search icon

Τεχνολογία

Eλληνική ασπίδα προστασίας απέναντι στο κυβερνοέγκλημα

Μερίδιο από μία πίτα που σε παγκόσμιο επίπεδο προσεγγίζει τα 300 δισ. δολάρια διεκδικούν πέντε ελληνικές εταιρείες - Τα πρόσφατα περιστατικά σε ΔΕΣΦΑ και interworks.cloud καταδεικνύουν την ανάγκη περαιτέρω οχύρωσης

pixabay

«Το μήνυμά μου προς τις εταιρείες που νομίζουν ότι δεν έχουν δεχθεί κυβερνοεπίθεση είναι το εξής: Προφανώς δεν έχετε ψάξει αρκετά».

Η ατάκα του Τζέιμς Σνουκ, επικεφαλής του Office of Cyber-Security & Information Assurance (OCSIA), είναι ενδεικτική της έκτασης που έχει λάβει τα τελευταία χρόνια το έγκλημα στον κυβερνοχώρο, καθιστώντας οποιονδήποτε επιχειρηματικό όμιλο, ανεξαρτήτως μεγέθους, αντικειμένου και χώρας δραστηριότητας, ή οργανισμό, υποψήφιο «θύμα». Οπως προκύπτει δε από πρόσφατη έρευνα του τομέα Security της IBM, με τίτλο «Cost of a Data Breach Report», περίπου οκτώ στους 10 οργανισμούς έχουν βιώσει τον εφιάλτη των κυβερνοεπιθέσεων περισσότερες από μία φορές, με το κόστος των παραβιάσεων να γίνεται αισθητό ακόμη και μετά από έναν χρόνο, ασχέτως εάν προχώρησαν ή όχι στην καταβολή των λύτρων.

«Ο πόλεμος στην Ουκρανία κυριάρχησε στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων κατά το α’ εξάμηνο του 2022. Ο αντίκτυπός του στον κυβερνοχώρο ήταν δραματικός, τόσο σε έκταση όσο και σε κλίμακα», αναφέρει από την πλευρά της η Check Point Research, οι αναλυτές της οποίας εντοπίζουν τεράστια αύξηση (42%) των κυβερνοεπιθέσεων εναντίον οργανισμών σε όλους τους τομείς και όλες τις χώρες φέτος. Στην Ελλάδα τα πρόσφατα περιστατικά, τόσο στον ΔΕΣΦΑ όσο και στην interworks.cloud, καταδεικνύουν την ανάγκη περαιτέρω «οχύρωσης» σε έναν κόσμο όπου, εκτός από τις επιχειρήσεις, μετασχηματίζεται και το έγκλημα. Στο πλαίσιο αυτό, ελληνικές εταιρείες καταφέρνουν να υψώσουν ασπίδα προστασίας απέναντι στις κυβερνοεπιθέσεις, διεκδικώντας -και μάλιστα με αξιώσεις- μερίδιο από μία πίτα που σε παγκόσμιο επίπεδο προσεγγίζει τα 300 δισ. δολάρια.

Full Counter

Η εταιρία των κ. Κυπριανού Βασιλόπουλου και Νίκου Ηλιόπουλου ιδρύθηκε το 2019 και έχει καταφέρει, σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, να αποτελεί σημαντικό παράγοντα στον χώρο του internet security. Η δεκαπενταετής εμπειρία που διαθέτουν οι ιδρυτές της στο κομμάτι του security αλλά και η συνεργασία τους με πολύ μεγάλες εταιρείες στην Ελλάδα και παγκοσμίως, τους έχει καθιερώσει στο χώρο. Όπως σημειώνει, ο κ. Βασιλόπουλος «Στόχος μας στην Full Counter είναι να χρησιμοποιήσουμε τη γνώση μας ώστε να ασφαλιστεί η κάθε εταιρεία και να μπορεί να πραγματοποιεί αναπόσπαστη το έργο της».

Obrela Security Industries

Με μότο «we keep your business in business» η εταιρεία που ίδρυσαν το 2009 οι κ. Γιώργος Πατσής και Γιώργος Δάγλας έχει καταφέρει να είναι σήμερα ο Νο1 πάροχος υπηρεσιών κυβερνοασφάλειας στην Ελλάδα και ένας από τους σημαντικότερους παρόχους Managed Detection and Response (MDR) υπηρεσιών παγκοσμίως. Ισχυρά ονόματα της επενδυτικής κοινότητας, όπως η EOS Capital Partners του Απόστολου Ταμβακάκη και το Latsco family office, συμφερόντων της Μαριάννας Λάτση, έχουν παράσχει ψήφο εμπιστοσύνης στην Obrela, αντικείμενο της οποίας είναι η έγκαιρη ανίχνευση των κυβερνοαπειλών και των παραβιάσεων συστημάτων σε real time χρόνο, σε 24ωρη βάση, 365 ημέρες τον χρόνο. Μόνο πέρυσι η εταιρεία εντόπισε περισσότερες από 20.000 επιθέσεις, ανταποκρινόμενη σε κάτι λιγότερο από 11 λεπτά από την εκδήλωση εκάστης. Στις αρχές του τρέχοντος έτους προχώρησε στην εξαγορά της Encode, ενώ πρόθεση της διοίκησης είναι εντός διετίας να ακολουθήσει ακόμη μία, πιθανότατα στην Αμερική.

Ideal Holdings

Περισσότεροι από 200 οργανισμοί σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική εμπιστεύονται την ADACOM, θυγατρική της Ideal Holdings, για να προστατεύσουν και να διαφυλάξουν τα δεδομένα τους, διατηρώντας την επιχείρησή τους ασφαλή. Μέσω της πρόσφατης εξαγοράς -έναντι 6,3 εκατ. ευρώ- της Netbull δε, η εταιρεία των κ. Λάμπρου Παπακωνσταντίνου (πρόεδρος) και Παναγιώτη Βασιλειάδη (διευθύνων σύμβουλος) παρέχει πλέον ένα ευρύτατο χαρτοφυλάκιο διαχειριζόμενων υπηρεσιών, που περιλαμβάνει: διαχείριση απειλών σε πραγματικό χρόνο, διαχειριζόμενη ανίχνευση και απόκριση (MDR) σε τελικά σημεία, ανίχνευση και απόκριση απειλών για συστήματα ICS/SCADA σε βιομηχανικές εγκαταστάσεις, έγκαιρη προειδοποίηση με τη χρήση συστήματος με εκτεταμένη ευφυή πλατφόρμα απειλών και διαχειριζόμενη εκτεταμένη ανίχνευση και απόκριση (XDR), βασισμένη σε τεχνολογίες μηχανικής μάθησης και τεχνητής νοημοσύνης. Εκτιμάται ότι το 2022 οι δύο εταιρείες μαζί θα φτάσουν σε κύκλο εργασιών ύψους 20 εκατ. ευρώ και EBITDA μεγαλύτερο από 2,5 εκατ. ευρώ.

Bewise

«Λαμβάνοντας υπόψη ότι κάθε 39 δευτερόλεπτα γίνεται και μία επίθεση από χάκερ, η ασφάλεια στον κυβερνοχώρο είναι αναμφισβήτητα το πιο σημαντικό θέμα της εποχής μας, τόσο για τους ανθρώπους όσο και για τις επιχειρήσεις». Με την επισήμανση αυτή καλωσορίζει τους επισκέπτες της ιστοσελίδας της η Bewise του κ. Μενέλαου Μακρυγιάννη. «Ως εταιρεία δημιουργηθήκαμε πριν από σχεδόν μία τετραετία και στρατηγική μας ήταν να κινηθούμε με νέες λύσεις πληροφορικής, πάνω στο cloud. Οι τεχνολογίες γύρω από το cloud έχουν πλέον ωριμάσει, έχουν περάσει, δηλαδή, κάποιες παιδικές αρρώστιες που μπορεί να υπήρχαν στη δημιουργία του και άρα τα πλεονεκτήματά του είναι ορατά και πάρα πολλά», τονίζει χαρακτηριστικά. Με γραφεία σε Ελλάδα και Κύπρο, η εταιρεία φιλοδοξεί να βοηθήσει τις επιχειρήσεις να μεγιστοποιήσουν τις επιδόσεις τους, έχοντας, ταυτόχρονα ξενοιάσει από το άγχος της κυβερνοασφάλειας. Σήμερα ο τζίρος της προσεγγίζει τα 4,5 εκατ. ευρώ και εξυπηρετεί περισσότερους από 450 πελάτες, πετυχαίνοντας να κλείσει μία νέα συνεργασία κάθε δύο ημέρες.

Crypteia Networks

Οπως η «κρυπτεία» στην αρχαία Σπάρτη προέβλεπε την προστασία της πόλης από εσωτερικούς και εξωτερικούς εχθρούς, έτσι και η Crypteia Networks βοηθά τις επιχειρήσεις να μείνουν μακριά από κυβερνοαπειλές. Η εταιρεία που ίδρυσε το 2011 o κ. Γιάννης Γκιόκας για να περάσει μετά από τρία χρόνια στα χέρια της PCCW Global, του διεθνούς βραχίονα της Hong Kong Telecom (HKT) έναντι περίπου 10 εκατ. ευρώ, μέσω της πλατφόρμας MOREAL συσχετίζει και αναλύει δεδομένα στο δίκτυο των πελατών, αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο, καταφέρνοντας να εντοπίσει πιθανές εξελιγμένες απειλές.

Διαβάστε ακόμα:   

Επιβράβευση στα νοικοκυριά που εξοικονομούν ενέργεια

Αμοιβές που ζαλίζουν: Αυτοί είναι οι 10 πιο πλούσιοι δικηγόροι στον κόσμο  

Οικογένεια Κουτρουλιά – Palmie bistro: Από τις χρυσές εποχές στην περιπέτεια των πλειστηριασμών 

Exit mobile version