Δεν έχουν σταματημό οι «ενέδρες» των ρυθμιστικών αρχών κατά των διαδικτυακών κολοσσών. Η επιθυμία της Ευρώπης και του Ηνωμένου Βασιλείου να βάλει φρένο στο μονοπώλιο και στην ασυδοσία των ψηφιακών γιγάντων είναι πλέον αναμφισβήτητη. Τα πρόστιμα πέφτουν βροχή και Amazon, Apple, Google τρέχουν και δεν φτάνουν.
Η Αρχή Ανταγωνισμού του Ηνωμένου Βασιλείου (CMA) ανακοίνωσε σήμερα ότι ξεκινά νέα έρευνα εξετάζοντας το αν η Apple και η Google κατέχουν δεσπόζουσα θέση, ξεχωριστά ή και συλλογικά, στην αγορά κινητών τηλεφώνων.
Πρώτη ανησυχία: Το «πιθανό δυοπώλιο» των βασιλιάδων του διαδικτυακών
Συγκεκριμένα, η CMA βάζει στο μικροσκόπιο το «πιθανό δυοπώλιο» που μπορεί να έχουν δημιουργήσει οι δύο εταιρείες στα λειτουργικά συστήματα Android και iOS, στα καταστήματα εφαρμογών Google Play και Apple store, όσο και στα προγράμματα περιήγησης ιστού Safari και Chrome.
Η Αρχή αποσκοπεί να διαλευκάνει το εάν το ψηφιακό δίδυμο «καταπνίγει τον ανταγωνισμό σε μια σειρά ψηφιακών αγορών». «Η CMA ανησυχεί ότι η κατοχή συλλογικής δεσπόζουσας θέσης από δυο παίκτες τόσο ισχυρούς στην αγορά θα μπορούσε να αποτελέσει ανασταλτικό παράγοντα για την ανάπτυξη και την καινοτομία και να συντελέσει στο να πληρώνουν υψηλότερες τιμές οι καταναλωτές για συσκευές και εφαρμογές ή για άλλα αγαθά και υπηρεσίες λόγω των υψηλότερων τιμών διαφήμισης”, αναφέρει η βρετανική αρχή.
Η έρευνα επικεντρώνεται στη λειτουργεία των δυο κολοσσών ως αποκλειστικών πυλών για μια σειρά ψηφιακών υπηρεσιών μέσω κινητού. Είναι γεγονός ότι τα οικοσυστήματα IoS και Android αποτελούν το περιβάλλον μέσα στο οποίο ‘φυτρώνουν’ οι διάφορες μηχανές αναζήτησης και οι διάφορες εφαρμογές. Το γεγονός αυτό έσπειρε στους ειδικούς την ανησυχία ότι ακόμη κι αν οι Apple και Google είναι σε άμεσο ανταγωνισμό και ως εκ τούτου δεν έχει καμία εκ των δύο το μονοπώλιο στα κινητά τηλέφωνα, υπάρχει το ενδεχόμενο του «δυοπώλιου» ή αλλιώς της συλλογικής δεσπόζουσας θέσης, κάτι που είναι εξίσου ζημιογόνο για τον ελεύθερο ανταγωνισμό στην αγορά.
Η Google δήλωσε σε απάντηση της ότι το οικοσύστημα Android αποφέρει έσοδα 2,8 δισεκατομμύρια δολάρια για προγραμματιστές στο Ηνωμένο Βασίλειο και ότι στηρίζει 240.000 θέσεις εργασίας. Ανέφερε επίσης ότι η εταιρεία έχει ήδη προβεί σε σημαντικές αλλαγές στους όρους του με βάση τις σχετικές συζητήσεις με τις ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές.
Δεύτερη ανησυχία: προβάδισμα έναντι ανταγωνιστικών εφαρμογών
Η έρευνα της CMA θα εξετάσει επίσης το εάν οι δύο τεχνολογικούς γίγαντες προβαίνουν σε προνομιακή μεταχείριση των εφαρμογών τους έναντι άλλων των εφαρμογών ανταγωνιστικών επιχειρήσεων – συμπεριλαμβανομένων των προγραμματιστών εφαρμογών που βασίζονται στα καταστήματα εφαρμογών τους.
Αυτό αποτελεί φλέγον ζήτημα για τη βιομηχανία κινητής τηλεφωνίας και έχει απασχολήσει την επικαιρότητα κατά τη διάρκεια του τελευταίου έτους, με αφορμή τη δικαστική διαμάχη υψηλού προφίλ που ξεκίνησε η Epic Games, κατασκευαστής του δημοφιλούς παιχνιδιού, Fortnite, εναντίον τόσο της Apple όσο και της Google, ισχυριζόμενη αθέμιτες επιχειρηματικές πρακτικές που προσφέρουν πλεονεκτήματα στις εφαρμογές των διαδικτυακών κολοσσών σε βάρος των μικρότερων προγραμματιστών που κάνουν χρήση των AppStore και Google Play για την πώληση των εφαρμογών τους. Μάλιστα τον προηγούμενο μήνα ξεκίνησε η δικαστική διαδικασία στο ακροατήριο, όπου κλήθηκε και κατέθεσε ως μάρτυρας ο Τιμ Κουκ, ο οποίος φάνηκε να έρχεται σε πολύ δύσκολη θέση απέναντι στο δικαστή των ΗΠΑ για να μην αποκαλύψει εμπορικά μυστικά της Apple.
Είναι χαρακτηριστικό ότι η Apple και η Google παίζουν διπλό ταμπλό στο παιχνίδι των εφαρμογών, καθώς δραστηριοποιείται τόσο ως marketplace μέσω των App Store και Google Play, που δίνουν τη δυνατότητα πώλησης εφαρμογών στους χρήστες iOS, όσο και μέσω των δικών της εφαρμογών.
«Η Apple και η Google ελέγχουν τις πύλες μέσω των οποίων οι χρήστες περιηγούνται στο διαδίκτυο από τα κινητά τους – είτε θέλουν να κάνουν αγορές, να παίξουν παιχνίδια, να κατεβάσουν μουσική ή να παρακολουθήσουν τηλεόραση, τίποτα δεν είναι δυνατό χωρίς τα συστήματα IoS και Android», δήλωσε η διευθύνων σύμβουλος της CMA Andrea Coscelli. «Εξετάζουμε εάν αυτό θα μπορούσε να δημιουργήσει προβλήματα για τους καταναλωτές και στις επιχειρήσεις που προσπαθούν να προσεγγίσουν άτομα μέσω των τηλεφώνων», συνέχισε.
Εκπρόσωπος της Google δήλωσε ότι η εταιρεία χαιρέτισε τις “προσπάθειες κατανόησης” της CMA προτού εφαρμόσει νέους κανόνες. «Το Android παρέχει στους ανθρώπους περισσότερες επιλογές από οποιαδήποτε άλλη πλατφόρμα για κινητά και επιτρέπει σε χιλιάδες προγραμματιστές και κατασκευαστές να χτίσουν επιτυχημένες επιχειρήσεις», είπε.
Κατά της Apple υπάρχει ήδη σε εξέλιξη μια έρευνα της CMA σχετικά με το App Store και τη φύση των υποχρεώσεων που επιβάλλονται στους προγραμματιστές εφαρμογών. Η Google, επίσης, ερευνάται για το νέο προτεινόμενο σύστημα απορρήτου της, λόγω ανησυχιών που έχουν εκφραστεί σχετικά με το πώς μπορεί αυτό να επηρεάσει τους εκδότες ειδήσεων και την ευρύτερη αγορά ψηφιακών διαφημίσεων. Η CMA επισήμανε ότι η νέα έρευνα έχει πολύ ευρύτερο πεδίο, αν και τα ζητήματα και των δύο εν εξελίξει ερευνών είναι “εντός του πεδίου εφαρμογής” της.
Η Αρχή ανέφερε ότι στο πλαίσιο της διαδικασίας θα μιλήσει απευθείας με προγραμματιστές εφαρμογών για να μάθει από πρώτο χέρι τις ανησυχίες τους. Μάλιστα δημοσιεύθηκε ερωτηματολόγιο που απευθύνεται σε προγραμματιστές και περιλαμβάνει ερωτήσεις σχετικά με το ποιο κατάστημα εφαρμογών επιλέγουν και με την ύπαρξη εναλλακτικών διόδων μέσω διαδικτύου που μπορούν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους. Η έρευνα αναμένεται να διαρκέσει περίπου από ένα χρόνο, ανέφεραν ειδικοί της CMA.
Διαβάστε περισσότερα
Ελληνικό: Ξεκινά το εμβληματικό project – Η ώρα των υπογραφών για τη Lamda Development