Η Νότια Κορέα κατηγόρησε την κινεζική νεοφυή επιχείρηση τεχνητής νοημοσύνης DeepSeek ότι μοιράστηκε δεδομένα χρηστών με τον ιδιοκτήτη του TikTok στην Κίνα. «Επιβεβαιώσαμε ότι η DeepSeek είχε επικοινωνία με την ByteDance», ανέφερε η ρυθμιστική αρχή προστασίας δεδομένων της Νότιας Κορέας στο πρακτορείο ειδήσεων Yonhap.

Η χώρα είχε ήδη αφαιρέσει την DeepSeek από τις ψηφιακές πλατφόρμες κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου λόγω ανησυχιών για την προστασία των δεδομένων. Η κινεζική εφαρμογή προκάλεσε σοκ στον κόσμο της τεχνητής νοημοσύνης τον Ιανουάριο, «σβήνοντας» δισεκατομμύρια από τα παγκόσμια χρηματιστήρια λόγω των ισχυρισμών ότι το νέο μοντέλο της εκπαιδεύτηκε με πολύ χαμηλότερο κόστος από τους αμερικανικούς ανταγωνιστές της, όπως η ChatGPT.

Απο τότε, πολλές χώρες έχουν προειδοποιήσει ότι τα δεδομένα των χρηστών ενδέχεται να μην προστατεύονται σωστά, ενώ τον Φεβρουάριο μια αμερικανική εταιρεία κυβερνοασφάλειας ισχυρίστηκε ότι υπάρχει πιθανή ανταλλαγή δεδομένων μεταξύ της DeepSeek και της ByteDance.

Η DeepSeek εν μια νυκτί εκτοξεύθηκε στην κορυφή των διαγραμμάτων του App Store στο Ηνωμένο Βασίλειο, στις ΗΠΑ και σε πολλές άλλες χώρες σε όλο τον κόσμο – αν και τώρα βρίσκεται πολύ κάτω από το ChatGPT στην κατάταξη του Ηνωμένου Βασιλείου. Στη Νότια Κορέα, είχε κατέβει πάνω από ένα εκατομμύριο φορές πριν αποσυρθεί από τα App Stores της Apple και της Google το βράδυ του Σαββάτου. Οι υπάρχοντες χρήστες μπορούν ακόμα να έχουν πρόσβαση στην εφαρμογή και να τη χρησιμοποιούν σε ένα πρόγραμμα περιήγησης στο διαδίκτυο.

Η Επιτροπή Προστασίας Προσωπικών Πληροφοριών (PIPC), δήλωσε στο νοτιοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων Yonhap ότι παρά τη διαπίστωση σύνδεσης μεταξύ του DeepSeek και του ByteDance, «δεν έχει ακόμη επιβεβαιώσει ποια δεδομένα μεταφέρθηκαν και σε ποια έκταση».

Οι επικριτές υποστηρίζουν εδώ και καιρό ότι ο εθνικός νόμος περί πληροφοριών επιτρέπει στην κυβέρνηση να έχει πρόσβαση σε οποιαδήποτε δεδομένα επιθυμεί από κινεζικές εταιρείες. Ωστόσο, η ByteDance, με έδρα το Πεκίνο, ανήκει σε διάφορους παγκόσμιους επενδυτές και άλλοι λένε ότι ο ίδιος νόμος επιτρέπει την προστασία των ιδιωτικών εταιρειών και των προσωπικών δεδομένων.

Οι φόβοι για την αποστολή δεδομένων χρηστών στην Κίνα ήταν ένας από τους λόγους για τους οποίους το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ επικύρωσε την απαγόρευση της TikTok, η οποία ανήκει στην ByteDance. Η απαγόρευση στις ΗΠΑ έχει ανασταλεί μέχρι τις 5 Απριλίου, καθώς Ντόναλντ Τραμπ προσπαθεί να μεσολαβήσει για την επίλυση του προβλήματος.

Η ρυθμιστική αρχή της Νότιας Κορέας πάντως συμβούλευσε τους χρήστες «να είναι προσεκτικοί και να αποφεύγουν να εισάγουν προσωπικές πληροφορίες στο chatbot». Η Νότια Κορέα έχει ήδη ακολουθήσει μια σειρά από χώρες όπως η Αυστραλία και η Ταϊβάν στην απαγόρευση του DeepSeek από κυβερνητικές συσκευές.

Διαβάστε ακόμη 

Μetlen: Το super deal που μετατρέπει την εταιρεία σε διεθνή παίκτη στην αγορά της αλουμίνας

ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή: Στην «πρίζα» νέο αιολικό project στην Κάρυστο (pic)

ΕΝΦΙΑ: Σε 12 δόσεις η πληρωμή – Τι αλλάζει για εκπτώσεις και απαλλαγές

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ