H ετοιμότητα της Ελλάδας για την υιοθέτηση νέων εφαρμογών της τεχνητής νοημοσύνης είναι χαμηλότερη από τον μέσο όρο των αναπτυγμένων οικονομιών, σύμφωνα με σχετικό δείκτη (AI Preparedness Index, AIPI) που καταρτίζει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Συγκεκριμένα, για την Ελλάδα ο δείκτης είναι 0,58 μονάδες έναντι 0,68 στις αναπτυγμένες οικονομίες και έναντι 0,46 κατά μέσο όρο για τις αναδυόμενες οικονομίες (ΕΜΕ) και 0,32 για τις χώρες χαμηλού εισοδήματος (LIC).
Το ΔΝΤ καταρτίζει τον δείκτη AIPI για 174 χώρες από το άθροισμα τεσσάρων επιμέρους δεικτών που αφορούν:
- την ψηφιακή υποδομή των χωρών,
- το ανθρώπινο κεφάλαιο και τις πολιτικές για την αγορά εργασίας
- την καινοτομία και οικονομική ολοκλήρωση καθώς και
- το ρυθμιστικό πλαίσιο και τους κανόνες ηθικής.
- Κάθε επιμέρους δείκτης, με τη σειρά του, καταρτίζεται από ένα μεγάλο σύνολο υποδεικτών.
Οσον αφορά την ψηφακή υποδομή, ο δείκτης για την Ελλάδα είναι 0,15 έναντι 0,18 για τις αναπτυγμένες οικονομίες, 0,11 για τις ΕΜΕ και 0,06 για τις LIC.
Στην καινοτομία και οικονομική ολοκλήρωση, ο δείκτης για την Ελλάδα ανέρχεται σε 0,15 έναντι 0,16 για τις αναπτυγμένες οικονομίες, 0,11 για τις ΕΜΕ και 0,09 για τις LIC.
Στο ανθρώπινο κεφάλαιο και τις πολιτικές αγοράς εργασίας ο δείκτης είναι 0,14 για την Ελλάδα έναντι 0,16 για τις αναπτυγμένες οικονομίες, 0,13 για τις ΕΜΕ και 0,09 για τις LIC.
Τέλος, για το ρυθμιστικό πλαίσιο και τους κανόνες ηθικής, ο δείκτης για την Ελλάδα είναι 0,14 έναντι 0,19 για τις αναπτυγμένες οικονομίες, 0,12 για τις ΕΜΕ και 0,08 για τις LIC.
Διαβάστε ακόμη
Παρέμβαση Μυτιληναίου για τις σπάνιες γαίες – Καλεί την Κομισιόν να στηρίξει τη βιομηχανία
Πληθωρισμός: Eπιβεβαιώνεται στο 3% στην Ελλάδα τον Ιούλιο
Δύσκολος γρίφος η φοιτητική στέγη: Πώς επηρεάζει η βραχυχρόνια μίσθωση τις τιμές (vid)
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ