search icon

Τεχνολογία

Diabeat: Η νέα εφαρμογή της Docandu για την καταπολέμηση του Σακχαρώδη Διαβήτη

Η εφαρμογή, απευθύνεται τόσο στους πάσχοντες από σακχαρώδη διαβήτη, όσο και σε όλους όσοι επιθυμούν να μάθουν εάν έχουν αυξημένο κίνδυνο να προσβληθούν από τη νόσο.

Στην ανάπτυξη του Diabeat, μιας νέας καινοτόμα ψηφιακής εφαρμογής, η οποία έχει ως στόχο να συμβάλλει στην έγκαιρη διάγνωση, παρακολούθηση και διαχείριση του σακχαρώδη διαβήτη, προχώρησε η ομάδα της ελληνικής νεοφυούς επιχείρησης ψηφιακής υγείας Docandu, με την υποστήριξη της φαρμακευτικής εταιρείας Boehringer Ingelheim.

Ο Ιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος της Docandu Δρ Πέτρος Πανδής και ο συνιδρυτής και Chief Medical Officer Δρ Γιάννης Γεωργόπουλος, παρουσίασαν τη νέα εφαρμογή στο πλαίσιο του Innovation Forum 2021, το οποίο διοργάνωσε το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο και η Γερμανική Πρεσβεία, παρουσία επιχειρηματικού κόσμου από την Ελλάδα και τη Γερμανία.

Τα δύο στελέχη της Docandu, κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του Diabeat, μεταξύ άλλων, ανέπτυξαν τους τρόπους με τους οποίους οι ψηφιακές εφαρμογές υγείας μπορούν να συμβάλλουν στην πρόληψη και στη βελτίωση της υγείας των χρηστών τους, για τις δυνατότητες σύμπραξης του Δημοσίου Συστήματος Υγείας με ιδιωτικές πρωτοβουλίες καθώς και για τα εμπόρια αλλά και τις προκλήσεις των εταιρειών στο να εφαρμόσουν ψηφιακή καινοτομία.

«Η ψηφιακή υγεία, είναι ένα ακόμη μέσo και ίσως το καλύτερο, ώστε ο χρήστης να εκπαιδευτεί αλλά και να δει στην πράξη αυτό που λέμε “πρόληψη”. Οι εφαρμογές που χρησιμοποιούν την τεχνητή νοημοσύνη, καθοδηγούν τον χρήστη χωρίς τη μεσολάβηση γιατρού, έτσι ώστε να έχει πρόσβαση σε αξιόπιστη ιατρική πληροφορία, αποφεύγοντας να αναζητούν τύφλα στο διαδίκτυο και ως εκ τούτου να παίρνουν -συνήθως- λανθασμένες πληροφορίες» τόνισε ο Δρ Πέτρος Πανδής ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Docandu.

«Οι σύγχρονες τεχνολογίες έχουν φέρει στην ιατρική μια επανάσταση αλλάζοντας ριζικά όλες τις εκφάνσεις της ιατρικής σε λίγα χρόνια. Έχουμε φτάσει σε ένα σημείο καμπής στον κλάδο όπου η κλινική εμπειρία δεν είναι η μόνη προϋπόθεση για μια επιτυχημένη καριέρα. Οι γιατροί που εξοικειώνονται και ενσωματώνουν τη νέα τεχνολογία στις πρακτικές τους θα είναι πιθανότατα σε καλύτερη θέση για να παρέχουν τη βέλτιστη φροντίδα στους ασθενείς τους και θα είναι και αυτοί που θα αναζητούν οι ίδιοι οι ασθενείς» σημείωσε ο Δρ Γιάννης Γεωργόπουλος συνιδρυτής της Docandu.

Πώς λειτουργεί το Diabeat και σε ποιους απευθύνεται

Η εφαρμογή, απευθύνεται τόσο στους πάσχοντες από σακχαρώδη διαβήτη, όσο και σε όλους όσοι επιθυμούν να μάθουν εάν έχουν αυξημένο κίνδυνο να προσβληθούν από τη νόσο.

Κύριος στόχος του Diabeat είναι η πρόληψη και η κινητοποίηση του χρήστη-ασθενή να πάρει την υγεία στα χέρια του και να διαχειριστεί με τον βέλτιστο τρόπο την πάθησή του, παρέχοντάς του μια σειρά από έξυπνα εργαλεία, ειδοποιήσεις, υπενθυμίσεις και συστάσεις βάσει των προσωπικών του ιατρικών δεδομένων που έχει καταχωρήσει.

Δίνει τη δυνατότητα στον χρήστη, εφόσον δεν γνωρίζει αν πάσχει από διαβήτη, μέσα από το Diabeat να κάνει έναν έλεγχο και να διαπιστώσει εάν έχει αυξημένη πιθανότητα να νοσεί ή να νοσήσει από διαβήτη, ενώ παράλληλα μπορεί μέσα από την εφαρμογή να κάνει έναν έλεγχο των συμπτωμάτων που τον απασχολούν και μέσα από μια σειρά ερωτήσεων να οδηγηθεί σε χρήσιμες ιατρικές πληροφορίες με την βοήθεια τεχνολογίας Τεχνητής Νοημοσύνης.

Στην περίπτωση που ο χρήστης έχει διαγνωστεί με σακχαρώδη διαβήτη, μπορεί να χρησιμοποιήσει τα έξυπνα εργαλεία του Diabeat προκειμένου να αναζητήσει τον κίνδυνο να εμφανίσει καρδιαγγειακές επιπλοκές της νόσου και πώς θα τις αποφύγει. Μεταξύ άλλων δίνεται η δυνατότητα να δημιουργήσει το δικό του λογαριασμό καταχωρώντας το ιατρικό του ιστορικό, με τη δυνατότητα αυτόματης μετάφρασης στα Αγγλικά ή Ελληνικά.

Επιπλέον ο χρήστης θα μπορεί να προσθέσει τις καθημερινές του μετρήσεις που σχετίζονται με τον διαβήτη, όπως τη γλυκόζη στο αίμα, τα φάρμακα π.χ. μετφορμίνη, ινσουλίνη (ταχείας και βραδείας δράσης), τις διατροφικές του συνήθειες, το βάρος, τα δεδομένα άσκησης / δραστηριότητας, την καθημερινή του διάθεση, την αρτηριακή του πίεση, τα επίπεδα χοληστερίνης, την τιμή γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης ΗbA1C κ.α.

Μέσω της εφαρμογής, ο χρήστης θα έχει τη δυνατότητα να προσθέσει οποιαδήποτε υπενθύμιση, όπως η μέτρηση διαβήτη, η άσκηση, για να τον βοηθήσει στην διαχείριση του διαβήτη και της υγείας του, ενώ μέσω της ενότητας self-care, δίνονται οδηγίες και συμβουλές υγείας που θα πρέπει ιδανικά ο χρήστης να εφαρμόζει στην καθημερινότητά του. Οι ενότητες αυτές θα περιλαμβάνουν, Συμβουλές διατροφής, Συμβουλές άσκησης, Συμβουλές λήψης φαρμάκων κ.α.

Τέλος, θα μπορεί μέσα από την λίστα αναζήτησης ιατρών και νοσοκομείων να βρει και να συνδεθεί με νοσοκομεία και εξειδικευμένους ιατρούς ανά την Ελλάδα.

Σημειώνεται ότι το νέο αυτό project ανήκει στην οικογένεια των ψηφιακών εφαρμογών υγείας της Docandu (www.docandu.com) και αναπτύχθηκε από την Docandu σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Μελέτης Εφαρμογών Πληροφορικής Υγείας (ΕΕΜΕΠΥ), την Ιατρική Εταιρεία Αθηνών και την υποστήριξη της φαρμακευτικής εταιρείας Boehringer Ingelheim.

Οι διαδικασίες αυτές δεν υποκαθιστούν τους επιστήμονες υγείας, αλλά αποτελούν ένα εργαλείο μιας πρώιμης εκτίμησης και μιας πρώτης καθοδήγησης που συνδυάζονται με την δυνατότητα δωρεάν τηλεσυμβουλευτικής από την ιατρική ομάδα της Docandu.

Διαβάστε περισσότερα

Νίκος Σταθόπουλος (ΒC Partners): Η μεταμόρφωση της Ελλάδας είναι ολική και θεαματική

Έρευνα για την κλιματική αλλαγή: Aνάπτυξη του παγκόσμιου ΑΕΠ κατά 2% εάν επιτύχουμε net-zero

Μετάλλαξη «Όμικρον»: Όλα όσα γνωρίζουμε μέχρι σήμερα σε ένα Infographic

Exit mobile version