Η παρθενική πτήση του πυραύλου Alpha της Firefly Aerospace που έχει προγραμματιστεί να λάβει χώρα την 3η Σεπτεμβρίου 2021 (4 π.μ.-8 π.μ. ώρα Ελλάδας), θα μεταφέρει σε τροχιά την αποστολή QUBIK του Libre Space Foundation μαζί με άλλα τεχνικά και μη-τεχνικά φορτία.
Ημερομηνία και χρόνος εκτόξευσης
Eιδικότερα, η εκτόξευση θα γίνει από την αεροπορική βάση Vandenberg στις ΗΠΑ, το παράθυρο εκτόξευσης είναι:
- 3 Σεπτεμβρίου, 2021 04:00-08:00 ώρα Ελλάδος,
- 3 Σεπτεμβρίου, 2021 01:00-05:00 UTC,
- 2 Σεπτεμβρίου, 2021 18:00-22:00 PDT (τοπική ώρα εκτόξευσης)
Επισημαίνεται ότι η ημερομηνία και ο χρόνος εκτόξευσης μπορεί να αλλάξει για τεχνικούς λόγους.
Ποια είναι η αποστολή QUBIK
Η αποστολή QUBIK έχει δύο σκέλη. Τους δορυφόρους QUBIK-1 και QUBIK-2, δύο μικρού μεγέθους δορυφόρους που ακολουθούν το πρότυπο PocketQube, με μέγεθος 5x5x5 εκατοστά, και το PICOBUS, το σύστημα μεταφοράς και απελευθέρωσης σε τροχιά δορυφόρων τύπου PocketQube. Το PIBOBUS είναι το πρώτο ανοιχτής σχεδίασης και ανοιχτού κώδικα σύστημα απελευθέρωσης δορυφόρων.
Οι δορυφόροι QUBIK αναμένεται να έχουν περίπου ~ 3 εβδομάδες τροχιακής ζωής. Αυτό το σύντομο χρονικό διάστημα θα είναι αρκετό για τη διενέργεια σειράς ραδιοερασιτεχνικών πειραμάτων ταυτοποίησης και εντοπισμού δορυφόρων κατά τις κρίσιμες αρχικές φάσεις της αποστολής τους. Τα πειράματα θα διεξαχθούν με τη χρήση του SatNOGS, του παγκόσμιου δικτύου επίγειων δορυφορικών σταθμών, με πάνω από 400 σταθμούς σε περισσότερες από 50 χώρες σε όλο το κόσμο.
Ο μη-κερδοσκοπικός οργανισμός Libre Space Foundation
Το Libre Space Foundation είναι ένας μη-κερδοσκοπικός οργανισμός που αναπτύσσει ανοιχτές τεχνολογίες για το διάστημα. Ιδρύθηκε το 2015 στην Αθήνα, και σκοπός του είναι να προωθεί την επιστημονική γνώση και ερεύνα, κάνοντας το διάστημα προσβάσιμο σε όλους.
Σύμφωνα με την αρχή «για ένα ανοιχτό και προσβάσιμο σε όλους διάστημα» οι πρωτοβουλίες που το Libre Space Foundation αναπτύσσει και υποστηρίζει είναι ανοιχτού κώδικα και διαθέσιμες προς όλους. To Libre Space Foundation διατηρεί συνεργασίες με διαστημικές υπηρεσίες, ακαδημαϊκά ιδρύματα, οργανισμούς και εταιρείες που συνδράμουν στο έργο του.
Διαβάστε ακόμη:
Τα «χρυσά» deals των +6 δισ. ευρώ που αλλάζουν την ελληνική αγορά
Το «κόλπο» με τα ομόλογα: «Κούρεμα χρέους» με μηδενικά επιτόκια