Αιτήσεις από υποψήφιους για να τεστάρει τη δεύτερη συσκευή που θα εμφυτευτεί στον εγκέφαλο κάποιου ασθενούς δέχεται ήδη η νεοφυής εταιρεία ανθρώπινων εμφυτευμάτων, Neuralink, του Έλον Μασκ.
Την είδηση γνωστοποίησε ο ίδιος ο δισεκατομμυριούχος με ανάρτησή του στο Χ, πέντε μήνες μετά την τοποθέτηση του πρώτου εμφυτεύματος σε εγκέφαλο ασθενούς. Η πρώτη δοκιμή έγινε στον 30χρονο Νόλαντ Άρμπογκ, όμως μία εβδομάδα μετά η εταιρεία παραδέχτηκε ότι το εμφύτευμα αντιμετώπισε ένα απρόσμενο πρόβλημα.
Η Neuralink ανακοίνωσε ότι τα νήματα που συνδέουν το τσιπ με τον εγκέφαλο του Άρμπογκ είχαν χαλαρώσει, προκαλώντας προβλήματα στην απόδοση, αν και η εταιρεία τόνισε ότι έκανε αλλαγές για να βελτιώσει τη λειτουργία του.
Παρόλα αυτά, ο Άρμπογκ δήλωσε ότι το εμφύτευμα – το οποίο του επιτρέπει να ελέγχει το ποντίκι ενός υπολογιστή με τον εγκέφαλό του – άλλαξε τη ζωή του. Ο 30χρονος έμεινε τετραπληγικός από ατύχημα σε κατάδυση το 2016.
Πλέον, η Neuralink αναζητά κι άλλους ανθρώπους σαν τον Άρμπογκ για να τεστάρει το τσιπ στον εγκέφαλο. «Αν έχετε τετραπληγία και θέλετε να εξερευνήσετε νέους τρόπους για να ελέγχετε τον υπολογιστή σας, σας καλούμε να συμμετάσχετε στην κλινική μας δοκιμή», αναφέρει η εταιρεία στο Χ.
Η φιλοδοξία της Neuralink είναι να καταφέρει κάποια στιγμή να χρησιμοποιήσει εμφυτεύματα για να συνδέσει τον ανθρώπινο εγκέφαλο με υπολογιστή για να βοηθήσει, για παράδειγμα, παράλυτους ανθρώπους να χρησιμοποιούν έξυπνο κινητό ή υπολογιστή ή να βοηθήσει τυφλούς να ξαναδούν. Τα εμφυτεύματα της εταιρείας προσπαθούν να συλλέξουν τα ηλεκτρικά σήματα του εγκεφάλου και να τα μετατρέψουν σε πράξεις.
Οι συμμετέχοντες ανήκουν στο πρόγραμμα PRIME, με στόχο να μελετήσουν την ασφάλεια του εμφυτεύματος και του χειρουργικού ρομπότ και να τεστάρουν τη λειτουργικότητα της συσκευής της, ανακοίνωσε η Neuralink.
Στους ασθενείς που συμμετέχουν στην κλινική δοκιμή θα μπει το εμφύτευμα στο μέρος του εγκεφάλου που ελέγχει την κίνηση. Το τσιπ στη συνέχεια καταγράφει και στέλνει το σήμα σε μία εφαρμογή με αρχικό σκοπό «να δώσει στους ανθρώπους αυτούς τη δυνατότητα να ελέγξουν ένα ποντίκι υπολογιστή ή το πληκτρολόγιο αποκλειστικά και μόνο με τη σκέψη τους».
Ένα μήνα μετά την επέμβαση, ο Μασκ δήλωσε ότι ο Άρμπογκ μπορούσε να ελέγξει το ποντίκι ενός υπολογιστή με τη σκέψη του. Αργότερα, η Neuralink ανέβασε στα κοινωνικά δίκτυα ένα βίντεο που τον έδειχνε να παίζει σκάκι σε υπολογιστή.
Δυστυχώς, αργότερα δημιουργήθηκε πρόβλημα με τη συσκευή όσον αφορά στην επεξεργασία δεδομένων και κατά συνέπεια την απόδοσή της.
Σε συνέντευξή του ο Άρμπογκ είπε ότι «έβαλε τα κλάματα» όταν συνέβη αυτό, καθώς του «ήταν εξαιρετικά δύσκολο να αποχωριστεί όλα αυτά που μπορούσε να κάνει».
Από την πλευρά της, η Neuralink απάντησε ότι το θέμα είναι μέρος της διαδικασίας μάθησης της επιχείρησης.
Διαβάστε ακόμη
Στάσσης: Άλμα στις ΑΠΕ με διπλασιασμό χαρτοφυλακίου -Κομβική η ψηφιοποίηση για τη ΔΕΗ
Οικογένεια Ελευθερουδάκη: Άλλαξε χέρια το ακίνητο στο Ψυχικό έπειτα από 3ωρη «μάχη» (pics)
Βγαίνουν… σε δόσεις τα ηλεκτρικά λεωφορεία στην Αθήνα, εμπάργκο των οδηγών στα πράσινα ταξί
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ