Το να ξυπνάς σε ένα κομψό δωμάτιο ξενοδοχείου με θέα το ηλιακό σύστημα, θα μπορούσε να είναι το μέλλον του ταξιδιού, τουλάχιστον σύμφωνα με τη διαστημική εταιρεία Orbital Assembly. Η εταιρεία με έδρα τις ΗΠΑ αποκάλυψε νέες πληροφορίες για το διαστημικό της ξενοδοχείο, το οποίο σχεδιάζει από το 2019.
Όπως αναφέρει το CNN, η φουτουριστική αυτή ιδέα αποτελείται από διάφορες μονάδες που συνδέονται με φρεάτια ανελκυστήρων που συνθέτουν έναν περιστρεφόμενο τροχό ο οποίος βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τη Γη.
Η Orbital Assembly στοχεύει τώρα να εκτοξεύσει δύο διαστημικούς σταθμούς με τουριστικά καταλύματα: Ο σταθμός Voyager έχει προγραμματιστεί να φιλοξενήσει 400 άτομα και να ανοίξει το 2027, ενώ ο σταθμός Pioneer Station θα φιλοξενεί 28 άτομα και θα μπορούσε να λειτουργήσει σε τρία χρόνια.
Ο στόχος, λέει η Orbital Assembly, είναι να λειτουργήσει ένα διαστημικό «επιχειρηματικό πάρκο» που θα φιλοξενεί γραφεία αλλά και τουρίστες.
Βέβαια, το κόστος ενός διαστημικού ταξιδιού είναι τόσο υψηλό που είναι δύσκολο για πολλούς από εμάς να φανταστούμε ότι θα μπορούσαμε να περάσουμε την ετήσια άδειά μας μακριά από τον πλανήτη μας.
Ωστόσο, ο Τιμ Αλατόρε, επικεφαλής της Orbital Assembly, πιστεύει ότι αυτό το εμπόδιο θα αρθεί καθώς «απογειώνεται» ο διαστημικός τουρισμός.
«Ένα σπίτι μακριά από το σπίτι»
Σύμφωνα με το CNN, χώροι γραφείων και ερευνητικές εγκαταστάσεις θα διατίθενται προς ενοικίαση τόσο στον Pioneer Station όσο και στον Voyager Station. Σε μια συνέντευξή του στο CNN το 2019, ο Αλατόρε είχε εξηγήσει τη φυσική του σταθμού Voyager ότι λειτουργεί όπως ένας περιστρεφόμενος κουβάς με νερό. Κοντά στο κέντρο του σταθμού δεν θα υπάρχει τεχνητή βαρύτητα, αλλά προς τα κάτω στο εξωτερικό του σταθμού, η αίσθηση της βαρύτητας αυξάνεται.
Η φυσική δεν έχει αλλάξει, δήλωσε ο Αλατόρε πρόσφατα. Αλλά καθώς ο σταθμός Pioneer θα είναι μικρότερος, το επίπεδο βαρύτητας θα είναι διαφορετικό. Θα εξακολουθούν να υπάρχουν αυτό που αποκαλεί «ανέσεις» της τεχνητής βαρύτητας, όπως ντους και ένα καθιστό γεύμα, αλλά οι χώροι με λιγότερη βαρύτητα θα επιτρέψουν ακόμα περισσότερες διασκεδαστικές, διαστημικές «ιδιορρυθμίες».
Τα προσχέδια των εσωτερικών χώρων και των δύο σταθμών απεικονίζουν ένα εσωτερικό που δεν διαφέρει από ένα πολυτελές ξενοδοχείο εδώ στη Γη, εκτός βέβαια από την εξωπραγματική θέα που θα προσφέρει.
Πάντως, παρά το γεγονός ότι το κόστος ενός εισιτηρίου για το Διάστημα είναι προς το παρόν πολύ υψηλό, ο Αλατόρε πιστεύει πως στο μέλλον ο διαστημικός τουρισμός δεν θα είναι μόνο για δισεκατομμυριούχους. Αυτό, μένει να το δούμε…
Διαβάστε ακόμη:
H αποτυχημένη πρόβλεψη του πληθωρισμού σε γραφήματα
Νίκος Περατικός: Από εφοπλιστής, επικεφαλής σε κέντρο αποτοξίνωσης στην Αντίγκουα (pics + vid)
Νικόλαος Παπαγεωργίου: Η ζωή και η κληρονομιά ενός εθνικού ευεργέτη (pics)