επιδείνωση της «κρίσης του ελαιόλαδου» στην Ελλάδα

Νέα κόλπα με διπλή έφοδο της εφορίας σε νησιά και τουριστικές περιοχές

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ